Caută
Close this search box.

Sfaturi de viata – Crezi că viața ta poate deveni hobby-ul tău numărul unu?

agent de vanzari, sfaturi de viatawww.traininguri.ro

www.marian-rujoiu.ro

”Fiecare om este ceea ce este datorită alegerilor pe care le face” – Marian Rujoiu

Înainte de toate, vreau să-ţi mulţumesc pentru prilejul de a împărtăşi aceste idei practice cu tine. Fiecare articol pe care-l scriu este citit de mii de oameni, iar încurajările primite și rezultatele oamenilor cu care interacționez mă fac să continui. Îți propun să așezăm, cu permisiunea ta, o cărămidă aleasă de tine la temelia a ceva ce poate să devină minunat pentru tine.

Îmi place să visez şi am învățat ceva: că visele pot deveni realitate numai dacă în prealabil ai visat. E drept, nu toate visele devin realitate pentru că noi oamenii avem o imaginație mult prea bogată. Cu toate acestea, trebuie să visăm pentru a avea ce vise să se împlinească.

Succesul este un subiect controversat. Este usor de dat sfaturi de viata, insă cu totii stim ca aplicarea este cheia. Toţi oamenii pe care îi admiri şi despre care spui că au succes sunt oameni care își doresc mai mult. Unii oameni se dezechilibrează și în ciuda miloanelor de euro din conturi, sunt nefericiți iar alții sunt cu zero euro în cont și-și trăiesc viața din plin, și sunt fericiți deci au succes. Nu vreau să leg succesul de a avea sau nu bani, de a realiza sau nu ceva specific, ci vreau să leg succesul numai de ceea ce tu consideri că este motivul pentru care viața ta merită să fie trăită și să fie o cale a autoîmplinirii.

Ce înseamnă că viața ta poate deveni hobby-ul tău? Poate că intuiești deja! Hobby însemnă plăcere, înseamnă dedicare, înseamnă intensitate, inseamnă acțiune, inseamnă prioritate, înseamnă frecvență, înseamnă să trăiești momentul cu fiecare părticică a corpului tău. Dar hobby presupune si doar derularea unei activități în timpul tău liber. De ce să ai doar un hobby când chiar toată viața ta, minut cu minut, ar putea deveni hobby-ul tău numărul unu. S-ar putea spune milioane de lucruri despre ce înseamnă viața ta ca fiind hobby-ul tău, drept pentru care în acest articol ne vom focaliza pe trei lucruri importante care-ți pot transforma viața în principalul tău hobby. Cele trei lucruri despre care vom discuta acum sunt:

3 Sfaturi de viata

 1. Ia decizii! Deciziile permanente pe care le iei vor face din viața ta, prioritatea ta numărul unu!
 2. Succesul zilnic! Viața ta se compune din suma tuturor clipelor din fiecare zi.
 3. Cercul tău de excelență! succesul tău este dat de media succesului oamenilor care te înconjoară.

1. Ia o decizie acum!

sfaturi de viata

Diferența între oamenii care au succes și cei care nu au este dată în primul rând de deciziile pe care le iau cei dintâi și de modul în care iau aceste decizii. Nu mă refer doar la inspirația de geniu care îl poate face pe un mare antreprenor să investească la momentul potrivit în compania potrivită. Mă refer mai ales la abilitatea oamenilor de succes de a decide repede și când este cazul. Acești oameni iau multe decizii, unele bune, iar altele mai puțin bune – dar iau decizii atunci când trebuie. Obișnuiește-te, deci, de pe acum să iei decizii mai des. Este bine să iei și decizii care te scot din starea de confort –adică decizii care presupun o schimbare majora a rutinei- pentru că acestea sunt de fapt deciziile care-ți lărgesc perspectiva.

