Caută
Close this search box.

Pasii procesului decizional – cele 22 de sfaturi pentru o decizie potrivita

Cele 22 de sfaturi in procesul decizionalPasii procesului decizional. Tu cum iei decizii?

  • Să mă mut în altă țară sau să rămân aici?
  • Să îmi schimb jobul sau să continui aici?
  • Să îmi iau prajtura cu ciocolată sau prăjitura cu fistic?
  • Să mă uit la un documentar sau la o comedie?
  • Să mă îmbrac în roșu sau în negru?

Deciziile mari pe care le avem de luat, cum ar fi cumpărarea unei case, schimbarea jobului, mutarea în altă țară sau în alt oraș ne pot epuiza de energie, ne cauzează mult stres și multe nopți nedormite, iar câteodată și deciziile mici ne pun în dificultate, parcă ne paralizează și efectiv nu știm ce să alegem (dacă vi s-a întâmplat să stați în fața tonetei de înghețată și să nu știți ce sortiment să alegeți știți despre ce vorbesc). Dacă sunt afectați și alți oameni de deciziile noastre atunci este și mai greu să le luăm. Ce mai…este o adevărată artă să știi cum să iei deciziile corecte și care sunt pasii procesului decizional.

Când deciziile sunt minore, ne influențează puțin sau deloc, alteori o singură decizie ne poate schimba fundamental cursul vieții și tocmai din această cauză este bine să ai o strategie de a lua deciziile și să ai în vedere toate aspectele importante atunci când te pregătești să iei o decizie.

În primul rând este important să conștientizezi care sunt pașii procesului decizional în interiorul tău.

Jonah Lehrer, autorul cărții How we Decide spune că noi luăm deciziile strict bazat pe emoții «Dacă nu ar fi emoțiile noastre, nu ar mai exista deloc argumentarea». Astfel, în noi nu există o parte pur rațională care ia deciziile bazat pe argumente logice, ci mai degrabă noi decidem în funcție de ce ne dictează partea emoțională. Și așa se explică de ce de multe ori ne luăm angajamente nefaste, ne alegem jobul nepotrivit, ne întoarcem la o relație disfuncțională sau continuăm cu  viciile pe care le avem.

Fiecare alegere reprezintă o luptă interioară între conștiința rațională și partea emoțională  subconștientă, iar o decizie corectă este dată de alegerea pe care o faci între cele două. Dar te rog să ai în vedere că mintea conștientă reprezintă aprox 5% și mintea subconștientă 95% și tocmai din această cauză de multe ori luăm o decizie în mod rațional și suntem conștienți că este cea mai bună alegere, dar simțim cât de greu ne este să o punem în practică, iar de multe ori deciziile noastre sunt dictate de emoțiile noastre și ne trezim în situația în care am luat decizia greșită.

Să știi să iei deciziile bune reprezintă cu adevărat o abilitate esențială pe care merită să ți-o însușești. Multe vieți au fost distruse din cauza lipsei acestei abilități. Atunci când ești mulțumit de alegerea pe care ai făcut-o te simți liniștit și satisfăcut, atunci când nu ești mulțumit de alegerea făcută, starea ta devine una de regret și nefericire, și de multe ori doar timpul decide dacă decizia a fost bună sau nu.

Ca să te asiguri ca nu omiți nimic este recomandat să urmezi pașii procesului decizional:

Pașii procesului decizional:

1. Definește exact care este obiectivul tău raportat la decizia în cauză

Când știi exact ce vrei, îți va fi mai ușor să alegi. Să spunem că ai de ales între 2 locuri de muncă, în primul partea finaciara este mare, iar în al 2-lea faci ceea ce îți place. Dacă știi ce vrei, îți va fi ușor să alegi (dacă obiectivul tău este salariul vei alege prima variant, iar dacă obiectivul este să îți placă ce faci vei alege a două variantă; dacă în schimb nu știi ce este prioritar pentru tine și ce vrei,  vei avea dubii și vei oscila între cele două variante).

