Caută
Close this search box.

9 metode prin care poti sa-ti dezvolti charisma!

carismaCe au în comun un soldat de 1,57 m, un fumător înrăit, bețiv, dependent de pastile care stă la birou în chiloți, un avocat indian mediocru și bolnăvicios, un deținut de culoare, un deținător al premiului Oscar, un președinte de țară demisionar, o călugăriță catolică albaneză, un boxer cu IQ 70 și un IT-ist fără facultate? În mod absolut contraintuitiv și chiar paradoxal – abilitatea de a se face plăcuți, respectați, admirați. Charisma. Ciudat? Atunci înlocuiți descrierile cu numele lor: Napoleon Bonaparte, Winston Churchill, Mahatma Ghandi, Nelson Mandela, Al Pacino, Bill Clinton, Maica Tereza, Muhhamad Ali și Steve Jobs. Acum e mai bine?

O listă pestriță. În fond, subiectivă și, fără îndoială, mult prea scurtă. Dacă nu ești de acord cu ea, înlocuiește-i pe cei de sus cu cine îți place ție. Dar până la urmă ce e charisma? Și chiar mai important – putem să o deprindem sau e înnăscută?

Ca întotdeauna, e o chestiune de raportare. Dacă ne luăm după etimologia cuvântului, atunci am vești proaste. Cuvântul vine din limba greacă și înseamnă “dar/cadou”. Asta ne-ar face să spunem că, fiind primit prin grație divină așa cum era interpretat inițial acest cuvânt, este ceva independent de noi. Doar nu putem învăța să fim Napoleoni și Jobși?! Nu. În mod cert, nu putem. Unii sunt mai norocoși și au fost înzestrați în mod natural cu aceste calități. Sunt născuți expresivi, extrovertiți și convingători.

Să nu dezarmăm! Oare așa negru să fie dracu’? Eu sunt Toma. Ar fi bine să fiți și voi. Unii oameni se nasc cu abilitatea de a alerga foarte repede dar, de regula, medaliile mai numeroase le câștigă tot aceia care se antrenează mai mult și mai bine. Spre a vă convinge singuri, vizionați discursul unuia dintre cei mai charismatici indivizi din lista de mai sus. Un Bill Clinton la început de carieră prezentându-l pe candidatul democrat de la acea vreme.

L-ați urmărit? Probabil că nu ați reușit. Nici participanții de la acel congres nu au avut mai multă răbdare. Sau dacă ați făcut-o, dacă ați ajuns la capăt, mă urâți deja. Și vă înțeleg. E plictisitor și absolut deloc înălțător. Totuși, 15 ani mai târziu, același om era președintele celei mai puternice națiuni și considerat un model de lider inspirațional și charismatic. Ceva o fi făcut el bine în anii ce au urmat acelui dezastru. Bun. Așadar, charisma se poate dezvolta. Dar cum? Conform dex carisma este ”Influență asupra mulțimii datorată prestigiului, farmecului personal.”

Fără a avea pretenția că lista ce urmează e completă sau, măcar, că reprezintă o hartă exactă a pașilor de urmat pentru a deveni imediat o persoană adorată, ascultată și admirată de toți, vă ofer 9 idei de care ar fi bine să țineți cont pentru a îmbunătăți felul în care sunteți priviți de ceilalți. Aur curat pentru speakeri, traineri, politicieni, ziariști, manageri, vânzători. Dar nu numai. În fond, majoritatea oamenilor își doresc să fie percepuți într-o lumină mai bună, să fie plăcuți, să se integreze. Și nu e nimic rău în asta. Suntem ființe emoționale și sociale, iar a fi charismatic înseamnă a-ți pava o cale foarte lină către succesul în viața profesională și în cea personală.

Iată acele elemente din tabelul periodic al charismei. Ele sunt, de fapt, o serie de aptitudini care se combină pentru a produce succesul. Vă rog chiar să le notați pe o coală de hârtie, una sub alta, cu liniuță pentru a avea lista la vedere. Aceste abilități trebuie exersate regulat.

Important este să…

1. Ai încredere în tine pentru a dobandi charisma!

Se spune că încrederea în sine e sexy, arogantă, respingătoare. Așadar, a emana încredere în tine este important în ecuația charismei. Dar cât de multă? Când trece de granița siguranței de sine? E necesar un echilibru.