Practic, te invit chiar acum să iei o decizie punctuală, în timp ce citești aceste cuvinte. Poate fi o decizie legată de carieră, poate fi una legată de aspecte financiare, spirituale sau familiale, poate fi legată de dobândirea unui obicei nou sau de un aspect al vieții tale pe care vrei să-l îmbunătățești. Cât de ușor este să iei o decizie? Ce înseamnă să iei o decizie? Poate este una bună sau poate din contră. Sigur te întrebi dacă decizia pe care ai vrea să o iei este una bună sau una 100% corectă. Mi-aș dori să înțelegi că asemnea decizii pur si simplu nu există. Vrei certitudini? Am o veste: te-ai născut pe planeta Pământ, unde singurul lucru cert este că într-o zi nu vei mai fi. Cred deci că este cât se poate de normal să presupui că orice decizie pe care vei lua vreodată va aduce cu sine și un oarecare grad de incertitudine cu privire la rezultate. Greșeala pe care o fac foarte mulți oameni este că amână constant să ia decizii pentru că nu sunt siguri dacă deciziile sau alegerile respective sunt corecte. Fără a lua decizii, ne anulam practic orice șansă de a progresa vreodată. Te rog, citește deci mai departe numai după ce ai luat o decizie pentru că timpul tău este prețios și-l poți folosi cu pricepere și pentru altceva decât pentru a cântări opțiuni fără a te opri vreodată asupra uneia. Dacă nu ești dispus să-ți asumi această nesiguranță a deciziilor pe care le iei, probabil viața ta nu se va îmbunătăți considerabil în următorii ani. În cel mai bun caz va stagna, dacă nu chiar se va degrada. Obișnuiește-te să iei decizii și să-ți îmbunătățești constant deciziile. Cu cât te vei antrena mai mult, cu atât vei fi mai capabil să iei decizii din ce în ce mai bune, decizii care să te definească din ce în ce mai mult. Te-am provocat? Ai luat o decizie sau în continuare amâni, gândindu-te daca e bine sau e rău? Decizia, la fel ca visul sau ca dorința, trebuie să vină din interior, altfel vei renunța rapid la a lua o decizie – fie pentru că vei fi descurajat de incertitudinea rezultatului, fie pentru că îți vei pierde energia. Alege să te bucuri de fiecare clipă și să-ți construiești exact viața pe care ți-o dorești! Iar lucrul acesta nu îl poți face fără a lua decizii.

Îți dorești să ai copii bine educați, dar nu petreci cu ei nici măcar 30 de minute pe zi? Îți dorești să ai un venit de 100 000 E/ an, însă nu faci altceva decât să te plângi de salariul actual? Îți dorești să fii manager general al unei mari corporații, însă nu te educi corespunzător și nu ai mai deschis o carte de 2 ani și nu ai mai fost la un curs de 5 ani? Îți dorești o sănătate de fier, însă mânânci într-un mod total nepotrivit? Iată deci câteva exemple de decizii pe care ai putea să le iei. Orice ți-ai dori, astăzi și în fiecare zi, poate fi atins. Deciziile pe care le iei îți vor defini viitorul succes, sau o mare parte din acesta. Trebuie doar ca tu să decizi sa faci ceva în acest sens.

Dacă amâni, nu trebuie să te îngrijorezi, mulți oameni o fac. Vreau să înțelegi însă că în absența unei decizii, acest articol nu te va ajuta foarte mult și nici altcineva nu-ți poate fi de folos. Fii tu acum regizorul propriului viitor, regizează tu cum vrei să arate viața ta, nu mai fi actor în povești scrise de alții. Ia deci acum o decizie și abia apoi citește mai departe. Acțiunile și rezultatele tale sunt dictate de deciziile pe care le iei zilnic. În fiecare zi poți să fii un om de succes și astfel viața ta devine hobby-ul tău!

2. Fii o persoană de succes in fiecare zi

sfaturi de viataȘtii ce este succesul? Probabil că ai o definiție, permite-mi însă o abordare pe care să o alături definiției tale. Succesul este ceea ce faci acum, este ceea ce gândești, este ceea ce simți, este ceea ce faci în fiecare zi. Cândva, decizia pe care ai luat-o acum, deciziile pe care le vei mai lua, citirea acestui articol precum și a altor materiale pe care le vei mai parcurge, vor fi parte a succesului care te vor defini în viitor. Poți privi la oricine din lume și vei observa că în majoritatea cazurilor nimeni nu a avut succes peste noapte. Au parcurs o călătorie a succesului care și acum continuă, ia toate deciziile pe care le-au luat i-au condus acolo.

În primul rând, îți recomand să nu mai vezi succesul ca pe o destinație, ci ca pe o călătorie. În momentul în care vei avea obiective precise și te vei bucura de călătorie cu siguranță perspectiva succesului se poate schimba, călătoria în sine fiind cea care te definește cu adevărat și nu neapărat destinația finală. Imaginează-ți un loc unde ai dori să mergi în vacanță. Poate e un loc cu palmieri și nisip fierbinte, poate e un loc cu pajiști verzi, brazi uriasi si creste inzăpezite. Acum imaginează-ți că toată viața ai locui în acel loc. Nu ai simți niciodata nevoia sa pleci într-o vacanță? Desigur ca da, pentru ca împlinirea nu este data de locul in sine ci de experienta călatoriei. Vizualizează-ți succesul zilnic, pentru că viața ta nu este o adunătură de destinații ci o suită de călătorii lungi și minunate.

