La întrebarea ce este un formator sunt două perspective care se îmbină și se completează, partea legală și partea practică. Astfel în acest articol vei găsi răspunsul la următoarele întrebari:ce este un formator

Ce este un formator din punct de vedere legal?

Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) definește ocupația de “formator”/ ce este un formator (un trainer) prin intermediul a opt competențe împărțite în două categorii:

  1. competențe “specifice ocupației” și
  2. ccompetențe“opționale”

Fiecărei categorii îi sunt atribuite alte patru unități de competență, astfel: în cele specifice sunt cuprinse competențele care permit formatorului: să pregătească formarea, să realizeze activități de formare, să evalueze participanții la formare și să aplice metode/ tehnici speciale de formare.

În categoria competențelor opționale sunt cuprinse acelea care permit formatorului: să realizeze marketingul formării, să proiecteze programe de formare, să organizeze programe/ stagii de formare, să evalueze, revizuiască și să asigure calitatea programelor/ stagiilor de formare.

Cele mai frecvente activități pe care le realizează un formator se încadrează în competențele specifice ocupației. Sunt însă și situații în care formatorului i se pot solicita și activități care țin de competențele opționale.

Exemple:

Spre exemplu, pentru competența de “realizare a activităților de formare” sunt necesare activități prin care participanții să devină conștienți de importanța comportamentului și stilului de comunicare utilizate în training, de rolul exercițiilor de spargere a gheții și de energizare, de strategiile folosite pentru a relaționa cu diferite tipuri de personalități, de rolul și importanța acordării corecte de feed-back participanților la formare. Pentru toate acestea sunt organizate sesiuni practice, exerciții individuale și de grup.

Ce este un formator din punct de vedere practic?

Din perspectiva mea, un formator este o persoană care are ceva valoros de oferit celorlalți, într-un domeniu pe care îl stăpânește foarte bine, domeniu în care a practicat ceea ce știe/ expune teoretic. Practica va salva și inspira persoana să creeze partea interactivă a sesiunilor de training, să răspundă întrebărilor venite din partea participanților etc. Spre exemplu, o persoană care dorește să livreze un conținut în domeniul vânzărilor, dar nu a vândut vreodată ceva, are șanse mari să fie primită cu neîncredere de participanții la sesiunea de training și să aibă multe întrebări fără răspuns. Același lucru și pentru cineva care dorește să ofere programe de dezvoltare personală dar nu a investit vreodată în propria dezvoltare, “curățare” emoțională, acceptare, rezolvare a posibilelor blocaje interioare.

Drumul către această profesie poate fi foarte diferit de la un individ la altul, iar pregătirea academică la fel de variată. În acest context, profesionalizarea personalului implicat în educația adulților este cu atât mai dificil de realizat. În Europa se acordă atenție acestui aspect și fiecare stat membru este responsabil cu modalitatea în care își gândește sistemul de profesionalizare. În acest moment, pentru a te califica în domeniul educației adulților, poți urma trei rute de profesionalizare: programe de master, cursuri livrate de furnizori autorizați de formare (cum este cazul Extreme Training) și validarea competențelor în centre autorizate de evaluare.

Ce este un formator de succes?

În continuare vă propun câteva „ingrediente” pe care le-am identificat în timp, care asigură succesul ca formator și care explică ce este un formator.

Vă invit să le așezați în ordinea pe care o considerați potrivită:

Există și un alt ingredient special: echipa de suport pentru un formator, în cazul fericit în care există. Este un element pe care îl prețuiesc întrucât această echipă asigură logistica. Fără o logistică potrivită sesiunii de formare, celelalte eforturi și abilități ale formatorului pălesc. Alte elemente importante privesc marketingul programului, relația directă cu potențialul client/ participant.

Ce nu trebuie să facă un formator?

Pentru a completa profilul formatorului vă propun și câteva idei din seria „Așa nu!

Aceste aspecte, fără a fi singurele sau poate cele mai importante, pot afectat negativ atenția participanților, modul cum percep programul de training ca întreg. Ele sunt următoarele:

Când poți urma un curs de formator?

Articol scris de Aurelia Răduț – trainer curs Formator, Extreme Training

Dacă dorești să devii trainer, alege una din variantele disponibile mai jos, în funcție de orașul cel mai apropiat de tine. Click pe orașul care te interesează pentru a afla detaliile complete.

Curs Formator Bucurestiintensiv
Curs Formator Bucurestide weekend
Curs Formator Brasovintensiv
Curs Formator Cluj-Napocaintensiv
Curs Formator Constantaintensiv
Curs Formator Iasiintensiv
Curs Formator Oradeaintensiv
Curs Formator Piteștiintensiv
Curs Formator Ploiestiintensiv
Curs Formator Timisoaraintensiv

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 ebookuri extreme training

Descarcă gratuit 6 ebookuri in format PDF

Unde îți trimitem ebookurile?

Ce e-bookuri primesti?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Extreme Training prin click aici!