Caută
Close this search box.

Dresajul elefanților și Succesul

succesulPoate că ești uimit, pentru că în cazul în care ai fost la circ, nu ai văzut niciun lanț gros, niciun pilon bine fixat. Așa este! De-a lungul timpului, pe parcursul dresajului, lanțul gros s-a transformat într-unul mai subțire, apoi într-o funie, apoi într-o sfoară subțire, iar mai apoi în „nimic”. Elefantul, însă, s-a obișnuit! Se învârte acum în cerc fără să mai fie nevoie de ceva care să-l țină cu forța.

Poate te întrebi acum care este legătura cu succesul.

Suntem educați în general pentru mediocritate, suntem educați să ne învârtim în cerc. În permanență cineva ne spune că procedăm bine sau, din contră, că procedăm greșit. La școală suntem învățați că există un singur răspuns corect. Viața ne învață, însă, că sunt mai multe răspunsuri corecte. La școală nu învățăm cum să ne adaptăm schimbărilor, ci, din contră, învățăm să fim numai într-un anumit fel. Învățăm munți de cărți, ceea ce nu este neapărat rău, doar că, de la un punct se produce o uniformizare, creierul nostru nu mai este încurajat să descopere, să cerceteze, să experimenteze și să inoveze.Dresajul elefanților și Succesul

Lanțul gros al elefantului este de foarte multe ori educația primită la școală, de multe ori chiar cea oferită cu bună credință de părinți. Ne învățăm cu ea și încet, încet, o considerăm ca fiind singura corectă. Oare copiii au fost învățați măcar în trecere că cel mai mare risc este să nu riști nimic? Foarte puțin probabil!

Încet deprindem obiceiuri și convingeri limitatoare și, chiar dacă nu mai avem niciun lanț sigur în jurul gâtului, preferăm să păstrăm zona de siguranță și de confort, nu îndrăznim să pașim nici mai departe, nici mai aproape. Ne formăm convingeri care ne aruncă în mediocritate, una dintre convingeri fiind aceea că o slujbă bine plătită poate reprezenta o carieră strălucită.

Încearcă să te întrebi: câte convingeri îți limitează viața, îți limitează bucuria, felul de a fi, felul de a trăi, felul de a acționa? Poți să presupui o clipă că tot ceea ce ai învățat este fals, doar pentru o clipă? Presupune că este adevărat contrariul, adică ceea ce considerai anterior că este fals sau imposibil. Este un exercițiu minunat. Află care sunt lucrurile cu adevărat importante pentru tine și întreabă-te dacă nu cumva un lanț gros nu te-a lăsat să ajungi la ele.

Poate acest lanț gros nu te lasă să te bucuri suficient de viața personală sau poate de cea profesională. Poate îți dai seama că nu-ți dorești o casă scumpă sau poate că o poți avea dacă îți dorești. Care sunt lucrurile cu adevărat importante pentru tine? Ai avut curajul să strălucești până acum? Ai curajul să strălucești mai mult, atât în viața personală, cât și în viața profesională? Poate în tine este un diamant neșlefuit, iar lanțul, devenit funie, te-a convins că nu merită șlefuit? Această funie invizibilă ne limitează, este prezentă în fiecare dintre noi, este blocajul către a fi noi.

Mulți oameni spun că timpul înseamnă bani. Așa este, însă mai înseamnă și altceva, mai mult decât bani. Timpul înseamnă cu adevărat VIAȚA! Viața mea, a ta, a celor dragi nouă! Mai avem de trăit pe acest pământ 10, 20, 30, 50 sau mai mulți ani, nici măcar acest lucru nu-l știm. Știm însă că putem deveni regizorii propriului nostru viitor, să încetăm să mai fim actori într-un alt film. Dacă viața ta ar fi un film, ce gen ar fi? Ar fi o dramă, un film de acțiune, o comedie, un film de dragoste sau un alt gen? Poate o combinație? Fiecare dintre noi are o șansă, și anume să-și scrie în cea mai mare parte scenariul propriului viitor! Fiecare dintre noi are puterea de a trece dincolo de lanțul invizibil și să devină regizorul propriului viitor.

Poate te întrebi ce semnificație are dresajul elefanților în viața ta? Sau poate te întrebi ce film vrei să regizezi în continuare! Poate te întrebi dacă ai lăsat diamantul din tine să strălucească! Sau poate nu te întrebi nimic! Întodeauna avem libertatea de a face alegeri! Întrebările de mai sus sunt infinite, însă răspunsul este al fiecăruia dintre noi, este dreptul nostru să ne răspundem sincer. Nu există un răspuns universal corect, răspunsul corect este acela pe care fiecare om are curajul să și-l ofere.

Eu îmi doresc un sigur lucru. Și anume să te încurajez, măcar pentru o clipă, să treci dincolo de funia invizibilă, măcar cu gândul. Poate o să-ți placă sau poate o să te sperii, însă bucuria de a cunoaște și de a te cunoaște cu siguranță va fi o experiență unică. Îți doresc forța și voința de a fi fericit sau fericită!

[divider style=”11″]

Scris de Marian RujoiuSuccesul

Manager Trainer Extreme Training

www.traininguri.ro
 
 

[button_2 color=”red” align=”center” href=”https://www.traininguri.ro/curs-formator-bucuresti/”]Curs Formator, București[/button_2]

[button_2 color=”red” align=”center” href=”https://www.traininguri.ro/curs-public-speaking/”]Curs Public Speaking, București[/button_2]

[button_2 color=”red” align=”center” href=”https://www.traininguri.ro/curs-dictie/”]Curs de Dicție, București[/button_2]

[button_2 color=”red” align=”center” href=”https://www.traininguri.ro/curs-negociere-persuasiva/”]Curs Negociere Persuasivă, București[/button_2]

6 ebookuri extreme training

Descarcă gratuit 6 ebookuri in format PDF

Unde îți trimitem ebookurile?

Ce e-bookuri primesti?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Extreme Training prin click aici!