Una dintre cele mai comune preconcepții este aceea că stima de sine este extrinsecă. Mi se pare că puține idei sunt mai departe de adevăr. Siguranța de sine pleacă din interior. Este natural ca cei din jur să nu aibă încredere deplină în tine întrucât nu te cunosc. Dar tu te cunoști, știi ce poți, așa că nu ai motive de îndoială. Pune-ți în evidență calitățile și evită, pe cât posibil, să dai cu franzela în tren arătându-ți defectele. Dacă totuși se întâmplă varianta “b”, atunci nu te agita prea mult, zâmbește și treci peste relaxat(ă). Cu toții greșim.

Chiar și atunci când ești mult în afara zonei tale de confort, poți transmite imaginea unui om sigur pe el. Amintește-ți cuvintele lui Zig Ziglar, “Fake it till you make it” (Prefă-te până reușești), care vin în completarea ideii lui Henry Ford cum că “Dacă crezi că poți sau dacă crezi că nu poți, ai dreptate!”. Mai bine să crezi că poți și să te comporți ca atare. Odată cu imaginea de om sigur pe el, această abordare vine cu un bonus nesperat – vei ajunge să o crezi și tu și nu va mai fi nevoie să te prefaci – Fake it till you become it.

Cea mai simplă și eficientă cale de a proiecta o imagine încrezătoare este cu ajutorul limbajului nonverbal. Urmăriți filmulețul de mai jos pentru câteva repere!

Și dacă tot trebuie să devii ceva…

2. Pozitivismul este charisma – starea ta naturală

Carisma este despre a fi plăcut. Iar nimănui nu-i plac oamenii negativiști, pesimiști și încruntați. Încearcă să transmiți optimism și pozitivism cu orice ocazie. Zâmbește, păstrează o postură deschisă și abordabilă. Începi prin a zâmbi străinilor pe stradă. Poate să ți se pară ciudat la început, însă singurul risc este acela de a face și altcuiva ziua mai veselă.

Mai mult decât atât, a fi pozitiv presupune și a avea un vocabular care să reflecte acest lucru. Plecând de la cuvintele lui Anthony Robbins, ”Cuvintele prin care ne definim experiența devin propria noastră experiență.”, încearcă să eviți, pe cât posibil, cuvintele și formulările negative. Este simplu, dar necesită multă hotărâre întrucât în limba română cuvintele cu o conotație negativă sunt de aproximativ 5 ori mai numeroase decât cele pozitive. Spune ”Trebuie să ai încredere!” în loc de ”Nu trebuie să-ți faci griji”, ”Să-ți explic altfel”, ”N-ai înțeles”. Spune-le și spune-ți Da, se poate!”

Încurajează-i pe alții! E greu să rămâi pesimist când încerci să ridici moralul cuiva. Vei crea o atmosferă placută și pentru celălalt, dar îți vei pastra și tu starea de bine.

Nu în ultimul rând, gândește în termeni de ”ce vreau?” – obiective – nu  de ”ce nu vreau?” – griji!

Iar când îți susții aceste obiective, ai grijă să…

3. Fii asertiv, nu agresiv!

Deși poate părea contraintuitiv, asertivitatea este necesară oricărei persoane care își dorește să-și dezvolte charisma. În strânsă legatură cu punctul 1, asertivitatea este o metodă foarte simplă de a-ți arăta încrederea în sine.

Vorbește cu hotărâre. Nu mai tare sau mai răstit decât ceilalți, ci cu mare convingere. Vorbește chiar relaxat și exprimă-te clar. Folosește tehnica KISS (Keep It Short and Stupid – scurt și stupid) exprimându-te concis, cu fraze scurte și în cuvinte simple, ușor de înțeles de către oricine. Evită cuvintele care aruncă o aură de nesiguranță: cred, sper, probabil, banuiesc, am impresia. Mergi chiar mai departe! Ia decizii. Cunoști persoane pe care, dacă le întrebi unde ar vrea să ieșiți diseară, răspund cu ”oriunde”?

Nu te scuza prea des (dacă nu ai făcut ceva cu adevărat greșit). Oamenii vor începe să creadă că ți-e rușine cu propria prezență sau că ești incompetent. Niciuna dintre variante nu te va face foarte apreciat.

