Caută
Close this search box.

Care este diferența între curs formator și curs formator de formatori?

curs formator de formatori

Zilele acestea am primit întrebarea dacă organizăm cursul de Formare de Formatori și care este diferența între un formator și un formator de formatori? Este o intrebare care se tot repeta, astfel că am considerat a fi binevenită o explicație precisă în acest sens. Înainte de a publica acest material,curs formator de formatori am reparcurs legislația și am avut discuții cu reprezentanții ANC (fostul CNFPA) București pentru confirmare.

Aceeaşi explicaţie dorim să v-o acordăm și vouă, cititori și clienți fideli (sau viitori clienți) Extreme Training pentru a ști că alegerea dumneavoastră de curs este cea mai bună. Ne propunem să vă răspundem punctual la trei întrebări:

  1. Ce înseamnă ocupaţia de Formator,
  2. Care sunt diferenţele dintre ocupaţia de Formator şi ocupaţia Formator de Formatori
  3. Ce tipuri de cursuri de formare profesională puteţi să susţineţi după urmarea cursului de Formator.

1. Ce inseamna ocupatia de Formator?

Ocupaţia de Formator presupune specialistul în formare care proiectează, derulează, evaluează şi revizuieşte activităţi teoretice / practice şi / sau programe de formare şi dezvoltare a competenţelor profesionale, derulate în instituţii specializate sau la locul de muncă, conform Standardului Ocupaţional din 2007. Pentru această ocupaţie Codul COR  era 241205. Începând cu anul 2011, noul cod COR devine 242401. Până la data de 31.12.2011, cele două coduri COR au funcţionat în paralel, în acest moment (2012) codul COR final este 242401.

2. Care sunt diferenţele dintre ocupaţia de Formator şi ocupaţia Formator de Formatori (curs formator de formatori)

Pe scurt: NICI UNA (vedeți mai jos detaliile)

Acum trei ani, legea educației și codul COR prevedeau două ocupații diferite:

  • formator, persoana care avea dreptul să susțină orice curs de formare profesională, mai puțin să formeze formatori, cum ar fi manager de proiect, expert achiziții publice etc.
  • formator de formatori, o altă ocupație, cu alt cod COR, care susținea cursuri în urma căror participanții ieșeau formatori și putea susține orice cursuri fără cel de formator de formatori.

Acum, s-a revenit asupra deciziei, deoarece s-a constatat că aceste două ocupații aveau aceeași descriere și aceleași roluri, astfel încât nu mai are simțită nevoia diferențierii. Astfel, pentru aceste două ocupaţii există un singur Standard Ocupaţional, cel de FORMATOR. Codul COR, chiar şi cel nou, prevede două coduri diferite: 242401 pentru formator (vechiul cod COR fiind 241205) şi 242402 pentru formare de formatori (vechiul cod COR fiind 241207). Existând un singur standard ocupaţional, din acest moment, autorizaţiile se vor acorda pentru cursul de Formator, ocupaţia formator, având din acest moment aceleaşi competenţe ca formare de formatori.

Concluzia 1 : Atunci când alegeți un curs, din punct de vedere legal și practic nu este nici o diferență dacă pe diploma va scrie Formator sau Formare de Formatori!

În Standardul Ocupațional se precizează următoarele lucruri:

1. „Standardul se aplică tuturor categoriilor de formatori:
a. Formatorului responsabil cu activităţile teoretice şi practice de dezvoltare a competenţelor indiferent de nivelul de calificare la care lucrează. El lucrează ca formator (cu normă întreagă sau fracţiune de normă) în instituţii de formare, dar poate fi şi angajatul unei organizaţii (indiferent de natura ei) care are o structură responsabilă cu formarea propriilor angajaţi.
b. Formatorului responsabil cu activităţile practice de dezvoltare a competenţelor profesionale. El lucrează ca formator (cu normă întreagă sau fracţiune de normă) în instituţii de formare dar poate fi şi angajat al unei organizaţii (indiferent de natura ei) care are o structură responsabilă cu formarea angajaţilor proprii.
c. Îndrumătorului de practică din cadrul întreprinderilor şi altor organizaţii. El este responsabil cu activităţile practice de dezvoltare a competenţelor profesionale în condiţii reale de muncă, în organizaţia în care lucrează. El este angajat al acesteia pe un post de conducere sau de execuţie şi, ca îndrumător de practică, el poate fi sau nu degrevat de sarcinile obişnuite de lucru.
d. Maistrului de ucenicie – în condiţiile legislaţiei privind ucenicia la locul de muncă.
e. Formatorului de formatori

precum şi:

2. „Formatorii de formatori vor trebui să dovedească toate competenţele cuprinse în Standardul Ocupational” de formator.

Astfel, dacă o companie a obţinut în 2007 autorizaţie pentru cursul Formator de formatori, cât este valabilă autorizaţia el va emită diplomă pentru formare de formatori, chiar dacă conform standardului, sunt aceleaşi competenţe. Dacă s-a obţinut autorizaţie pentru formator, va emite pentru formator. Începând din 2012, nu se mai autorizează cursuri de formator de formatori, având în vedere că există un singur standard ocupaţional.

Concluzia 2 : dacă doriţi să fiţi formator şi să susţineţi cursuri de formare profesională acreditate pentru obţinere de calificări sau cursuri de perfecţionare, fie ele de Formator sau de Manager de proiect, nu coteaza daca urmati un curs numit FORMATOR sau altul FORMARE DE FORMATORI, din punct de vedere legsilativ este acelasi lucru. Neacademic vorbind a fost o bâlbâiala metodologică ce este acum lămurită.

Pentru mai multe detalii puteti vizita linkuri de mai jos

Surse: http://www.anc.edu.ro/uploads/SO/FORMATOR_00.pdf – standardul ocupaţional pentru formator

3. Ce tipuri de cursuri de formare profesională puteţi să susţineţi după urmarea cursului de Formator.

In cazul in care, ulterior absolvirii cursului de Formator, doriți sa sustineti cursuri cu certificare, ca formator trebuie să îndepliniți două condiții:

  1. să urmați un curs de Formator autorizat
  2. să urmați un curs de   …. X …. autorizat

Acest al doilea curs X, trebuie să fie practic cursul pe care doriți sa-l susțineți. De exemplu dacă doriți să susțineți cursul de Manager de Proiect aveți nevoie de două certificări prealabile (Curs Formator și curs Manager de Proiect), dacă doriți să susțineți cursul de Inspector Resuse Umane, trebuie să aveți certificarea de Formator și cea de inspector resurse Umane, s.a.m.d in funcție de curs. Numai in situația in care doriți să susțineți cursul de formator vă trebuie doar certificatul de Formator fără vreun alt certificat.

Articole in legatura cu acest subiect

Detalii curs formator prin clik aici

Afla cum autorizezi un curs

Daca vrei sa afli cum sa devii trainer click aici

6 ebookuri extreme training

Descarcă gratuit 6 ebookuri in format PDF

Unde îți trimitem ebookurile?

Ce e-bookuri primesti?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Extreme Training prin click aici!