Caută
Close this search box.

Gandirea pozitiva si efectele ei – Oare ar fi mai bine sa nu gandim pozitiv?

bucurie, gandirea pozitiva si efectele ei

Scris de Marian Rujoiu

Manager Trainer Extreme Training, the way to excellence

www.traininguri.ro

www.marian-rujoiu.ro
Se vorbește foarte mult de gândirea pozitivă, puterea gândului și efectele miraculoase ale acestora. Primesc uneori emailuri de genul:

–          “oricât aș gândi de pozitv tot rău îmi merge”

–          “sunt ghinionist, nu am ce face”

–          “la ce mă ajută să fiu pozitiv, sunt șomer de 6 luni”

–          “nu are rost să gândesc pozitiv, mă îmbăt cu apă rece”

–          “a fi pozitiv este lipsit de realism”

–          “am văzut oameni pozitivi, care au avut parte de necazuri”

Lista ar putea continua, poate și tu ți-ai pus aceste întrebări! Realist vorbind a gândi pozitiv nu înseamnă că toată viața nu o să ai nicio problemă. Așa ne-am născut, pe acest pământ, în aceste condiții! Foarte mulți oameni au momente în care au senzația că totul în jurul lor se dărâmă – job, afacere, familie, carieră, prieteni, investiții, etc.

Gandirea pozitiva si efectele ei – Oare ar fi mai bine sa nu gandim pozitiv?

Oare a fi pozitiv înseamnă că aceste probleme te ocolesc? O să fiu sincer, iar răspunusul meu este: de cele mai multe ori nu te vor ocoli problemele.

Bun, și atunci te-ai putea întreba: și care mai e ideea cu gândirea pozitivă? Este o diferență ușor sesizabilă care îți poate schimba viitorul dacă o vei analiza cu atenție și vei înțelege că poți avea rezultate remarcabile!

Cred în ideea că atragi în viața ta ceea ce gândești, nu mă voi ocupa însă în acest articol de acest aspect! Mi-am propus să fiu realist, să pun la îndoială forța gândirii pozitive și să facem un pas către a ne cunoaște mai bine!

Sunt momente în viața fiecăruia în care nu mai înțelegem nimic, nu înțelegem de ce ni se întâmplă nouă sau cu ce am greșit! Viața ni se pare nedreaptă! Vedem cum mor oameni nevinovați, cum au loc uragane sau mai lumesc, cum am putea rămâne fără un loc de muncă până a doua zi. Poate unii dintre voi au copii și se gândesc că le este imposibil să le asigure viitorul pe care aceștia și-l doresc!

Oare dacă am gândi pozitiv am putea ocoli aceste probleme? Cel mai probabil, realist vorbind, nu! Este un lucru ciudat, sunt momente în viața noastră, când lucrurile neplăcute declanșează o criză care dă un nou traseu vieții noastre! Problemele sunt parte a vieții fiecărui om! Cum ai putea să știi ce este bucuria dacă nu ai experimentat și tristețea? Cum ai putea să știi cum este să ai bani dacă nu ai fost niciodată în situația de a nu avea? Cum ai putea să știi cum este să fii cu adevărat fericit, dacă nu ai fost niciodată nefericit? Omul este dualitatea și întregul în același timp!

Prima greșeală pe care o fac pozitivii este să își nege problemele pe care le au!  Ei devin chiar aroganți la un moment dat și acumulează de-a lungul timpului anxietate. Neagă problemele față de ei și față de cei din jurul lor.

Dragă cititorule, a avea probleme, este o stare de fapt a lucrurilor! În lume se întâmplă lucruri care ies din sfera ta de control. Nu poți da timpul înapoi și nici nu poți schimba mentalitatea omenirii într-o secundă, nici chiar în mai multe! A-ți nega problemele nu este o soluție, iar aici forța gândirii pozitive nu dă rezultate. Este ca și cum ai merge cu mașina și ai acoperi cu mâna indicatorul care-ți arată că nu mai ai combustibil. Poți continua să negi și să-l acoperi în continuare. Te poți preface că nu-i adevărat! Unde crezi că vei ajunge? Cel mai probabil nicăieri, în cel mai rău caz poți rămâne într-un câmp fără combustibil și plin de nervi, moment în care aveai 100 de lucruri mai importante de făcut!

