Caută
Close this search box.

Cum putem schimba prima impresie?

Expresia “Niciodată nu ai o a doua șansă să faci o primă impresie” sună foarte drastic. Este oare adevarată? Putem schimba prima impresie? Dacă da, Prima impresie in afacericât de greu și cum am putea  face acest lucru?

Răspunsul la aceste întrebari a fost dat de rezultatele unor experimente făcute de o echipă de psihologi  din Canada, Belgia și SUA, condusă de Prof. Bertram Gawronski la Western University din Ontario, Canada. Astfel, el a descoperit că noile experiențe ce contrazic o primă impresie sunt legate de contextul în care au fost făcute. Contextul  devine astfel elementul principal in incercarea de modificare a primei impresii.

Imaginați-vă că aveți un nou coleg la birou ce nu vă lasă o impresie foarte plăcută. Biroul devine astfel cadrul (contextul) în care prima impresie, cea neplacută, s-a realizat. Oricât ar încerca noul coleg să schimbe acea primă impresie prin creerea de impresii noi, nu va reuși niciodată dacă o face în același context (biroul).

Să presupunem că peste câteva săptămani mergeți la o pertecere a firmei și descoperiți că de fapt noul coleg este un tip foarte drăguț. Această situație reprezintă o impresie nouă, total opusă față de prima impresie și realizată într-un alt context (petrecerea). Cercetătorii susțin că în urma studiului realizat, reiese că, această nouă impresie nu va schimba prima impresie formată in contextul (birou) și se va păstra doar în situații contextuale asemănătoare cu petrecerea (aniversarea firmei, petreceri de Crăciun, etc). Deși rezultatele au arătat că primele impresii sunt foarte persistente, există totuși o posibilitate de a le schimba. Astfel, cercetatorii au ajuns la concluzia că pentru a putea schimba prima impresie trebuie să facem cât mai multe noi impresii, total opuse primei, și în contexte cât mai diferite (la restaurant, team building, la meci, etc.).

Cu timpul noile impresii vor începe să se decontextualizeze și astfel să ducă la pierderea importanței primei impresii. Gândiți-vă la persoanele foarte apropiate, pe care le cunoașteți foarte bine. În orice context vă veți afla, și orice ar face, voi știți cum sunt în realitate. Prima impresie și-a pierdut importanța, iar contextul nu mai contează.

Dar, dacă veți încerca să contraatacați prima impresie în același context în care a fost făcută, nu veți reuși să o schimbați. Aceasta va domina, oricât de des este contrazisă de noile experiențe, atata timp cat sunt în același context.

Asadar, putem schimba prima impresie, in cazul in care aceasta nu ne convine. Cu greu, dar este posibil – prin cât mai multe impresii noi, contradictorii primei impresii și, cel mai important, în contexte cât mai diferite.

Bafta!

Scris de Alexandru MARINCA

Trainer Extreme Training

6 ebookuri extreme training

Descarcă gratuit 6 ebookuri in format PDF

Unde îți trimitem ebookurile?

Ce e-bookuri primesti?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Extreme Training prin click aici!