Dar, mai ales, nu opera cu prea multe presupuneri. Crezi că șeful tău știe că vrei o mărire, că iubitul tău are idee cât te deranjează că se vede așa des cu prietenii lui sau că vecinul tău știe cât te încurcă atunci când parchează prea aproape de tine? Cel mai probabil răspunsul la toate acestea este nu! Iar ”nu” este un cuvânt pe care trebuie să înveți să-l spui mai des. Te miră? Dar dacă spui tot timpul ”da”, dar nu te poți ține de cuvânt, crezi că vei câștiga prea curând premiul de Mr./Miss Popularitate?

Apoi, pe lângă vorbit…

4. Mai și taci…Ascultă activ și capeti charisma!

Dale Carnegie spunea: ”Când vorbești, spui o poveste. Când asculți, aduci o mângâiere.” A fi charismatic nu este despre cât de bine poți să-i convingi pe alții că ești tu grozav, este despre cât de bine poți să-i convingi pe alții că ei sunt extraordinari.

Când lucram în call center la începutul carierei mele, mi-a spus șeful meu de atunci așa: ”Ai două urechi și o singură gură. Folosește-le în aceeași proporție!” O lecție pe care am internalizat-o, am folosit-o și căreia i-am testat valoarea de atunci. Îți recomand același lucru. E cel mai simplu pas către a deveni o persoană charismatică! Pentru asta, tot ce trebuie să faci este să înveți să asculți activ.

Cum faci asta? S-au scris biblioteci întregi despre acest subiect. Metoda mea favorită a fost conturată de psihologi și presupune trei etape:

-a auzi și a observa interlocutorul

a-ți imagina ce înseamnă aceste semnale

-a simți, a reflecta asupra emoțiilor sau mesajului perceput de tine

Un exemplu ar suna așa: ”Văd pupilele tale ușor micșorate – îmi imaginez că ceva te deranjează – mă întreb dacă am făcut ceva greșit”. Aceștia ar fi pașii necesari  pentru a fi parcurși înainte de a deschide gura sau de a trage concluzii!

Nu vei putea să o faci dacă nu ții cont de sfatul ăsta:

5. Scapă de orgoliu pentru ca-ti distruge charisma!

Sigur că e bine să exprimi ceea ce gândești, să-ți exprimi dorințele și să-ți spui punctul de vedere. Dar nu te focaliza doar pe tine. Arată-te interesat de ceilalți mai mult decât de tine. La cursul de Formare de Formatori, apare frecvent tema ”Participanți dificili”. De fiecare dată le spun cursanților același lucru – toți participanții sunt dificili și niciun participant nu este dificil. Cheia este chiar în fiecare dintre noi. Eu plec de la premisa că toți cei din sală sunt de nota zece și îi depunctez dacă e cazul. Dacă vei pleca de la ideea opusă, aceea că toți trebuie să-și câștige punctele plecând de la nota unu, vei ajunge la concluzia că prima afirmație este mai reală – toți oamenii sunt dificili. Sau pot deveni. Conversează cu toată lumea de la egal la egal! Cere opinii și pune întrebări deschise! Reține și folosește numele fiecăruia atunci când li te adresezi.

Se spune că mintea este ca parașuta – e folositoare doar când se deschide. Acceptă-i pe toți și admite că poți învăța ceva de la oricine. Chiar și atunci când ești provocat, caută să înțelegi motivul și poziția celuilalt. Vezi dacă poți ajunge la un compromis. Chiar dacă asta înseamnă să cădem de acord că nu suntem de acord. Nu te justifica și nu judeca. Până și Dumnezeu așteaptă să murim pentru a o face.

Dacă ești tu cel care a greșit…

6. Asumă-ți răspunderea și dobândești carisma!

Charismaticul își asumă răspunderea pentru propriile greșeli, iar atunci când vina nu-i aparține, se focalizează pe rezolvarea problemei și nu pe identificarea și admonestarea vinovatului. Din când în când, atunci când îți permiți sau este necesar, îți poți asuma responsabilitatea și pentru ceilalți. Cine nu-l iubește pe acela care încasează o lovitură pentru echipă?