Acum, gândindu-ne la decizia pe care te-am provocat să o iei, primul lucru pe care-l poți face este să ai o agendă în care să-ți programezi și să-ți notezi tot ce faci legat de decizia respectivă. Decizia ta face ca viața ta să fie hobby-ul tău? Dacă a trecut o zi și nu ai făcut nimic, nu-i sfârșitul lumii, a doua zi poți recupera, important este să rămâi perseverent și concentrat pe rezultat. Fiecare om poate avea viața pe care și-o dorește numai dacă ia o decizie în acest sens și  dinamitează opțiunile de tipul “nu se poate”,  “nu merge”, “este prea greu” sau altele asemenea. Ești un om de succes în fiecare zi, respiri succes și autoîmplinire orice ți-ai dori.

Gândindu-ne la ce vrei să schimbi în viața ta, agenda zilnică ar trebui să arate exact ca a persoanei care vrei să devii. Iar lucrul acesta trebuie sa se întâmple astăzi și întotdeauna astăzi este punctul decisiv. Mâine va fi  doar rezultatul a ceea ce faci astăzi. Dacă te aștepți ca viața ta să se schimbe ca prin minune într-o bună zi, cel mai probabil acest lucru nu se va întâmpla decât dacă începi să iei decizii acum și-n fiecare zi. Poate tu vei alege să mizezi pe noroc, este o carte bună care-ți poate ieși în cale, însă ar trebui să te bazezi pe noroc doar ca bonus, nu ca miză principală. Acum vom face împreună un prim pas privind agenda ta zilnică și anume vom afla cum să folosești cu îndemânare timpul tău prin mărirea cercului tău de excelență.

3. Lărgește cercul excelenței tale

sfaturi de viata

Prima dată visezi, apoi iei decizii, iar apoi acționezi. Am discutate despre vise, am stabilit că trebuie să iei decizii și în continuare vom discuta despre o acțiune pe care să o incluzi în agenda ta zilnică. Viața ta se întâmplă în fiecare zi, iar pentru ca viața ta să fie hobby-ul tău este necesar să aloci energie și resurse în fiecare zi. Un mod optim în care poți aloca această energie este lărgirea și imbunătățirea cercului de influență personal, numit în continuare cercul excelenței tale.

Ce este acest cerc al excelenței? Ești un om care respiri și-ți trăiești viața așa cum ţi-ai facut-o și o să ți-o faci în continuare, însă nu trăiești singur în pădure ci de cele mai multe ori trăiești în comunități chiar foarte mari, fie ca sunt reale sau virtuale. Oamenii pe care-i ai în jurul tău (cercul excelenței tale) îți vor defini vitorul într-un fel sau altul. Mentalitatea lor te va influența. O să-ți spun o poveste pentru a înțelege mai precis la ce mă refer când spun cercul excelenței tale. L-am cunoscut pe Sorin, un tip isteț care dorea să-şi deschidă o afacere şi mi-a spus:

 •  Marian, de patru ani mă tot gândesc și nu știu ce să fac!

L-am întrebat:

 • De ce nu ai făcut nimic până acum?
 • Pentru că nu știu dacă o să meargă!
 • Cum ai ajuns la concluzia asta? l-am întrebat eu.
 • Păi i-am întrebat toți cunoscuții mei și toți au fost de părere că nu o să meargă!
 • Am înțeles, dă-mi voie totuși să te întreb, cât la sută dintre cei pe care i-ai întrebat au afaceri profitabile?
 • Sunt prietenii mei, ei nu au afaceri!

…..….

Dialogul a continuat și Sorin și-a deschis afacerea respectivă. Acum Sorin  are o afacere cu 14 angajați și are un venit de aproximativ șapte ori mai mare decât înainte. Și-n plus îi place ceea ce face!

Nu-i de mirare că nu-și deschisese o afacere, pentru că cercul excelenței sale nu era unul propice deschiderii unei afaceri. Atunci când vrei să faci ceva, nu te îndrepta să ceri sfaturi de la cei care nu au făcut lucrul respectiv ci mergi către oamenii care deja fac lucrul respectiv, cum a făcut și Sorin ulterior discuției avute cu mine. Cercul excelenței tale sunt oamenii pe care-i ai în jurul tău. Dacă îți dorești să schimbi ceva în viața ta, de exemplu pe plan financiar, nu cere sfaturi de la cei care nu au condus o afacere. Lărgește-ți cercul excelenței către alți oameni, iar acești oameni, chiar dacă nu vor face ceva concret pentru tine, îți vor influența modul de gândire și schimbându-ți modul de gândire îți schimbi viața. Gândește-te acum la viața ta, la ce vrei să schimbi și verifică apoi cine este în cercul excelenței tale: sunt oameni care te pot ajuta, care te pot inspira? Sorin avea o limită pe care și-a stabilit-o singur prin prisma cercului de excelență cu care a avut de-a face. Sorin, lărgindu-și cercul de oameni cu care interacționa, și-a schimbat cercul excelenței și a avut succes. Poți proceda la fel cu orice aspect din viața ta.

