Caută
Close this search box.

Motivatia – Cheia Succesului!

motivatia - cheia succesului“Oamenii care nu sunt capabili să se motiveze, trebuie să fie mulțumiți cu mediocritatea, indiferent cât de impresionante sunt talentele lor” – Andrew Carnegie

Motivatia – un simplu cuvânt pe care l-am folosit de multe ori în diferite contexte fără să mă întreb care este adevăratul lui sens. Ne trezim de multe ori în viața noastră într-o stare de plictiseală, de rutină zilnică job – casă, lipsă de perspectivă, lipsa unui scop. Și toți trecem la un moment dat din viață noastră prin asta,  viața nu e întotdeauna  plină doar de entuziasm și determinare.  Dar ce facem  să ieșim din aceste stări? Cum ne regăsim motivația? La această întrebare voi oferi răspunsul în acest articol.

Ce este cu adevărat motivatia și ce rol joacă ea în viața mea? 

Motivația este o stare interioară, personală (la fel de personală cum este și simțul umorului), un mod de a fi,  care diferă de la persoană la persoană și care face diferența între o viață de succes și una…fără satisfacții. Motivația pleacă din tine, este o stare care nu îți dă pace, ca o obsesie care te împinge să-ți atingi scopul.

Cred că v-ați întrebat de multe ori ce îi face pe unii să caute ani la rând pentru  a rezolva o formulă matematică sau să stea nopți întregi pentru a termina un tablou sau  să rateze 98 de încercări pentru a inventa becul (Edison – 1878)….. ei bine oamenii aceștia sunt……motivați!

Bine, sunt motivați, dar ce îi motivează?

Daniel Pink – psiholog american care studiază motivația și care a scris una dintre cele mai bune cărți în domeniu, bestseller – „Drive – The Surprising Truth about what motivates us „ face o catalogare a motivației și anume, motivația externă și cea internă.

Motivația externă

Reprezintă recompensarea din exterior, pe sistemul dacă faci asta primești asta și este cel mai adesea întâlnită acasă, dacă îți faci temele îți iau o ciocolată sau la serviciu, dacă faci proiectul până la data de…iei bonus.

Motivația internă

Vine din 3 factori importanți:

 1.  autonomie (senzația de putere și control asupra sarcinilor pe care le ai de făcut, capacitatea de organizare și planificare).
 2.  dezvoltarea abilităților (să devii din ce în ce mai bun în domeniul în care activezi).
 3.  scop (să simți că faci o diferență, că îi ajuți pe ceilalți, că lupți pentru o cauza nobilă, că vrei să ajungi cel mai bun).

Cum am descoperit motivatia?

Într-un moment de introspecție și autoanaliză, după multe cărți citite și multe cursuri de dezvoltare personală absolvite, mi-am dat seama că există o diferență majoră între mine și mentorii mei, oamenii care scriseseră cărțile respective, care au creat cursurile și care sunt recunoscuți pe plan internațional ca lideri de succes.

O diferență majoră dar greu de identificat punctual, și totuși, spre deosebire de mine, oamenii respectivi păreau că au un motor interior, o forță determinantă care îi propulsează mult mai departe decât pe mine. Ei nu par să fie obosiți niciodată, sunt plini de energie, nu se simt epuizați, au mereu idei noi și zâmbetul pe buze. Și m-am gândit că probabil ei au cu totul alte motive decât am eu.

Mi-am dat seama că toate reușitele mele de pană acum au venit atunci când aveam o motivație puternică, fără să am neapărat și premisele necesare și prielnice, și că în multe alte ocazii când lucrurile îmi erau favorabile nu s-a întâmplat nimic notabil pentru că motivația mea era absentă.

Și am început să analizez sursa motivației mele: mă simt motivată atunci când am de făcut ceva care este mai complex și mai provocator decât nivelul la care sunt, mă simt motivată atunci când munca mea îi ajută pe ceilalți, mă simt motivată când am de făcut ceva care presupune multă creativitate, mă simt motivată după un eșec când vreau să-mi demonstrez că pot să-l depășesc și că pot întotdeauna să învăț din el și să merg mai departe și să încerc din nou, mă simt motivată când îmi doresc foarte mult să obțin ceva.

Motivația este o abilitate care se învață. Ca să înveți această abilitate mai întâi trebuie să te cunoști pe tine, să știi exact unde vrei să ajungi, să știi care sunt factorii care trezesc în tine energia și dorința de a evolua, bucuria și entuziasmul. Apoi este indicat să-ți stabilești repere clare de la care să nu te abați, eu le propun pe următoarele:

 •  Fă-ți un plan. Stabilește exact ce vrei.
 •  Nu renunța! Termină întotdeauna ceea ce ai început. Nu lăsa să se adune treburi neterminate. Nu vei mai ști ce mai ai de făcut, unde ai ajuns și ce este prioritar.
 • Nu amâna. Când ai ceva de făcut – fă!
 • Ieși din zona de confort!
 • Ai “căzut”  și ești nervos? Super! Folosește toți nervii și toată energia negativă ca un propulsor. Ridică-te și demonstrează că poți! Nu te lăsa învins!
 • Eșecul este profesorul  tău cel mai bun. Împrietenește-te cu el.
 • Nu lua decizii când ești nervos și nu renunța când simți că nu mai poți. Ia-ți o pauză mentală de 2 zile, relaxează-te, concentrează-te pe altceva și apoi reevaluează situația.
 • Țintește sus! Care este visul tău cel mai măreț?
 • Nu lăsa frica să te paralizeze. Îndrăznește! Ce poate fi mai rău decât faptul că nu ai acționat la timp?

