Caută
Close this search box.

De ce este mersul pe carbuni incinsi o experienta unica

Mersul pe carbuni incinsi este o experiență de putere personală și o metaforă pentru posibilități, o oportunitate ca oamenii să producă rezultate despre care credeau până atunci că sunt imposibile

Anthony Robbins – coach și speaker motivațional

firewalking 509Ați lăsat vreodată frica sau temerile să vă oprească din a face ceea ce v-ați propus, din a vă îndeplini visurile sau din a vă atinge obiectivele? Firește că da, probabil chiar mult mai des decât realizați. Teama este un sentiment natural, însă de multe ori oamenii au tendința de a se lăsa ghidați de ea și în felul acesta se lasă practic sabotați de propriile lor convingeri limitatoare.

„Nu se poate” „Sigur nu aș reuși” „E prea complicat” „Chiar am nevoie să fac asta?” „Poate nu e pentru mine”

Vă sună cunoscut? E și firesc – sunt fraze pe care ni le spunem de fiecare dată când teama ne controlează acțiunile, de fiecare dată când facem nu ceea ce ne dorim, ci ceea ce ne dictează instinctul.

Firewalking-ul este un excepțional exercițiu de dezvoltare personală care are ca principal scop acela de a ne antrena mintea astfel încât aceasta să poată depăși barierele instinctuale și temerile.

Cum funcționează acest exercițiu? În modul cel mai simplu: sub îndrumarea și supervizarea unui facilitator profesionist, îi prezentăm creierului nostru una dintre cele mai des întâlnite și reale temeri ale omului. Teama de foc. O frică care este implantată adânc în genele noastre, încă de înainte ca omul să stăpânească focul acum peste 400.000 de ani. Este o frică firească, naturală, pe care creierul nostru nu o contestă: atingi cu pielea goală focul – te arzi. E un lucru pe care pur și simplu îl știm și pe care nu mai trebuie nimeni să ni-l explice.

Ce face exercițiul de firewalking cu această temere? O distruge și nu prin explicații teoretice despre de ce nu ar trebui să ne fie teamă, ci oferindu-ne o experiență practică care va zdruncina din temelii cele mai adânci convingeri ale noastre despre ce este posibil și ce este imposibil. Pășind desculți pe cărbuni încinși ne demonstrăm că până și temerile incontestabile pot fi depășite cu instrumentele potrivite.

Ce vom putea face apoi cu temeri mult mai contestabile și mai usor de depășit precum frica de vorbit în public, teama de a înființa o afacere proprie, frica de a îi pierde pe cei dragi, teama de a greși și așa mai departe? Cei mai mulți dintre cei care au experimentat puterea mersului desculț pe cărbuni încinși sunt capabili să facă apel la emoțiile din timpul evenimentului și să le extrapoleze pentru a anihila și alte temeri. „Am trecut eu și peste cărbuni încinși – sigur pot să fac și asta!” sau „Pot face față acestei provocări!” sunt lucrurile pe care aceștia le spun. Să știi că foarte puține lucruri sunt imposibile e un sentiment cu adevărat înălțător, care îți dă aripi.

Depășirea temerilor cu ajutorul exercițiului de firewalking ar putea fi asemuită cu zborul unui planor. Planoarele sunt aparate de zbor, însă nu au motor. Așadar, fără impulsul inițial al avionului care îl trage pentru a îl ajuta să decoleze, planorul este un simplu decor pentru pista – o masa imobilă cu formă de avion. Dar odată ce ajunge în aer, odată învinsă acea imobilitate inițială, planorul zboară singur purtat de curenții de aer și ajutat de portanța creata de forma sa. În mod similar, puterea firewalking-ului vă va da aripi și vă va ajuta să faceți ceea ce credeați imposibil.

Vă rog să nu înțelegeți greșit. Acest lucru nu înseamnă că focul nu arde. Arde. Și firește, nu înseamnă ca acest exercițiu este lipsit de riscuri. Experiența trăită în timpul exercițiului nu ar trebui replicată ulterior fără supraveghere și îndrumare profesionistă.

Ceea ce ar trebui reținut este că până și cele mai evidente temeri sunt câteodată nimic mai mult decât simple obstacole imaginate, obstacole care stau în calea fericirii noastre. Lecția aceasta, dacă este interiorizată corespunzător de către fiecare persoană în parte va servi drept catalizator pentru realizarea unei întregi suite de experiențe care până atunci erau percepute ca fiind de neatins. Și de cele mai multe ori, exercițiul produce rezultate fantastice, conducând la schimbări pozitive în viața participanților. Gândiți-vă la o dorință arzătoare pe care nu v-o puteți îndeplini pentru că:

„Nu se poate” „Sigur nu aș reuși” „E prea complicat” „Chiar am nevoie să fac asta?” „Poate nu e pentru mine”.

Gândiți-vă că ați reuși să atingeți acel obiectiv, să vă îndepliniți dorința pur și simplu eliberându-vă de temeri și încercând.

Eveniment Fire Up Your Power / 24 mai 2014 / Bruno Medicina[/button]

Dar haideți să vedem pe scurt de ce mersul pe cărbuni încinși merită încercat. Iată șase motive:

1. Vă va ajută să vă reimpuneți obiectivele. Pentru a păși pe cărbuni trebuie sa faceți primul pas și să vă mențineți obiectivul.

2. Este o ancoră minunată pentru experiențele care vor urma. Acest lucru înseamnă că atunci când vă veți mai teme de ceva în viitor veți putea apela la emoțiile trăite în timpul exercițiului pentru a recreea starea care v-a făcut să depășiți temerile.

3. Vă va schimba viața – o astfel de realizare cu siguranță va schimba ceva în modul în care abordați lucrurile în viitor. Practic, va crea un rezervor de energie la care veți putea apela și în întreprinderile viitoare.

4. Va fi cu siguranță o zi memorabilă pentru că nu e vorba doar de a merge pe cărbuni încinși ci de a trăi aceasta experiență eliberatoare alături de multe alte persoane cu scopuri similare, construind legaturi întărite de experiența comună.

5. Vă va împuternici să îi ajutați pe ceilalți.  Firewalking-ul este o metaforă fantastică pe care o puteți utiliza cu clienții, subordonații sau colegii atunci când și ei se confruntă cu propriile lor temeri.

6. Veți putea spune „am facut-o!”. E o dovada de putere uriașă să poți face exact acel lucru de care te temeai iar acest lucru va deveni parte din povestea dumneavoastră personală.

 

În România nu sunt multe evenimente care să includă acest exercițiu uimitor, cu toate că în Occident sunt speakeri precum Tony Robbins care susțin astfel de evenimente cu șase sau chiar zece mii de oameni. Pe 25 aprilie 2013 Extreme Training vă invită la un conferința Leadership 530 de grade în Bucureștio ocazie rară de a experimenta firewalking în aceasta parte a Europei.

fire-up-your-power

6 ebookuri extreme training

Descarcă gratuit 6 ebookuri in format PDF

Unde îți trimitem ebookurile?

Ce e-bookuri primesti?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Extreme Training prin click aici!