Caută
Close this search box.

Ce pot face trainerii pentru a avea charisma

Subiectul “charismă” sau în ce măsură ajută să fii charismatic sau nu atunci când eşti trainer, a apărut firesc în timpul sesiunilor de training pe care le susțin. Participanţii au adus în discuţie subiectul şi pe traseu l-am şi dezvoltat, în mod unic şi irepetabil cu fiecare grup în parte. În dezvoltarea lui au ajutat atât lucrările studiate dar mai ales experienţele profesionale împărtăşite și opiniile personale ale participanților. Rezultatul a fost uimitor: din dinamica grupului şi “alchimia” experienţelor, fiecare a luat cu sine ce i-a trebuit, pentru a pune în practică sau a exersa, după caz.

Charisma înseamnă, între altele, cum să îţi utilizezi calităţile personale, unice, cu scopul de a avea un impact puternic asupra celorlalţi. Un trainer, prin natura misiunii sale, vine în contact cu oameni şi livrează programe cu un scop bine definit. În livrarea unui program este important atât conţinutul cât şi modul în care îl prezinţi dar nu e deloc lipsit de importanţă modul în care te prezinţi pe tine, ca trainer. Succesul este dat de multe ori de micile detalii.

La o analiză mai atentă, charisma unui trainer conţine câteva elemente pe care voi dori să le dezvolt în continuare. Ele nu sunt descrise complet şi prin conţinutul prezentului articol sunt departe de a epuiza subiectul. Acesta îţi rămîne deschis ţie, cu scopul de a-l nuanţa, comenta, completa. Elementele pe care le voi comenta le-am identificat atât ca urmare a sesiunilor de pregătire pentru cursul de Formator susţínute în cadrul Extreme Training, cât şi din lecturi precum cartea lui Andrew Leigh, “Charisma. Cum să faci o impresie puternică şi durabilă”.

I. Un prim element este reprezentat de conştientizarea de sine (cine eşti şi ce reprezinţi) dar şi de abilităţile trainerului de observare atentă a ceea ce se întâmplă cu oamenii din jur. În mediul de training, cele două elemente se îmbină armonios: formatorul ca individ şi colectivitatea coordonată pe o perioadă delimitată de timp.

[box type=”info”] Recomandare: În mod ideal, un trainer ar trebui să nu se simtă ameninţat de evaluările participanţilor, devenind defensiv. Evaluările şi feedback-urile sunt fireşti. Ele reprezintă instrumente valoroase în procesul de îmbunătăţire a programului livrat dar şi a propriilor prestaţii.[/box]

[button link=”https://www.traininguri.ro/curs-acreditat-formare-de-formatori-de-weekend/” type=”big” color=”orange” newwindow=”yes”] Curs acreditat Formare de Formatori. Click aici pentru înscrieri și detalii![/button]

Imaginea de sine a trainerului va influenţa şi modul de relaţionare cu ceilalţi. Cu cât e mai conştient de bunele şi mai puţin bunele din propria personalitate, cu atât are mai mari şanse de a fi natural, onest şi deschis sugestiilor, de a se purta firesc şi a oferi cu încredere mesajele, sarcinile de lucru proiectate. A fi prezent şi a transmite sentimente pozitive celor din jur, ajută procesul de training.

II. Un al doilea element al charismei unui trainer îl consider a fi credinţa în ceea ce face şi în efectele benefice ale intervenţiei lui pentru vieţile oamenilor (profesionale, personale). Toate acestea nu sunt posibile fără a accepta necondiţionat oamenii şi… a te lăsa surpins de ceea ce îşi oferă diferit şi unic fiecare întâlnire cu scop de training. Pentru mine, fiecare experienţă de training este unică şi conţine multe învăţăminte personale şi profesionale. Mă străduiesc aşadar să respect şi să aplic regula conştientizării de sine şi să fiu atentă la mediul de învăţare pe care îl creez. Ceea ce ştiu sigur este că eu dau tonul activităţilor, iar credinţa că munca mea e importantă şi de folos participanţilor, se transmite și acestora.

III. Un al treilea element pe care ţi-l supun atenţiei este reprezentat de modul în care trainerul stabileşte contactul cu participanţii, stabileşte afinităţi şi se simte confortabil în această interacţiune.Atitudinile semenilor se citesc dincolo de cuvintele lor şi ce aceea este foarte important să vină din partea fiecărui trainer este o atitudine pozitivă, încurajatoare, care scoate ce e mai bun din cel aflat în faţa lui. Trainingul înseamnă dezvoltare şi acest proces are loc când oamenii se simt confortabil în prezenţa trainerului, au un mediu de învăţare potrivit, simt că le sunt înţelese şi respectate atât nevoile de pregătire cât şi cele subsumate principiilor andragogice (Andragogia este ştiinţa şi arta de a-i ajuta pe adulţi să înveţe).

[button link=”https://www.traininguri.ro/curs-acreditat-formare-de-formatori-de-weekend/” type=”big” color=”orange” newwindow=”yes”] Curs acreditat Formare de Formatori. Click aici pentru înscrieri și detalii![/button]

Pentru completarea ideilor anterioare, îţi voi enumera cele şapte comportamente ale “efectului charismatic”, descrise de Andrew Leigh în lucrarea citată:

 Fluenţa (exprimarea cu claritate şi uşurinţă, elementele de comunicare paraverbală, exprimarea simplă a ideilor complicate, folosirea analogiilor şi metaforelor în prezentarea conţinutului livrat etc.)

Încrederea în sine, sau altfel spus “Dacă tu nu consideri că eşti minunat, de ce ar face-o altcineva? (Mae West)

 Prezenţa (sau a fi prezent când îţi joci rolul, asemenea unui actor, ai cărui spectatori vor simţi emoţia şi apoi îşi vor însuşi conţinutul furnizat)

 Autenticitatea (autorul consideră că atunci “Când o persoană este autentică, ea interacţionează simplu, se poartă aşa cum e şi nu ca fiind altcineva”)

 Curajul (ca trainer, pentru îmbunătăţirea efectului charismatic e nevoie să păşeşti în necunoscut şi să îşi asumi riscul de a nu fi mereu pe placul tuturor)

Pasiunea (sau a transmite un mesaj cu entuziasm, crezând în ceea ce transmiţi)

Ţinuta (include modul în care fiecare trainer se prezintă, cum se îngrijeşte, care îi este imaginea generală şi ce transmite ea oamenilor)

Fiecare dintre aceste comprtamente influenţează direct impresia asupra celorlalţi. Aşadar fiecare trainer poate să îşi dezvolte comportamentele în funcţie de punctul în care le găseşte. Cum primul pas este conştientizarea, în loc de încheiere te invit să reflectezi un pic asupra celor 7 comportamente prezentate şi asupra a ceea ce poţi aduce tu bun propriei imagini, în postura de trainer sau de profesionist, în oricare dintre domeniile în care ai activa.

[button link=”https://www.traininguri.ro/curs-acreditat-formare-de-formatori-de-weekend/” type=”big” color=”orange” newwindow=”yes”] Curs acreditat Formare de Formatori. Click aici pentru înscrieri și detalii![/button]

Articol scris de

Aurelia Răduț

Trainer Extreme Training

Cursuri susținute: Curs Acreditat Formare de Formatori

6 ebookuri extreme training

Descarcă gratuit 6 ebookuri in format PDF

Unde îți trimitem ebookurile?

Ce e-bookuri primesti?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Extreme Training prin click aici!