Mai mult decât atât…

7. Fii generos! charisma este si altruism!

Napoleon obișnuia să atace și să cucerească orașe, apoi cerea bani învinșilor, dar, în loc să-i păstreze, îi împărțea soldaților săi. Oferă conținut și informație cu generozitate atunci când ți se cer. Construiește-ți imaginea de expert, dar și de altruist. Prea puțini sunt cei care te admiră sau te plătesc pentru ceea ce știi tu și mult mai mulți vor fi cei dispuși să o facă pentru cum ești tu.

8. Dovedește pasiune pentru ce spui și charisma se va ivi de la sine

Cultivă-ți pasiunile! Învață cât mai mult despre lucrurile care-ți plac și te interesează! Înscrie-te în cluburi și asociații. Dezbate subiecte, exprimă opinii pertinente, provoacă! O persoană cu adevărat charismatică ar trebui să fie versatilă și să poată purta o conversație cu oricine, de la omul de serviciu până la academician. Exprimă-ți emoțiile! Doar cei realmente stăpâni pe ei sunt capabili să o facă. Transformă însuși vorbitul într-o pasiune – participă la un curs de Public Speaking!

Iată un exemplu strălucit de discurs plin de patos care dovedește și stârnește pasiune:

Să nu cazi în cealaltă extremă totuși. Nu te lua prea în serios. Utilizeaza umorul din plin! Charismaticul ar trebui să fie capabil să îi facă pe ceilalți să râdă fară a încerca prea tare. Învață să râzi de propriile defecte! Învață autoironia. Fără a exagera însă! Oamenii se vor simți mai puțin intimidați de tine. Învață să spui și bancuri dar, din nou, fără a exagera. Prețuiește calitatea înaintea cantității. Ai grijă să fie adecvat contextului și să nu jignească.

Revenind la sfatul din startul articolului, te întreb: ai notat pe hârtie pașii? Dacă da, bravo! A fi om de cuvânt ar putea să se regăsească în această sinteză. Acum, însă, te rog să iei coala de hârtie, să o împăturești în patru, apoi încă în patru și în diagonală încă în două. Apucă de la mijloc și rupe-o în bucăți mici și aruncă resturile la primul coș de gunoi pentru că nu valorează nimic în absența punctului 9.

Și nu în ultimul rând…

9. Autenticitatea = Charisma!

Iar asta chiar e ceva înnăscut. Vestea bună e că te-ai născut TU. Acum îți rămâne doar să fii tu însuți.

Reține însă: charisma nu e prințul pe cal alb care vine și-l îngroapă pe zmeul cel rău până la gât. Ca orice lucru, fie el și bun, în exces poate dăuna grav sănătății. Aviz trainerilor, agenților de vânzări, managerilor, antreprenorilor etc. De multe ori, charisma poate să-ți facă un deserviciu pentru că deturnează focusul de pe ceilalți și nevoile lor.

Dacă vrei să afli mai multe despre acest subiect, îți recomand  si cartea scrisa de Olivia Fox Cabane  – The Charisma Myth.

Acestea fiind spuse, a sosit momentul acela bizar în care îmi spui: ”da’ știam toate astea”. Foarte bine! Atunci mergi și pune în practică exact ceea ce înseamna charisma!

 

Scris de

Ștefan Radu – Trainer Extreme Training

Cred că TU eşti bun. Cred că TU eşti valoros. Cred că TU ai potenţial uriaş. Cred că TU poţi schimba lumea. Cred că TU eşti unic. Cred că până şi TU ai uneori nevoie de cineva care să-ţi deschidă o uşă. Pentru asta sunt eu. Să-ţi deschid o uşă ca TU să ŞTII. Cred că TU vei fi de neoprit.

www.traininguri.ro

 

 

Iată și câteva cursuri care te-ar putea interesa. Clic mai jos, pe fiecare dintre ele, pentru detalii:

Cursul acreditat de Formator este disponibil în 11 orașe din țară.

Curs Public Speaking

Curs de Dicție – trainer Dana Rotaru

6 ebookuri extreme training

Descarcă gratuit 6 ebookuri in format PDF

Unde îți trimitem ebookurile?

Ce e-bookuri primesti?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Extreme Training prin click aici!