Caută
Close this search box.

5 tehnici esențiale în dezvoltarea personală

tehnici de dezvoltare personala

Chiar dacă am citit foarte multe cărți (și spun foarte multe fără exagerare) în ceea ce privește dezvoltarea personală sau conexe acesteia și am participat la câteva traininguri în acest sens, am stat mult să mă gândesc dacă sunt îndreptățită să scriu despre dezvoltare personală și să țin și traininguri de dezvoltare personală, deși am fost întrebată de ce nu încă nu fac acest lucru.

De felul meu, sunt o persoană pragmatică, iar lucrurile pentru mine trebuie să aibă o logică matematică. Să nu vă fie de mirare că pregătirea mea inițială a fost una în filologie, limbi străine. Totuși, ultimii zece ani din activitate i-am petrecut în dezvoltarea afacerilor cu și prin oameni.

Ezitarea mea în ceea ce privește ținerea unui training de dezvoltare personală a pornit de la faptul că dacă arunci o privire pe Facebook sau pe orice rețea de socializare dai peste o mulțime de traininguri și specialiști care te invită la cursurile lor și îti promit că te vor ajuta să te dezvolți din punct de vedere personal. M-am întrebat de multe ori dacă am ce căuta și eu printre trainerii care livrează astfel de traininguri de și ce pot oferi în plus, sau dacă sunt în măsură să scriu despre dezvoltarea personală.

La o analiză mai profundă, mi-am dat seama că ceea ce livrez la trainingurile mele are o componentă majoră de dezvoltare personală, în sensul larg acceptat al acestui termen. Trainingul de vânzări, trainingul de formator, tainingul de inspector resurse umane și cel de manager resurse umane au legătură cu subiecte precum comunicarea în general, comunicarea cu partenerii și comunicarea în cadrul echipelor, cunoașterea de sine, comportamenul, planificarea strategică, atât din punct de vedere al strategiei companiei, dar și din punct de vedere personal. Totodată, prin natura activității mele zilnice, contribui la dezvoltarea personală a oamenilor cu care interacționez, cu sau fără intenție.Din acest motiv, dar și datorită faptului că la trainingurile pe care le susțin participanții sunt interesați să discute pe subiecte legate de dezvoltarea personală, precum: gestionarea emoțiilor, comunicarea, comportamentul/etica în afaceri etc., mi-am propus să intru în breasla colegilor care livrează traininguri de dezvoltare personală cu un training de autocunoaștere și de descoperire a sabotorilor interni care ne împiedică să evoluăm, criticându-ne, învinuindu-ne, determinându-ne să evităm luarea deciziilor, sau determinându-ne să fim atât de perfecționiști, încât să nu mai facem lucrurile cu plăcere.

Înainte de a ține trainingul despre care povesteam mai sus, îmi asum intrarea cu câteva tehnici pe care te invit să le aplici atunci când te decizi să faci următorul pas în direcția dezvoltării personale:

1. Cunoaște-te pe tine și află ce-ți dorești cu adevărat: who’s dreams are you chasing?

Studiile au arătat că social media ne influențează viața considerabil, în mod deosebit atunci când imităm diverse modele de viață. Luăm de bune toate poveștile de succes din spatele unor poze frumos fotoshopate, vedem totul prin prisma perfecțiunii vieților așa-zișilor prieteni și prieteni ai prietenilor noștri virtuali. Ne dorim să ajungem în locuri exotice aparent accesibile, să participăm la conferințe naționale și internaționale, chiar dacă ne este sau nu locul acolo, să accesăm diverse cursuri cu răsunet internațional, să conducem mașina prietenului (care de fapt a făcut o poză în parcarea unui mall cu mașina unui străin), să arătăm precum verișoara soțului meu, care nu are  nicio urmă de rid, chiar dacă se apropie de 40 de ani. Really? Who’s dreams are you chasing?

2. Fă o analiză obiectivă a situației tale.

De exemplu, nu te înțelegi cu colegii care îți reproșează direct sau indirect că ești veriga slabă a echipei. Oare așa să fie? Ești tu veriga slabă, sau aceasta este percepția ta despre mine? Să fie vorba de stimă de sine scăzută care generează o slabă comunicare între voi? Fiecare punct critic în viața noastră poate reprezenta o oportunitate de creștere și dezvoltare personală, dacă este privit cu înțelepciune, adică obiectiv. Nu te acuza fără a studia bine situația. Da, cu siguranță ai contribuit și tu într-o oarecare măsura la ceea ce primești, dar nu rămâne ancorat în problemă, ci orientează-te mai bine către identificarea soluției

3. Fă-ți un plan de dezvoltare personală

După ce ai identificat stadiul în care te afli stabilește-ți unde vrei să ajungi într-o perioadă determinată de timp, stabilindu-ți obiective SMART. Spre exemplu: ai identificat faptul că ai probleme de comunicare cu colegii pentru că ai o stimă de sine scăzută și ai rețineri în a le comunica ceea ce simți. Ce urmează să faci? Vei aștepta ca problema să se rezolve pe moment de la sine și vei vedea ulterior cum te descurci? Sau îți vei stabili un plan care să te ajute să-ți îmbunătățești comunicarea cu colegii, plan care să includă un training de comunicare? Sau vei apela la serviciu unui coach pentru a identifica problema și veți lucra împreună pe soluționarea acesteia, astfel încât rezultate să fie aplicabile pe termen lung? Care este termenul în care vrei să-ți găsești o soluție la problema ta?

4. Mergi la traininguri

Mergi la traininguri și citește despre ceea ce te interesează, dar selectează cu atenție sursele: cere recomandări, citește recenzii, învață să înveți smart – timpul tău este prețios,ca să nu mai zic și de bani. Am întâlnit persoane care efectiv devorează carte după carte și, urmărindu-le, îmi dau seama că scopul lor este de a citi cât mai multe cărți de dragul numărului lor. Este bine să citești mult, să cunoști cât mai multe, dar e posibil ca citind cărți de dezvoltare personală fără o îndrumare corectă, să ai aceleași simptome pe care le au studenții de la medicină atunci când citesc despre simptomele diverselor afecțiuni/boli. E posibil ca, fără o îndrumare corectă, să intri într-un cerc vicios care să te afecteze în mod negativ mai degrabă, decât să te ajute.

5. Treci la acțiune

Personal, mi-am dezvoltat un plan în vederea atingerii scopurilor pe care mi le propun și acesta constă din trei etape: existența unei idei/dorințe, trecerea la acțiune, vizualizarea și obținerea rezultatului dorit. Aceste trei etape sunt interdependente, însemnând că fără dorința de a face ceva, nu există acțiune în vederea atingerii rezultatului. Fără acțiune, ideea rămâne doar la stadiul de idee și atât. Iar fără a avea în minte rezultatul la care vrei să ajungi, ești ca o barcă purtată de vânt, fără o destinație anume, risipindu-ți timpul și energia în zadar.

Fiecare etapă din cele de mai sus este importantă în egală măsură. Este posibil ca ție să-ți fie mai ușor să aplici acțiunile unei etape și mai dificil să le pui în aplicare pe altele. Îți recomand să-ți acorzi timp necesar și răbdare să treci prin fiecare etapă, apoi să faci o analiză a celor descoperite. Acest lucru te va ajuta să afli ce înseamnă dezvoltare personală pentru tine și să-ți atingi scopul propus cu o mai mare precizie.

Scris de Victoria Bulai
trainer Extreme Training
6 ebookuri extreme training

Descarcă gratuit 6 ebookuri in format PDF

Unde îți trimitem ebookurile?

Ce e-bookuri primesti?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Extreme Training prin click aici!