Caută
Close this search box.

De ce recomand Public Speaking?

De ce recomand public speakingul speakingulDe ce recomand Public Speaking-ul?

Povestea mea cu public speaking-ul a început acum 4 ani când m-am trezit în situația în care trebuia să vorbesc în fața  unui public de 200 de arhitecți, în calitate de reprezentant al firmei la care lucrez (noi fiind sponsori ai evenimentului,  ne-au rugat să ținem o prezentare de 10 minute în care să prezentăm firma și produsele).

Aveam emoții de nu mai știam cum mă cheamă, când am ajuns pe scenă am înghețat, am uitat tot ce imi propusesem să spun, am zâmbit și într-un exces de sinceritate am anunțat pe toată lumea că este prima data când vorbesc în fața unui public atât de numeros și îi rog să fie îngăduitori. Până la urmă a fost ok, am trecut peste vocea care îmi tremura, peste mâinile care îmi transpirau, picioarele care îmi tremurau, peste golul din stomac  și am terminat cu bine prezentarea.

Ciudat lucru, după prezentare m-am simțit foarte mândră de mine pentru reușita mea – tocmai vorbisem  în fața a 200 de persoane și era ceva foarte important pentru mine; țin minte că mi-am sunat familia și prietenii să mă mândresc cu  reușita mea.

Următoarea experiență am avut-o când o prietenă dragă mie m-a invitat să vorbesc la lansarea cărții ei. Am avut atunci  inspirația să rog o prietenă să mă filmeze.

Feedback-ul pe care l-am primit după prezentare a fost ok, dar când am văzut înregistrarea cu mine aproape am început să plâng, mi s-a părut că discursul meu a fost îngrozitor (acum privind retroactiv aș spune cu blândețe  că nu a fost atât de rău).

Dar atunci am fost cel mai aspru critic al meu. Nu mi-a plăcut faptul că folosisem mult „ aaaaaa”, că structura speach-ului era greu de urmărit, etc. Mi-am dat seama că emoțiile sunt atât de mari încât nu mai ai control asupra ta. Mi-am dat seama că mai aveam mult de învățat ca să ajung un orator bun…

Am auzit apoi din întâmplare la radio că se făceau înscrieri la un club de public speaking, nu am ezitat și m-am înscris.

A fost o experiență minunată !

Inițial am învățat multe tehnici de autocontrol, de stăpânirea emoțiilor, de captarea atenției publicului, postură, dicție etc.

Mi-am dat seama că frica care stă în spatele vorbitului în public este de fapt frica de a fi criticat. În momentul în care esti pe o scenă în fața oamenilor și le vorbești, te simți vulnerabil, simți că te expui criticilor  și asta te face să intri în emoții și să îți pierzi stăpânirea de sine și să uiți tot ce aveai planificat să spui.

Asta este ceea ce simți, dar prin faptul că te expui atât de mult, tu de fapt iți asumi ceea ce ești, înveți să te accepți pe tine ca persoană și începi să te valorizezi pentru că pe masura ce deprinzi ablilitatea de a vorbi în public îți dai seama că poți aduce plus valoare în viața altor oameni și asta îți dă curaj.

Ajungi să câștigi încredere în tine și înveți să îți asumi responsabilitatea totală pentru că dacă nu reușești să transmiți mesajul pe care vrei să-l transmiți înseamnă că responsabilitatea este a ta 100%.

