De-a lungul timpului, s-a demonstrat științific, faptul că alimentația stă la baza vieții, ea constituind un factor cu acțiune permanentă, care determină desfășurarea proceselor metabolice, deoarece hrana reprezintă izvorul și regulatorul proceselor de schimb.
Complexitatea relației om – aliment se evidențiază prin multiplele căi prin care nutriția afectează ființa umană:
- metabolismul;
- echilibrul energetic și termic;
- creșterea și dezvoltarea;
- imunitatea;
- activitatea motorie și comportamentul;
Astfel, dezechilibrul dintre aportul și necesitățile de substanțe nutritive aduse de alimente determină profunde modificări care își pun amprenta pe starea de sănătate a omului modern. Insuficiența de proteine, vitamine, minerale din rația alimentară determină o serie de efecte negative asupra stării noastre de sănătate, ne micșorează capacitatea de muncă, rezistența la factorii externi (factori de mediu: căldură, frig, umezeală, factori specifici unei activități: stres, efort fizic sau intelectual intens etc.).
În aceste condiții a apărut ideea unei alimentații potrivite și individualizate. De unde trebuie însă să pornim? Ce trebuie să știm înainte de a ne apuca de mâncat?