Caută
Close this search box.

Exercitii de vorbire și siguranța rostirii

exercitii vorbireEchipei Extreme Training i s-a alăturat un trainer care le va arăta cu siguranță calea spre excelență tuturor cursanților. Radu Gabriel este actor și conferențiar universitar doctor la Universitate Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București. Radu va susține, în curând, un program de training atipic, bazat în esență pe elemente de tehnică și pregătire a actorilor, conceput pentru optimizarea abilităților de prezentare, de negociere, de comunicare și de team-building.

  • Mai jos îți oferim un exercițiu simplu care poate fi încercat acasă pentru îmbunătățirea dicției.

 

exercitii de vorbire

Se va așeza un creion între maxilar și mandibulă astfel încât comisurile (colțurile buzelor) să fie libere și să se miște corect în timpul rostirii cuvintelor. Creionul trebuie să fie poziționat fie în spatele caninilor, fie imediat în fața lor.

În ambele cazuri se va acorda atenție păstrării libertății comisurilor. Deși obstacolul creat de creion împiedică articularea cuvintelor, esențialul în acest exercițiu este efortul de a rosti fiecare fonem (sunet corespunzător unei litere) cât se poate de corect.

Se va rosti de 2-3 ori, rar și foarte clar, un vers sau un proverb sau alt text de  maximum 12 – 15 cuvinte. Un text prea lung  duce la o durere a articulațiilor maxilare, ceea ce întârzie eficacitatea exercițiului.

După rostirea textului de 2-3 ori, cu creionul, se va rosti același text de 1-2 ori fără creion, dar cu aceeași intensitate și efort și la fel de rar ca atunci când se făcea cu creionul în gură. Se spune apoi textul cursiv. Ușurința și claritatea cu care veți rosti acum același text arată eficacitatea acestui exercițiu.[/uidialog]

Acest exercițiu se poate face cu puțin timp înainte de a apărea în fața unei audiențe în fața căreia aveți de rostit un discurs (citind tot textul sau doar o parte, propoziție cu propoziție, cu creionul între maxilare, la fel ca în descrierea de mai sus). Aceasta vă va da o siguranță uimitoare în articulare, iar vocea va suna puternic și va fi mai “caldă”.

Scris de Radu Gabriel
www.traininguri.ro

  • Click pe imaginile de mai jos pentru a vedea detaliile despre Cursul de Public Speaking cu Radu Gabriel și Cursul de Dicție cu Dana Rotaru

Curs Public Speaking - Radu Gabriel - Trainer Extreme Training

 

 

6 ebookuri extreme training

Descarcă gratuit 6 ebookuri in format PDF

Unde îți trimitem ebookurile?

Ce e-bookuri primesti?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Extreme Training prin click aici!