Caută
Close this search box.

Cum iti alegi un training potrivit?

 

Voi discuta in acest articol despre cum ar trebui sa-ti alegi un training potrivit, mai ales atunci cand este vorba despre o alegere individuala. Oriunde navighezi pe internet, vei da peste o sumedenie de traininguri cu diferite teme, diferiti traineri, diferite locatii si diferite preturi.

Intrucat trainingurile nu au intotdeauna cele mai mici preturi, sunt convins ca iti doresti sa faci o alegere buna, sa consideri ca banii dati au meritat si ca, intr-adevar trainingul te-a ajutat. Cum noi suntem o companie de training, analizam concurenta si uneori suntem uimiti de lucrurile care se scriu pe anumite siteuri. Nu mica iti va fi mirarea sa observi ca, ceea ce se scrie pe siteul de prezentare, nu prea are legatura cu ceea ce se intampla in training. Intrucat participarea la training nu este un serviciu pe care-l consumi in fiecare zi, pe care-l cunosti foarte bine, alegerea devine foarte greoaie, pentru ca nu cunosti exact ce cumperi.

Plecand de la aceasta premisa, as dori sa le dau cateva avertismente participantilor, care au legatura atat cu trainingul in sine, cat si cu alegerea facuta.

 1. Daca vrei preponderent o acumulare de cunostinte, investitia cea mai potrivita ar fi cateva carti bune, nu un training.
 2. Daca vrei dezvoltare durabila, lucrul intens cu persoana ta, atunci alege coachingul.
 3. Trainingul este un instrument ce prezinta o serie de tehnici, responsabilitatea practicarii ulterioare revenindu-i participantului
 4. Niciun training nu te face manager la minut, negociator la minut sau nu te dezvolta spunand un „abracadabra”
 5. Trainingul iti ofera startul in domeniu, oricare ar fi el, insa, fara un efort ulterior pentru a testa si a pune in practica cele invatate, investitia in training este inutila.
 6. Responsabilitatea pentru cele ce se intampla in training ii revine atat trainerului cat si participantului; trebuie sa fii open-minded si sa ridici probleme pertinente
 7. Daca ai idei fixe la care nu esti dispus sub nicio forma sa renunti, scoate-ti un cunoscut la bere, e mai ieftin, nu trebuie sa mergi la un training sa platesti o taxa de participare si sa chinui 20 de oameni.
 8. Ai grija la ce te astepti de la un training, pentru ca s-ar putea sa se implineasca. Daca participi la un training plecand de la premisa ca nu vei invata nimic, nu mica o sa-ti fie surprinderea ca asa se va intampla. Acest lucru se datoreaza pozitiei mentale pesimiste, care nu da voie unei procesarii autentice a ceea ce se intampla la un training.
 9. Trainingul ofera un cadru limitat, un laborator in care sunt prezentate idei, testate tehnici si dezvoltate abilitati, avand limitarile lui – este un laborator.
 10. Participantul are acces la un  volum mic de informatie teoretica in stare bruta, in mare parte trainingul se bazeaza pe aplicatii practice; pentru mai multa informatie bruta se recomanda bibliografie (cel putin asa ar trebui sa fie; nu garantez in schimb ca toate companiile fac asa)
 11. Asteapta-te sa inveti ceva practic. Daca nu este asa, trage-l pe trainer de urechi in timpul trainingului
 12. Este de dorit ca participantul sa fie deschis la nou, insa asteapta-te sa gasesti in training o persoana care va face „opozitie” permanenta la ceea ce spune trainerul, la ceea ce spui tu sau la ceea ce spun ceilalti participanti. Accepta-l, dar in acelasi timp canalizeaza-te asupra obiectivelor tale de invatare. Nu are rost sa iti pierzi timpul.
 13. Trebuie sa intelegi ca oamenii vin la un training sa se perfectioneze, nu sa-i perfectioneze pe ceilalti participanti sau pe trainer. Daca este asa, incearca o cariera de trainer sau de profesor.

Avertismentele pot continua. Este drept, poate am exagerat putin, insa nu strica niciodata sa fii putin prevazator si sa fii intr-adevar constient de ceea ce poate oferi un training si ce nu. Este ca si cum ti-ai cumpara o masina si te-ai astepta sa nu fie nevoie sa o conduci. La fel si in training, ti se ofera masina, ti se dau instructiunile de folosire, se face scoala de soferi cu tine, apoi  masina te va duce la destinatie doar daca stii sa o conduci si daca ai invatat suficient de bine. Este drept, iti poti lua sofer; atunci mai bine trimiti soferul la training J Glumeam!

Trecand mai departe de aceste argumente, sunt 5 lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand iti alegi un furnizor de training:

 1. Tematica pusa in discutie; iti recomand sa o citesti si sa vezi daca int-radevar iti este folositoare
 2. Vechimea companiei poate fi de asemenea un indicator al nivelului de performanta.
 3. Trainerul care va prezenta. Cine este? Ce-a mai facut inainte? Este la prima experienta? A mai tinut traininguri? Incerca un search pe Google cu numele trainerului.
 4. Afla ce spun clientii companiei de pe siteul lor, de pe forumuri sau de la cunoscuti.
 5. Un search pe google cu numele companiei nu strica: observa care este  vizibilitatea companiei, care ii sunt partenerii; e posibil ca un marketing bun al companiei sa fie un indicator al serviciilor oferite.

Aceste 5 motive de mai sus sunt cumulative si interdependente. Cu cat aveti mai multe informatii despre fiecare dintre punctele de mai sus, cu atat puteti lua o decizie intr-adevar in cunostinta de cauza.

Articol scris de Marian Rujoiu

Trainer Extreme Training, The way to excellence

www.traininguri.ro

6 ebookuri extreme training

Descarcă gratuit 6 ebookuri in format PDF

Unde îți trimitem ebookurile?

Ce e-bookuri primesti?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Extreme Training prin click aici!