Oare gândirea pozitivă ar umple rezervorul? Oare dacă te-ai concentra asupra ceasului de la bord care-ți arată nivelul combustibilului, acesta ar începe să se ridice ca prin minune? Poți să încerci odată. Să nu fii surprins că nu se va clinti deloc! Deci, cumva, gândirea pozitivă nu poate schimba lucrurile pur și simplu. Nimic surprinzător până la urmă!

Care mai este până la urmă rolul gândirii pozitive dacă nu poate mișca nimic din loc? Uneori a gândi într-un anumit fel poate schimba lucrurile ca prin minune, însă de cele mai multe ori nu se întâmplă nimic!

Gândindu-ne la acul care ne indică combustibilul am enunțat mai sus două variante! Unii dintre noi ar putea să vizualizeze acul și să constate că este la minim! Nici nu neagă problema, nici nu încearcă să mute acul prin forța gândirii pozitive! Ajuns în acest punct, observi problema și nu o negi, dar nici nu te aștepți ca lucrurile să se întâmple!

Realist vorbind, abia aici intervine rolul gândirii pozitive, în sensul în care ai două variante:

Varianta 1 – Te victimizezi și-ți plângi de milă că se întâmplă așa ceva. Rămâi blocat în această situație, tragi eventual pe dreapta și nu mai faci nimic. Povestești altor oameni despre cele întâmplate și aștepți de la aceștia înțelegere. Alți bani disponibili momentan nu mai ai și începi să acuzi: guvernul că are taxe prea mari la combustibil, compania petrolieră, producătorul mașinii, eventual oamenii implicați în drumul pe care tu trebuia să-l faci, dar nu ai fi vrut, etc. Poți să rămâi în această situație mult timp și pe măsură ce te gândești mai mult gândurile și sentimentele tale să ți se pară tot mai justificate. Gândindu-ne la viața noastră unii oameni, urmare a unor situații sau probleme, rămân blocați în această stare și se complac. Nu-ți vine să crezi că tocmai ție ți se întâmplă aceste lucruri! De bună voie și nesilite de nimeni multe persoane se oferă voluntare pentru a fi victime ale sistemului, ale celor din jur și așa mai departe! A fi victimă poate fi uneori cel mai minunat lucru din lume, nu ai nicio responsabilitate, asupra a ceea ce a fost, asupra prezentului sau asupra a ceea ce o să fie.

Varianta 2 – O altfel de gândire, o gândire pozitivă sănătoasă și constructivă. În primul rând, atunci când se întâmplă ceva contează cum reacționezi. A rămâne cu întrebarea ”de ce tocmai mie?” sau ”nu pot să fac nimic!” sau ”sunt ghinionist!” nu conduce la nimic bun! Lucrurile de cele mai multe ori, nu ți se întâmplă tocmai ție, ele se întâmplă pur și simplu. Când o să accepți că lucrurile, odată întâmplate, trebuie acceptate pur și simplu, o să faci un pas important în viața ta! Probleme au toți oamenii! Poate te gândești că a accepta lucrurile pur și simplu este cel mai absurd lucru posibil. Te afli în fața vieții tale, ai un trecut pe care nu-l poți schimba, ai un prezent la care încă poți să alegi cum să reacționezi și un viitor pe care poți să-l conturezi. Aici intervine forța gândirii pozitive autentice și anume cum alegi tu să reacționezi odată conștientizată situația. În această situație poți să fii optimist, însă trebuie să fii și realist în același timp! Ce ar trebui să faci practic:

1.       Acceptă că lucrurile s-au întâmplat.

2.       Gândește-te unde ai greșit/ dacă ai greșit și ce poți face în viitor ca lucrurile să nu se mai repete.

3.       Speră că lucrurile pot fi îndreptate și gândește-te ce ai putea face pentru a ieși din această situație.

Orice experiență, fie bună fie rea, ne oferă ocazia de a ne dezvolta. Uneori experiențele bune nu ne învață nimic, ci mai degrabă ne învață cele rele. Important este să accepți și să valorifici experiența indiferent care a fost aceasta și să te orientezi către soluții. Cu cât treci mai repede la acțiune cu atât mai bine. Acum gândirea pozitivă își va face simțită prezența. Gândind pozitiv lucrurile nu se vor schimba pur și simplu, însă vei avea energia și curajul necesar pentru a face schimbările care te pot conduce către rezultatul dorit. De foarte multe ori numai o problemă mare îți poate da curajul să faci o schimbare pe care o amâni de multă vreme. Numai gândind pozitiv poți trece la acțiune! Gândirea pozitivă poate da rezultate pentru că numai în acest mod poți vedea oportunitățile. Gândește-te că ai căzut într-o apă adâncă și că ai și o greutate legată de picior. Plângându-ți de milă vei sfârși prin a te scufunda. Gândind pozitiv, iată ce ai putea face:

1.       Încearcă să te debarasezi de greutate (în speranța că vei putea)!