De asemenea, dacă reușești să transmiți ceea ce dorești (mesajul poate fi motivator, inspirațional, informații valoroase, experiența ta) atunci îți va crește încrederea în tine.

public speakingApoi mi-am dat seama că esența public speaking-ului este în autenticitate, în mesajul pe care vrei să-l transmiți. Înainte de fiecare prezentare mă gândeam din ce în ce mai mult ce vreau să transmit, cum ar putea speech-ul meu să aducă un plus valoare oamenilor din public (un zâmbet, o idee, o bucurie, inspirație) și de atunci provocarea  mea a fost ca la fiecare speech atenția mea să nu mai fie focusată pe mine, ci pe publicul meu, îmi doream să le ofer cât mai mult, și asta mi se pare partea minunată a public speaking-ului, te provoacă să te gândești la ceilati și nu la tine, ei sunt importanți, iar tu devii important doar prin filtrul lor (dacă le-a plăcut, dacă i-a mișcat, dacă  cuvintele tale i-au influențat și au adus ceva nou în viața lor).

Greșeala în care există riscul să cazi la un moment dat este să ajungi să te consideri foarte bun în ceea ce faci,iar asta să dea publicului tau senzația că ești arogant. Am vazut mulți speakeri care se consideră mai buni decât alții și prin asta îi desconsideră pe ceilalți.

Eu cred că suntem toți la etape diferite de evoluție și că modestia este cea mai bună protecție, toți am facut primul pas într-o zi și este esențial să acordăm toată încrederea, tot suportul și toată admirația noastră celor care sunt la început de drum. Când îi ajutăm pe ceilalți prin susținere și feed-back constructiv să se îmbunătățească, arătam de fapt măsura în care public speakingul ne-a ajutat pe noi, pentru că așa cum îi spune și numele este o activitate facută pentru public iar scopul unui public speaker este să ofere tot ce are mai frumos și mai interesant și mai de folos publicului.

Acum definiția mea pentru public speaking este « Acțiunea de a vorbi în public pentru public », cu mențiunea faptului că « pentru public » este cheia deslușirii acestei arte.

Public Speaking-ul este una din activitățile care te ajută să evoluezi rapid în carieră pentru că te ajută să-ți înfrunți fricile.

Argumentele care recomandă public speakingul :

  • Te ajută să îți înfrunți fricile;
  • Angajatorii apreciază persoanele care au abilitatea de a vorbi în public, și este un factor de promovare;
  • Îți dezvolți abilități de leadership, un bun conducător transmite întotdeauna bine mesajul (nu doar corect, ci cu pasiune și entuziasm, reușind astfel să-și motiveze auditoriul);
  • Ajută la dezvoltarea încrederii în sine, pentru că este o activitate în care îți asumi întreagă responsabilitate pentru ceea ce spui și modul în care spui;
  • Te ajută să devii dezinvolt și relaxat;
  • Îți dezvoltă inteligența emoțională și cea socială;
  • Te învață să te focusezi pe nevoile și dorințele celorlalți și nu doar pe ale tale;
  • Îți dezvoltă simțul umorului, și de cele mai multe ori este bine să nu ne luăm foarte în serios. Esențial este să ne bucurăm de ceea ce facem și să învățam din fiecare experiență să devenim mai buni;
  • Te ajută să comunici bine, să transmiți un mesaj clar și concis, să argumentezi, să-ți susții corect punctul de vedere, iar această abilitate este esențială în carieră;
  • După ce depășești frica de a vorbi în public și te perfecționezi în acest domeniu nimic nu mai pare imposibil de obținut;
  • Îți expui vulnerabilitatea, iar vulnerabilitatea înseamnă putere. Primești feed-back imediat și ai astfel posibilitatea să te îmbunătățești și să înveți să accepți părerile celorlalți fără să opui rezistentă, ci mai degrabă să le folosești în avantajul tău;
  • Te ajută să îți dezvolți un grup de oameni cu care să împărtășești idei și idealuri;
  • Te ajută să fii autentic;
  • Te ajută sa aduci o contribuție pozitivă în viața altor oameni.

Vă doresc cât mai multe discursuri în public și pentru public!

Irina Lupașcu

 

6 ebookuri extreme training

Descarcă gratuit 6 ebookuri in format PDF

Unde îți trimitem ebookurile?

Ce e-bookuri primesti?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Extreme Training prin click aici!