Caută
Close this search box.

Antreprenoriat si planul de afaceri

Antreprenoriat si plan de afaceriPornind de la importanța unui plan, indispensabil atât antreprenorilor ce doresc să construiască o afacere de la zero, cât și antreprenorilor care doresc consolidarea, extinderea sau diversificarea afacerilor existente, planul de afacere  înseamnă, printre altele, control și adaptare în funcție de cerințele pieței și evoluția reală a acesteia, setarea priorităților, dar și o previzionare a activităților pe un anumit timp, precum  și respectarea termenelor contractuale.

Planul de afaceri și antreprenoriat

Așadar, planul de afaceri este ,,harta şi compasul oricărui business,, arătând obiectivele și scopurile afacerii, definind priorităţile şi resursele financiare necesare, dar și descrierea modalităților de atingere/realizare a acestora.

Oricine intenționează să implementeze o idee de afacere sau conduce deja o afacere are nevoie de un plan de afaceri, neexistența acestui  plan de afacere duce mai devreme sau mai târziu la pierderea controlului în afacere, la îngreunarea gestionării resurselor financiare sau de capital uman.

În  etapa de întocmire a planului de afaceri, antreprenorul culege date reale privind  piața, capitalul necesar începerii și /sau derulării afacerii,  potențialii creditori și/sau investitori, mai ales în situația în care se urmărește atragerea de capital sau solicitarea unor finanțări nerambursabile. Toate aceste informații sunt analizate și detaliate în planul de afaceri, specificându-se și un posibil profit rezultat din activitatea financiară ce urmează a fi îndeplinită.

Într-o altă ordine, planul de afaceri reprezintă:

  • un instrument de organizare/planificare — în principal, aici sunt definite obiectivele, scopurile, prioritățile și rezultatele ce urmează să fie îndeplinite într-un anumit timp,  precum și etapele de evoluție ale afacerii, cu  toate riscurile pe care și le asumă antreprenorul. Totodată, în planul de afaceri, se pune accent pe calitățile și capacitățile atât a antreprenorului, cât și a echipei manageriale din cadrul firmei, echipa având un rol fundamental în atingerea succesului.
  • un instrument de control, monitorizare și evaluare a afacerii —un plan de afaceri bine realizat ajută antreprenorul să verifice și să evalueze dacă rezultatele obținute coincid cu cele planificate, fiind menționate și măsurile de combatere a unor riscuri sau măsurile necesare în cazul unor abateri.
  • un instrument de comunicare — un plan de afaceri este necesar pentru a comunica cu echipa de management, întrucât un grup de oameni nu se poate angaja/implica/funcționa într-un plan pe care nu-l cunoaşte. Totodată, planul de afaceri generează un început şi un sfârşit pentru fiecare sarcină şi persoană din echipa de implementare. Planul de afaceri este obligatoriu atunci când se dorește atragerea investițiilor, obținerea creditelor, obținerea unor finanțări nerambursabile (ex: StartUp Nation) pentru a demonstra că afacerea respectivă este eligibilă și are potențial.

Un plan de afaceri bun trebuie sa fie  simplu, specific, realist şi complet, cu accent pe punctele cheie, respectiv: definirea clară a obiectivelor, analiza realistă a pieţei, analiza cererii si a mediului de afaceri, analiza completă a propriei firme,  analiza concurenţei, strategia de marketing potrivită tipului de afacere, factorii de succes, o bună analiză economică si financiară.

Existența unui plan de afaceri bine întocmit, cu toate elementele precizate și descrise în amănunt, determină toți antreprenorii să-și definească/dezvolte mai bine anumite calități, precum: controlul intern al  firmei, capacitatea de organizare și planificare a activităților, capitalul uman și financiar, inovația, asumarea riscurilor, folosirea feedback-ului clienților/partenerilor de afaceri/colaboratorilor, luarea și asumarea deciziilor, independența.

Tase Lenuța,

Trainer Extreme Training, Competente antreprenoriale București, Iași, Cluj Napoca, Timișoara.

6 ebookuri extreme training

Descarcă gratuit 6 ebookuri in format PDF

Unde îți trimitem ebookurile?

Ce e-bookuri primesti?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Extreme Training prin click aici!