Lipsa motivației

 • Este un indicator bun, îți arată că ești într-un punct în viața ta în care lucrurile nu funcționează cum ar trebui.
 • Lipsa motivației arată că ți-ai pierdut speranța, că ai lăsat eșecurile să-ți zdruncine încrederea în tine. Dar nu uita că toți oamenii puternici au avut parte de eșecuri și dezamăgiri, așa că lasă-le să-și facă treaba – să te facă mai puternic, lasă-le să-ți crească încrederea în tine. Face parte din natura umană să ne simțim dezorientați, deznădăjduiți, înfrânți. Dar la fel face parte din natura noastră să ne ridicăm, să ne asumăm eșecul, să învățam din el și să mergem mai departe.

Cum să rămâi motivat? 

 • Adu-ți aminte mereu care este scopul tău, scrie-l mare pe o hârtie și citește-l în fiecare zi. Dacă îți dorești ceva foarte mult  fii dispus să faci eforturi suplimentare ca să obții acel ceva, dar fără să contorizezi eforturile și fără să le aduni sub formă de frustrări pentru că scopul este mult mai important și doar gândul că vei reuși te face să zâmbești și să continui.
 • Motivația vine din dorință, din aspirație, din plan și face parte din tine. Este motorul care pune totul în mișcare, este combustibilul care te împinge când toate par să meargă prost, este forța care nu te lasă să renunți, este ambiție și o mică doză de nebunie.
 • Motivația vine și din dorința de conectare cu semenii noștri. Atunci când vrem să facem o diferență pozitivă în viața celor de lângă noi devenim motivați.

Dozează–ți motivația

 • Motivația este importantă pe tot parcursul procesului, la început ca să demarezi ceea ce ți-ai propus, apoi ca să depășești obstacolele și greutățile.
 • Motivația trebuie reinventată și construită în fiecare zi, este un proces continuu fără de care nu poți ajunge la obiectivul propus.
 • Puteți să vă gândiți la motivație ca la .…apă. Nu poți să bei 10 litri de apă într-o zi și să te aștepți să-ți țină de sete 10 zile. Îți vei da organismul peste cap. Astfel ai nevoie de moderație și de dozare optimă.

Motivația în sfera profesională

motivatia in sfera profesionalaDe cele mai multe ori când vorbim despre motivație ne gândim la motivația profesională. Oamenii de succes, care dețin sau conduc afaceri impresionante sunt oameni motivați. Eu personal nu am întâlnit și nu am auzit de nicio persoană care are succes și căreia să-i lipsească motivația, cel puțin nu pe termen lung. Cu siguranță că toți oamenii au momente în care se simt demotivați, dar oamenii de succes au învățat abilitatea de a se motiva.

 • Dezvoltă-ți motivația de care ai nevoie, trasează-ți obiective și fă-ți planuri.
 • Stabilește exact unde vrei să ajungi în cariera ta, nu va veni nimeni să te împingă de la spate. Tu știi cel mai bine care este ținta ta.

Cel mai important factor de motivație este eșecul

 • Oamenii de succes își antrenează mintea astfel încât eșecurile să devină un factor de motivație. Imaginați-vă că tot ce v-ați propus merge ca pe roate, vă încadrați perfect în termenul impus, organizarea decurge impecabil. Nu aveți nicio provocare, totul decurge liniar.
 • În momentul în care apare o situație care poate prevesti eșecul deveniți automat mult mai alerți, mult mai implicați, mai determinați să duceți treaba la bun sfârșit. Toată concentrarea dumneavoastră este pe reușita proiectului. Și poate de aici vine bucuria și entuziasmul lucrului bine făcut. Din faptul că nu a fost ușor, din faptul că a fost o provocare, din faptul că ați avut momente în care v-a cuprins disperarea, din faptul că ați fost nevoit să acționați rapid și pe moment și să găsiți niște soluții neașteptate.
 • Posibilitatea eșecului este cea care vă determină să deveniți din ce în ce mai buni în ceea ce faceți, vă determină să fiți concentrat pe ceea ce v-ați propus și să căutați soluții inovative pentru a ieși din impas.
 • Folosiți eșecul în avantajul vostru, lăsați-l să vă fie profesor. Învățați din el și mergeți mai departe. Faceți din eșec motivația de a merge mai departe și a demonstra că se poate.

Motivația – responsabilitate și alegere. Asumă-ți responsabilitatea!

 • De multe ori aruncăm responsabilitatea asta în spatele altora, a părinților, a prietenilor, a partenerului, a șefului. De multe ori sub formă de acuzație – ei sunt de vină.
 • Dar responsabilitatea ne aparține 100%. Noi suntem singurii responsabili de gradul de motivație pe care îl avem. Și nu este deloc ușor să fii motivat. Să fii motivat înseamnă să te cunoști, să știi ce îți place, să știi ce vrei, să-ți stabilești obiective de îndeplinit încadrate în termene de timp. Nu e ușor, dar alternativa este dezastruoasă….să fii plictisit, să nu știi ce vrei, să nu ai ținte…
 • Află ce te motivează pe tine și transformă-ți factorii motivatori în combustibil pentru succes. Oamenii sunt motivați de multe lucruri, nu doar de bani, ci de onoare, de curiozitate, de eșec, de competiție, de dorința de a fi mai bun, de bucuria jocului.
 • Oamenii sunt motivați de mentorii lor, de părinți, de profesori, de copii. La fel cum ne motivează frustrarea, nedreptatea, suferința…Să ne găsim motivația, să o lăsăm să ne fie ghid și să luăm exemplul copiilor care sunt motivați de joc, devin creativi, implicați, bucuroși.

Pe tine ce te motivează?

Succes!

Irina Lupașcu

6 ebookuri extreme training

Descarcă gratuit 6 ebookuri in format PDF

Unde îți trimitem ebookurile?

Ce e-bookuri primesti?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Extreme Training prin click aici!