2.       Încearcă totuși să înoți și să ajungi la mal!

3.       Ești optimist și privești în jur, poate cineva te poate ajuta sau poate chiar în spatele tău este un colac de salvare.

Numai gândind că lucrurile pot fi și altfel vei avea energia pentru a schimba lucrurile. De multe ori ne trezim cu probleme asemenea greutății în apă. Facem o alegere negativă, aceea de a ne plânge sau o alegere pozitivă, orientată către viitor. Gândind pozitiv, putem avea viața pe care ne-o dorim, noi fiind cei care ne creionăm viitorul. Gândindu-ne la greutate și la faptul că suntem în apă și urmează să ne scufundăm oare cât sens ar mai avea întrebările de genu: De ce mie? De ce acum? Cine este de vină? Nu va avea absolut nici un sens, afară de acela în care ne-am fi propus cumva să ne scufundăm.

Prin urmare, atunci când avem o problemă, trebuie să facem a doua alegere și anume de a accepta rapid situația și a trece la acțiune. Orice experiență este bună dacă putem învăța ceva din ea.  Nu trebuie să târâm după noi, nici în prezent, nici în viitor experințele neplăcute, trebuie să luăm cu noi doar învățămintele! În acest fel îți dai o șansă să fii fericit, indiferent ce înseamnă fericirea pentru tine. De exemplu, dacă îți cauți un loc de muncă și te vei rezuma la a te plânge și la faptul că nu ești apreciat, ești pe un drum pierzător. Pozitiv înseamnă să vezi ce poți schimba la tine astfel încât să-ți crești șansele, să fii conștient de calitățile tale, să le pui în valoare și să continui. Se spune că Edison a făcut 10 000 de încercări până a descoperit un bec funcțional. Noi suntem mai comozi, reununțăm după prima sau a doua încercare și apoi ne mirăm de ce nu am realizat nimic. Gândire pozitivă fără perseverență de multe ori nu va însemna nimic.

Trebuie să avem puterea de a înfrunta realitatea, să fim pozitivi și să perseverăm. Când ceva nu funcționează trebuie să încercăm altceva. Numai un om bolnav se poate aștepta ca nefăcând nimic să i se întâmple ceva bu.! Există o șansă, una mică însă. Realitatea ne demonstrează că fiind optimiști și perseverenți trebuie să reușim. Uneori poate va trebui să revizuim, pentru că perseverența singură nu dă rezultate, trebuie să reverificăm permanent dacă am apucat-o în direcția bună sau nu! Perseverență și optimism pot însemna uneori nu a continua ci… a o lua de la capăt.

În final, fiecare poate alege dacă acoperă acul ce indică nivelul de combustibil sau alege să aștepte ca rezervorul să se umple singur prin gândire pozitivă. La fel, fiecare om poate să aleagă dacă să se plângă că rezervorul este gol sau poate să aleagă să fie optimist și să caute căi de a reumple rezervorul. Viața noastră este o succesiune de alegeri, la fel cum ai ales să citești și acest articol. Unii oameni au ales poate să renunțe după primele rânduri. Alții au ales să-l termine, iar acum vei alege sau nu să integrezi în viața ta aceste principii! Și atunci când nu faci nicio alegere, alegi de fapt să nu alegi! Ești responsabil de reacția ta!

Fiecare om este ceea ce este datorită alegerilor pe care le face!

Mult succes!

Cu energie pozitivă,

 

Marian Rujoiu

Manager Trainer Extreme Training, the way to excellence

www.traininguri.ro

www.marian-rujoiu.ro

 

6 ebookuri extreme training

Descarcă gratuit 6 ebookuri in format PDF

Unde îți trimitem ebookurile?

Ce e-bookuri primesti?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Extreme Training prin click aici!