O regulă de aur este să te înconjori de cât mai mulți oameni care semănă cu ceea ce ți-ai dori să devii. Chiar și atunci când ne gândim la o viață de cuplu mai bună, gândește-te să incluzi în cercul excelenței tale persoane care au o viață de cuplu bună. Tu decizi cine face parte din cercul excelenței tale, din simplul motiv că este viața ta! Vei fi influențat pozitiv și vei deprinde obiceiuri care duc la o viață de cuplu mai bună. Am observat familii prietene și știți ceva?, funcționează și invers. Ambele familii aveau probleme, iar întânirile se transformau în discuții separate pe sexe în care fiecare se plângea. Ei se întâlneau să-și spună problemele, nu să se simtă bine. Soluția pentru asemenea familii este să găsească alte cupluri în care partenerii se înțeleg și trăiesc în armonie, numai așa se poate aduce ceva bun in viața ta.

Prin urmare ce ar trebui să figureze pe agenda ta zilnică legat de decizia sau deciziile tale? Răspunsul cred că s-a conturat: lărgirea Cercului tău de excelență. Caută oamenii care au luat decizii bune, care sunt în rezonanță cu deciziile pe care le-ai lua și tu. Cu cât îți lărgești mai mult și mai precis cercul excelenței cu atât vei avea mai mult de câștigat. Ce-ți propun nu este un demers teoretic, este un demers care te va duce mai aproape de obiectivele tale, de orice ți-ai dori. Dacă tu crezi că nu poți face acest lucru, poate că nu ești pregătit și poți să ții cont de zicala românească: Cine se asemenă, se adună sau Spune-mi ce prieteni ai ca să-ți spun cine ești!

Te îndemn să incluzi în agenda ta zilnică lărgirea cercului de excelență. Poți merge la intâlniri, la conferințe, la cursuri, la seminarii, poți să abordezi oameni online etc. Poți face orice care te duce acolo unde sunt oamenii care sunt asemători omului care vrei să devii. Admiră acești oameni și lasă-te influențat de ei.

Pentru ca visele să devină realitate, trebuie mai întâi să visezi, apoi să decizi, iar apoi să fii un om de succes in fiecare zi!

Reține și aplică cele 3 sfaturi de viata:

 1. Ia decizii și nu mai amâna. Fă-ți viața pe care ți-o dorești!
 2. Fii un om de succes in fiecare zi!
 3. Lărgeste-ți cercul excelenței tale!

Viața ta devine hobby-ul tău dacă vei lua decizii în fiecare zi! Acestea sunt cele mai bune sfaturi de viata pe care le poti primi. Cu cât vei decide mai des, asemenea sportivilor de performanță care se antrenează mereu, cu atât vei deveni mai bun în luarea deciziilor. Orice decizie trebuie urmată de acțiuni concrete, iar cele mai importante acțiuni sunt cele de astăzi, sunt baza succesului tău zilnic. Apoi, ieși din carapace și mergi către oamenii de la care poți învăța. Hobby insemnă pasiune și dedicare! Trebuie să te dedici vieții tale, indiferent care-ți sunt obiectivele, iar dedicare și plăcere în același timp pot să existe zilnic. Bucură-te de viață și permite-ți să strălucești!

Dacă ți-a plăcut acest articol comentază-l, împărtășește-l cunoscuților sau celor dragi, trimite-l mai departe cuiva care consideri că are nevoie și începând de astăzi fii un om de succes și fii regizorul propriului tău viitor! Îndrăznește să visezi, ia decizii în continuare, comportă-te ca atare și lărgeste-ți cercul excelenței.

Îți doresc forța și voința de a străluci!

Marian Rujoiu
www.marian-rujoiu.ro
www.traininguri.ro
 Notă: Prezentul material este un extras din Audiobook-ul – Şlefuirea Diamantului de Marian Rujoiu! Comentariile sau emailurile (marian@traininguri.ro) sunt binevenite.
6 ebookuri extreme training

Descarcă gratuit 6 ebookuri in format PDF

Unde îți trimitem ebookurile?

Ce e-bookuri primesti?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Extreme Training prin click aici!