Caută
Close this search box.

Care este diferenta dintre Inspector Resurse Umane si Manager Resurse Umane?

Am primit de multe ori această întrebare, mai ales atunci când cursanții vroiau să-și aleagă corect unul dintre cele două cursuri: Manager Resurse Umane (MRU) sau Inspector Resurse Umane (IRU).  Pe scurt, este o diferență de perspectivă:  Managerul de Resurse Umane este o poziție de conducere și vizează partea soft (motivare, strategii, recrutare etc.), iar Inspectorul de Resurse Umane vizează partea hard (contracte, cereri, dispoziții, aspectele legale etc.).

Primul lucru pe care trebuie să-l aveți în minte este că aceste două cursuri sunt complementare. De exemplu, unui Manager de Resurse Umane îi prinde bine și cursul de Inspector Resurse Umane pentru că adesea va fi pus în situația în care trebuie să rezolve probleme aferente IRU. Este valabil și invers când Inspectorul de Resurse Umane primește sarcini care depășesc aria de activitate a inspectorului, ținând mai mult de MRU.

Al doilea lucru de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți unul dintre cele două cursuri este să luați în calcul ce faceți acum și ce aveți de gând să faceți pe viitor. Seneca spunea că „Nici un vânt nu-ți va fi prielnic dacă nu știi unde vrei să ajungi” Prin urmare, dacă nu ai activat în domeniul resurselor umane, dar vrei în viitor, le poți face pe amândoua. Totuși, dacă ar fi să alegi doar unul este mult mai indicat să începi cu Inspector Resurse Umane.

Dacă acum activezi în domeniul resurselor umane și cunoști foarte bine partea legislativă, poți să nu mai faci cursul de Inspector Resurse Umane și să-l faci doar pe cel de Manger Resurse Umane. Dacă nu stăpânești partea de legalitate, este indicat să urmezi și cursul de IRU.

Există o singură condiționare legală atunci când alegi cursul. Conform ANC (Autoritatea Națională de Calificari) poți urma cursul de Manager de Resurse Umane numai dacă ai studiile superioare finalizate, pentru cursul de Inspector Resurse Umane existând doar condiția de finalizare a studiilor medii.

Deși lucrurile diferă de la o politică organizațională la alta, în ceea ce privește organizarea atribuțiilor Inpectorului de Resurse Umane și Managerului de Resurse Umane, cele două funcții au propriile lor caracteristici, propriile aplicabilități si responsabilități. Funcționarea și administrarea resursei umane dintr-o companie sau instituție, totodată, este puternic corelată de structura fișei postului fiecareia dintre ele.

Diferențele sunt multiple, deși la nivel organizațional se confundă și întrepătrund, existând fie un Inspector de Resurse Umane care îndeplinește atât atribuțiile sale, cât și pe cele pe care Managerul de Resuse Umane ar trebui să le aibă, fie în invers. Acest lucru nu exclude diferențele dintre cele două posturi, cu mențiunea ca Managerul de Resurse Umane poate coordona, în anumite situații, activitatea mai multor Inspectori de Resurse Umane, ceea ce definește superioritatea acestei poziții din punct de vedere organizațional.

 

De regulă, există trei mari zone de acțiune pentru MRU în cadrul unei organizații:

-administrarea ștatului de salarii;

-gestionarea relațiilor interne și a comunicării cu angajații ;

-gestionarea fluxului de documente pe care legea le prevede.

 

Pe de altă parte, IRU este responsabil de:

-întocmirea documentelor necesare angajării sau desfacerii contractului de munca;

-gestionarea în documentele juridice și registrele de specialitate a modificărilor salariale/contractuale/aspectelor renegociate ;

-înregistrarea contractelor de muncă, precum și a documentelor necesare desfacerii acestora;

-arhivarea și gestionarea dosarelor de personal.

 Pe scurt:

[box type=”shadow”] În timp ce IRU lucrează cu fișe personale, medicale, contracte, acte de șomaj, cereri, dispoziții, fișe de lichidare, adeverințe, REVISAL și este responabil de relația cu instituțiile statului, poziția de MRU implică motivarea angajaților, delegare, strategie, elaborarea politicilor și programelor de resurse umane, procesul de analiză și revizuire a postului, definirea fișei postului, recrutare, selecție, angajare, integrare, evaluare, dezvoltare profesională.

Așadar, relația umană în cadrul organizației este asigurată de Managerul de Resurse Umane, pe când cea legală de Inspectorul de Resurse Umane. Deși autonome, cele două funcții nu pot activa una fără cealaltă. Sunt interdependente și împreună asigură buna funcționare a departamentului de Resurse Umane și a mediului organizațional.[/box]

 

Demersul obținerii unei diplome acreditate ANC/CNFPA ca Manager Resurse Umane (cod COR 121207, cod COR vechi 123207) vă asigură perfecționarea și posibilitatea de a profesa în acest domeniu. Veți acumula cunoștințele necesare pentru a putea suplini responsabilitățile specifice acestui post și doar o parte din cele specifice Inspectorului de Resurse Umane.

Conform legislației în vigoare, pe de altă parte, cursul de Inspector Resurse Umane (cod COR 333304, cod COR vechi 342304) este recomandat să fie urmat de către cel puțin o persoană din cadrul fiecărei companii sau instituții publice urmând a se ocupa de aspectele menționate mai sus.

Curs Inspector Resurse Umane

Orașele în care se organizează acest curs sunt:

Curs Manager Resurse Umane

Orașele în care se organizează acest curs sunt:

București București
Brașov Brașov
Cluj-Napoca Cluj-Napoca
Timișoara Timișoara
Constanța Constanța
Iași  
6 ebookuri extreme training

Descarcă gratuit 6 ebookuri in format PDF

Unde îți trimitem ebookurile?

Ce e-bookuri primesti?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Extreme Training prin click aici!