Caută
Close this search box.

Cum sa te simti bine

Cum sa te simti bineExercitiu – cum sa te simti bine

Sunt fel si fel de metode destul de simple prin care poti sa-ti declansezi o stare de bine. Richard Bandler este un vârf de lance atunci când vorbim de a rezolva lucrurile rapid in maniere foarte simple.

Richard Bandler era foarte interesat de o metoda folosita de un saman pentru declansarea starilor de bine, astfel ca indiferent cât a insistat Bandler, samanul nu i-a impartasit secretul. Legenda spune ca Richard Bandler a smuls cu forta secretul tinându-l pe saman deasupra unei prapastii, pâna când acesta i-a impartasit secretul.

Atunci când ne simtim bine sau rau avem anumite senzatii in corpul nostru. Teama o simtim in piept, bucuria in stomac sau intr-un alt mod propriu fiecarui om. Oamenii, de exemplu, atunci când sunt nevoiti sa tina o prezentare, teama le inunda tot corpul ca un fluid, sau simt cum le coboara din piept in picioare, sau intr-un alt fel.

Daca ar fi sa ne gândim la guvernarea tarii, e mai putin important de dezbatut de ce suntem in situatia in care suntem, cel mai important lucru ar trebui sa fie gasirea unor solutii rapide. De multe ori, problemele nu se rezolva de la sine, doar cunoscând cauza. Astfel, si metoda lui Bandler se bazeaza pe gasirea unei solutii rapide care sa aiba un efect imediat.

Problema de rezolvat: ai o stare apatica, lipsita de motivatie, sau esti lipsit de energie, etc.

Cauzele unor asemenea probleme sunt simple de cele mai multe ori, facturi, rate la banca, sefi sau colegi nesuferiti, etc. Pentru a rezolva asemenea probleme primul lucru pe care-l poti face este sa-ti declansezi o stare de bine care sa te ajute sa te mobilizezi si sa-ti recapeti energia. Tehnica e simpla, cu o singura conditie: sa vrei intr-adevar sa-ti schimbi starea si sa parcurgi exercitiul pâna la capat.

Exercitiu  – Cum sa te simti mai bine (o vreme)

Pasul 1 – identifica un moment (o situatie) in care te-ai  simtit excelent. Incercati sa faceti o ”calatorie” in acel moment. Observati ce simteati in acel moment, ce vedeati, ce auzeati. Faceti acest pas in acel moment si incercati sa retraiti momentul.

Pasul 2 – concentreaza-te  asupra senzatiilor din corp, incearca sa respiri la fel, sa simti la fel. Poate vezi si o imagine mare, sau o imagine mica la o anumita distanta in raport cu corpul tau. Poti incerca sa inchizi si ochii daca te ajuta si poti vedea si intensifica culorile imaginii daca te simti confortabil. Vedeti,  auziti si simtiti la fel.

Pasul 3 – observa senzatia din corp, unde este si incearca sa o descrii (culoare, densitate, marime, forma,  statica sau in miscare, etc). Poate este in piept, poate intr-un anume loc in stomac. Daca te concentrezi, vei vedea ca are si o anumita culoare, poate alba, rosie, verde, galbena sau orice alta culoare. Gaseste aceasta senzatie in corp, simte ce marime si ce forma are.

Pasul 4 – daca te vei mai concentra putin, vei observa ca aceasta senzatie are o anumita miscare. Da-i voie sa se miste si observa in ce sens se misca. Observa daca se roteste pe orizontala sau pe verticala. Acum este momentul-cheie, intensifica senzatia si roteste-o in tot corpul in sensul pe care l-ai gasit, cu viteza din ce in ce mai mare si din ce in ce mai intensa. Roteste-o pentru inceput in cercuri mici, apoi in cercuri mai mari si din ce in ce mai mari, pâna când vei simti ca acea senzatie ti-a inundat tot corpul. Permite acestei senzatii sa inunde tot corpul, fiecare celula, incepând de la cap pâna in vârful degetelor de la picioare. Acest proces poti sa-l faci timp de 1-4 minute pâna când simti ca tot corpul tau este plin de acea senzatie placuta, de o anumita culoare si de o anumita densitate.

Pasul 5 – gândeste-te acum ce vei face in viitor (o zi, doua, saptamâni) si roteste in continuare aceasta senzatie! Poate te gândesti la viata personala sau poate la cea profesionala, poate la o vacanta sau poate la un proiect pe care-l aveti in desfasurare.

Pasul 6 – fii surprins acum ca te simti mai bine 🙂 Lasa aceasta senzatie sa mearga cu tine in viitor. Acum te simti mai bine, poate zâmbesti sau poate te gândesti ca este mult prea simplu. Bucura-te de senzatia pe care o ai. Acum poti sa porti aceasta stare de bine cu tine si poti sa alegi daca vei repeta acest exercitiu. Poti sa-l repeti acum sau peste câteva ore. Observa efectul magic al acestui exercitiu si fii constient de cât este de usor sa te simti mai bine.

Sper ca acest exercitiu a avut asupra ta un impact pozitiv. Daca ai ales sa nu faci acest exercitiu este posibil chiar sa nu vrei sa te simti mai bine, ceea ce nu-i un lucru neaparat rau. Este alegerea ta. Daca ai facut acest exercitiu poti sa-ti oferi feedbackul tau pe rujoiu@traininguri.ro. Dupa cum bine vedeti Programarea Neurolingvistica (NLP) ofera instrumente simple, aplicabile care iti pot face o viata mai frumoasa!

Va doresc sa va simti mai bine in urmatoarea perioada si sa repetati acest exercitiu ori de câte ori va doriti. Pentru exercitii asemanatoare vizitati https://www.traininguri.ro sau http://www.marian-rujoiu.ro .

Inchei spunându-va o maxima care imi place foarte mult: ”Fiecare om este ceea ce este datorita alegerilor pe care le face”

Scris de Marian Rujoiu

Trainer Extreme Training, the way to excellence

www.traininguri.ro

www.marian-rujoiu.ro

curs NLP practitioner

6 ebookuri extreme training

Descarcă gratuit 6 ebookuri in format PDF

Unde îți trimitem ebookurile?

Ce e-bookuri primesti?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Extreme Training prin click aici!