Caută
Close this search box.

Cum sa iti incepi un discurs

curs dictie si vorbire in publicPoţi să îţi începi discursul în diverse feluri, dar gândeşte-te că modul cum începi trebuie să stârnească interesul auditoriului. Să reuşeşti să te conectezi, să stabileşti o legătură cu auditoriul tău. Să le câştigi încrederea, bunăvoinţa şi să le captezi întreaga atenţie. Să îi faci să fie interesaţi, curioşi de ceea ce le vei spune. Iata șapte sfaturi care te vor ajuta:

1. Aminteşte-ţi de ultimul roman citit sau de ultimul film pe care l-ai văzut. Toate au început cu ceva care ţi-a captat atenţia. La fel se întâmplă şi în cazul articolelor bune de ziar, care te fac curios prin titlu şi te ţin în suspans, te fac să le citeşti până la sfârşit.

2. Poţi începe cu „Să vă spun câte ceva despre mine…”, dar asta doar în situaţia în care nu ai fost prezentat de către altcineva.

3. Poţi începe cu o poveste care să se potrivească cu tema discursului.

4. Un început interesant este şi o întrebare bine ticluită, care va determina ascultătorii să îşi caute răspunsul în mintea lor şi să fie atenţi la discursul tău, pentru a vedea dacă răspunsul lor se potriveşte cu al tău.

5. Poţi să începi cu o glumă, în cazul în care se potriveşte contextului, dar numai dacă te pricepi să spui bancuri.

6. Poţi să începi discursul făcând o referire la locul şi la evenimentul la care participi sau la o altă ocazie similară.

7. Poţi începe cu un citat, o definiţie, un videoclip sau o sinteză de date statistice, relevante pentru acel moment şi loc.

[button_2 color=”red” align=”center” href=”https://www.traininguri.ro/curs-public-speaking/”]Curs Public Speaking[/button_2]

Oricum ai alege să începi un discurs, fă în aşa fel încât ascultătorii tăi să fie implicaţi personal. Poţi face acest lucru stimulându-le în mod delicat orgoliile, astfel încât ei să fie convinşi că tu vorbeşti despre ei şi că îţi pasă de ei.

Ce să nu faci la începutul discursului?

1. Să nu îţi citeşti primele remarci de la începutul discursului. Dacă le citeşti, îţi vei distruge toată autenticitatea şi îţi vei pierde din credibilitate.

2. Când spui un citat, ai grijă ca acesta să fie corect iar dacă parafrazezi citatul precizează sursa, autorul acestuia.

3. Eu îţi recomand să îţi începi discursul într-un mod cât mai autentic şi personal, ţinând cont şi de cele spuse mai sus şi de codul bunelor maniere.

Articol scris de

Mircea Chira

Trainer Extreme Training și bazat pe cartea sa „Ghidul Vorbitorului în public”

Cursuri recomandate: Public Speaking

 

 

6 ebookuri extreme training

Descarcă gratuit 6 ebookuri in format PDF

Unde îți trimitem ebookurile?

Ce e-bookuri primesti?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Extreme Training prin click aici!