2. Identifică-ți fricile

De multe ori în spatele deciziilor stă frica, frica de a lua decizia greșită. Scrie care este decizia pe care o ai de luat, apoi scrie care sunt temerile tale legate de această decizie. Ce s-ar putea întâmpla greșit și ce frică îți declanșează? O dată identificată frica este momentul să o dezactivezi. Dezactivarea se face în primul rând prin acceptarea ei. Acceptând că ai o frică te va determina să iei decizia din punct de vedere rațional și nu emoțional.

3. Ascultă-ți intuiția

Sunt situații în care cel mai bine este să-ți asculți intuiția și să te lași ghidat de situație. Poți avea experiență îndelungată în a lua un anumit tip de decizie, dar sunt momente în care intervine intuiția și simți ce să decizi.

4. Fă din timp un aliat nu un dușman

Timpul pe care îl aloci deciziei este un factor foarte important pentru că inamicul deciziei este indecizia, iar indecizia alături de amânare este unul dintre cei mai mari dușmani ai omului și ai stării de bine. Astfel este important să-ți iei timp pentru a  analiza care este decizia cea mai bună, dar nu prea mult timp. Știm cu toții cum ne simțim atunci când nu știm ce să alegem și oscilăm între variantele pe care le avem la dispoziție. La fel cum știm starea de ușurare pe care o simțim din momentul în care am decis.

5. Focusează-ți atenția pe găsirea răspunsului

În momentul în care atenția ta este concentrată pe găsirea celei mai bune soluții, atunci atât mintea conștientă cât și cea subconștientă vor lucra împreună pentru găsirea celei mai bune soluții. Vi s-a întâmplat să vă treziți cu soluția în minte la o problemă cu care vă confruntați?…ei bine aceasta înseamnă   că mintea a  continuat să  lucreze chiar și în  somn.

6. Elimină din variante. Stabilește-ți criteriile în funcție de care vei face alegerea

În  funcție de criteriile pe care le-ai setat elimină opțiunile care nu sunt  viabile. Prea multe opțiuni îți îngreunează procesul decizional. Cu cât ai mai  multe opțiuni cu atât îți va fi mai greu să alegi. Din acest motiv este recomandat să selectezi din multele opțiuni un număr restrâns și să selectezi din ele. De exemplu te duci la cofetărie și ai de ales  dintre 20 de prăjituri și toate par delicioase. Selectează din cele 20 un număr de 5 de prăjituri (exclude variantele de care nu ești sigur sau care sunt cele mai depărtate de gusturile tale), apoi alege din cele 5. Îți va fi mult mai ușor decat să alegi din 20.

7. Nu lăsa emoțiile să stea în calea ta

Cea mai bună  modalitate este să îți imaginezi că sfătuiești un prieten. Atunci când ești detașat iei cele mai bune decizii.  Astfel devii obiectiv în recomandări și nu lași emoțiile să-ți întunece judecata.

8. Ia în calcul probabilitatea riscurilor

Care este cel mai rău scenariu care se poate întâmpla? Care este probabilitatea ca el să apară? Care este impactul lui asupra ta în caz că apare? Exemplu: dacă îți este frică să zbori cu avionul analizează care este probabilitatea de apariție a unui incident înainte să excluzi varianta zborului. O etapă importantă din pasii procesului decizional.

9. Analizează dacă decizia este reversibila sau nu

Unele decizii sunt reversibile, asta înseamnă că în cazul în care îți dai seama că nu ai luat cea mai bună decizie te poți răzgândi. În cazul în care decizia este definitivă asigură-te că ai luat în calcul acest aspect.

10. Asigură-te că ai toate informațiile

Este bine să fii bine informat atunci când iei o decizie, în caz contrar te poți trezi în situația în care ai luat o decizie greșită din cauza că nu ai adunat toate informațiile de care aveai nevoie.

