Caută
Close this search box.

Cum devii trainer?

Cum devii trainerCum devii trainer? Mi s-a pus această întrebare, cred că de sute de ori, astfel că m-am decis să scriu un mic îndrumar pe această temă. Faptul că-ți dorești este un lucru minunat. Mai jos vei găsi câteva sfaturi privind cariera de trainer in cazul in care esti hotărât să devii trainer.

Ce trebuie să faci pentru a deveni trainer?

1. Pentru a deveni trainer autorizat trebuie să urmezi un curs de Formare de Formatori. Sunt foarte multe firme care organizează un asemenea curs. Tarifele variază între 800 și 2000 RON sau chiar mai mult. Odată absolvit acest curs ai suportul legal pentru a practica meseria de formator/trainer.

2. Diploma reprezintă o condiție, însă este doar primul pas. Următorul pas este practica. Puțin probabil să găsești companii care să te ”crească”, însă poți încerca. Alternativ, poți încerca în cadrul unui ONG sau găsește chiar tu un grup de voluntari. Este important să susții măcar trei – patru cursuri înainte de a te prezenta în fața unui potențial angajator.

3. Alege-ți un domeniu de expertiză. Încearcă încă de la început să-ți alegi un domeniu în care poți deveni cel mai bun. Atenție, din experiență am observat că majoritatea absolvenților de TOT se orientează către trainingul de comunicare. Nu este tocmai un lucru pe care-l recomand, sunt mult prea mulți traineri pe această zonă și prea puțină cerere. Încercă să găsești domenii cât mai specifice cum ar fi: Tehnici de vânzări, Management de Proiect, Auditor intern, Administrarea afacerii, Managementul calității, Managementul Proceselor, Motivarea Personalului, Marketing pentru IMM, Personal branding, etc. Vreau să mai atrag atenția asupra unui lucru, atunci când vă alegeți un domeniu acesta ar trebui să aibă o legătură consistentă cu experiența practică. Nu vei fi niciodată un trainer excelent dacă nu ai avut experiență practică în domeniul pe care-l predai. Cursanții vor să învețe nu doar de la un trainer profesionist ci mai ales de la un trainer cu experiență. Acesta este unul din ingredientele cheie pentru a deveni un trainer de succes.

Ce ar trebui să mai știi înainte de a deveni trainer?

1. A fi trainer nu-i deloc simplu, aşa cum pare din exterior. Vei vedea acest lucru imediat ce vei ține primul curs
2. Trebuie într-adevăr să-ți placă și să faci cu pasiune această meserie
3. Sunt necesare abilități excelente de comunicare: ascultare, empatie, claritate în exprimare, minte deschisă, flexibilitate, etc
4. Când îţi alegi un domeniu trebuie să simți că ţi se potrivește și să ai experiență în domeniul respectiv.
5. Meseria de trainer presupune dezvoltare permanentă, prin urmare trebuie să-ţi placă să înveți și să te dezvolți în continuu.
6. Trebuie să-ţi placă să lucrezi cu oamenii, poate chiar să-i iubești.
7. Să fii dispus să accepți oamenii așa cum sunt. Să nu-i judeci în primul rând! Dacă poți, ajută-i.
Sper că aceste sfaturi îţi sunt de folos în cazul în care te-ai gândit să faci acest pas. Sfaturile de mai sus sunt culese din experiența mea personală cu cei aproape 3000 de cursanți instruiți până în prezent.

Reține: în final, nu trebuie să-ți placă doar ca idee să devii trainer, ci chiar să simți că ți s-ar potrivi această meserie și să faci ceva concret în acest sens.

Scris de Marian Rujoiu
Trainer Manager Extreme Training
www.traininguri.ro
www.marian-rujoiu.ro

6 ebookuri extreme training

Descarcă gratuit 6 ebookuri in format PDF

Unde îți trimitem ebookurile?

Ce e-bookuri primesti?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Extreme Training prin click aici!