11. Nu te grăbi

Oamenii iau decizii proaste când sunt grăbiți sau când sunt sub presiune și/sau stresați. Ia-ți timp, analizează cu calm variantele și nu lua decizii «la nervi». De multe ori renunțăm când obosim, ne dăm demisia, clacăm și luăm decizii radicale. Nu este varianta cea mai potrivită, mai bine alege să te odihnești și să te calmezi și abia apoi să iei o decizie.

Când ai de luat o decizie importantă adună toate informațiile care îți sunt necesare, pune-le cap la cap, iar apoi ieși la o plimbare, bea un pahar de vin, fă o meditație, relaxează-te și dă timp minții subconștiente să te îndrume spre decizia corectă. Fii  în stare de detașare.

12. Nu amâna

Avem tendința să tot amânăm deciziile și asta nu face decât să înrăutățească situația.

13. Stabiliește reguli clare de la care să nu te abați

De exemplu, voi merge la sală de 3 ori pe săptămână. În acest fel nu vei lăsa loc indeciziei să apară, chiar dacă ești obosit sau plouă sau nu ai chef vei alege să te duci la sală.

14. Vizualizează rezultatul alegerii tale

Încearcă să preconizezi care vor fi efectele alegerii tale.

15. Pe cine afectează decizia ta?

Dacă decizia afectează și alte persoane atunci asigură-te că îți respecți valorile și ai în vedere ca decizia ta să nu le afecteze în mod negativ.

16. Asumă-ți responsabilitatea totală asupra deciziei

De multe ori suntem tentați să cerem părerea sau sfatul apropiaților și ne lăsăm influențați de părerile lor, dar uităm că fiecare își trăiește propria expriență și că avem scopuri și dorințe diferite, iar cel mai corect mod de a lua deciziile este de a ți le asuma 100%. Este bine să cerem sfatul unei persoane apropiate, dar cu condiția să nu ne lăsăm influențați prea mult.

17. Inversează procesul. Care este decizia contraintuitivă pe care o poți lua?

Dacă acționezi mereu într-un mod previzibil șansele să faci lucruri noi, în afara zonei de confort și predictibilitate sunt mici. În schimb când iei deciziile în mod contraintuitiv te motivează și te scoate din zona de confort. De exemplu, trebuie să decid unde voi petrece sărbătorile de iarnă. În general sărbătorile de iarnă le petrec acasă cu familia, iar în acest caz decizia contraintuitivă este să aleg să plec departe de casă, de exemplu într-o vacanță exotică. Cu siguranță că va fi o experiență nouă care mă va scoate din zona de confort.

18. Pasii procesului decizional – Notează toate opțiunile pe care le ai

La prima vedere îți poate părea că nu ai multe opțiuni, dar când analizezi mai bine enunțul îți dai seama că există variante și alternative la care nu te-ai gândit și pe care nu le-ai luat în calcul.

19. Analizează toate datele problemei

Trece plusurile și minusurile variantelor identificate, analizează factorii de risc, persoanele implicate, rezultatele posibile,  efectele etc. Te va ajuta să vezi în ansamblu situația.

20. Fă diferența între impuls și inteligență decizională

În general este bine să nu iei decizii mânate de impuls.

21. Fă-ți un plan de rezervă

Ia în considerare ce ar putea să nu funcționeze și planifică din timp alte posibile variante. Chiar dacă este puțin probabil să se întâmple este bine să fii pregătit și să iei toate măsurile de prevenție.

22. Ia decizia!
Câteodată se simte ca un salt cu parașuta, dar odată ce ai analizat variantele și ajuns la o concluzie – acționează!

Succes în  toți pasii procesului decizional!
O decizie bună îți poate  schimba viața!

Scris de Irina Lupașcu,
trainer curs Manager Proiect Iași

6 ebookuri extreme training

Descarcă gratuit 6 ebookuri in format PDF

Unde îți trimitem ebookurile?

Ce e-bookuri primesti?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Extreme Training prin click aici!