Caută
Close this search box.

Relatia de cuplu – Studiu privind satisfactia

Relația de cuplu la români – Studiu privind nivelul de satisfacție în relația de cuplu (2015)John Gray vertical

În data de 17 noiembrie 2015, John Gray, celebrul autor al bestseller-ului Bărbații sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus, a venit în România, unde a susținut o super coferință foarte apreciată de toți participanții. Dacă doriți să vedeți conferința susținută de John Gray (care a fost un real succes) plus alte 14 module oferite de acesta pentru aprofundarea relațiilor de cuplu, puteți da click aici.

Dată fiind lipsa datelor privind modul cum se raportează populația României la relația de cuplu, în perioada 1.07.2015 – 1.09.2015, Extreme Training a derulat probabil cea mai amplă cercetare privind satisfacția relației de cuplu,  atât în mediul online, cât și prin intervievări directe.

După cum veți observa mai jos, eșantionul folosit a fost unul foarte relevant, împărțit pe bărbați-femei, nivel al veniturilor, vârstă, număr copii, proveniență, situația în relație etc.

Chiar dacă evenimentul cu John Gray abordează în mod deschis comunicarea cu sexul opus, la locul de muncă, în negociere, în leadership sau acasă, datele obținute prin această cercetare aduc în atenție subiecte oarecum tabu: sexualitate, nevoi nesatisfăcute, timp liber sau  nivelul de satisfacție.

Mai jos aveți primele rezultate, urmând ca în următoarele două săptâmâni să fie oferită publicului larg și specialiștilor și alte date rezultate în urma acestui studiu.

Ce rezultate regăsiți mai jos?

 • Care este gradul de satisfacție general în relația de cuplu?
 • Ce diferențe se înregistrează între bărbați și femei la nivel de satisfacție?
 • Cat timp petrec împreună cuplurile?
 • Care sunt nevoile nesatisfăcute sau satisfăcute insuficient în relația de cuplu?
 • metodologia de cercetare

Gradul de satisfacție general în relația de cuplu

Urmare a acestei cercetări rezultă că românii nu sunt nesatisfăcuți, la modul general, în relația de cuplu.

Un total de 62% dintre respondenți se declară foarte satisfăcuți și satisfăcuți de calitatea generală a relației de cuplu. Totuși, 18% se arată ca fiind ușor nesatisfăcuți și foarte nesatisfăcuți în relația de cuplu, iar alți 18% declară ”potrivit”. Se poate concluziona că marea majoritate a românilor sunt satisfăcuți de calitatea relației de cuplu.

1.-satisfactia-relatiei-de-cuplu-generalApare, totuși, o nuanță interesantă când analizăm separat răspunsurile bărbaților și ale femeilor.

De exemplu, după cum se poate observa mai jos, procentul bărbaților care se declară foarte satisfăcuți și satisfăcuți întrunește 67%, doar 31% sunt potrivit, ușor sau foarte nesatisfăcuți.

1-satisfactia-relatiei-de-cuplu-barbati

Când analizăm, însă, răspunsurile femeilor vom constanta că 57% dintre ele se declară satisfăcute și foarte satisfăcute de relația de cuplu, spre deosebire de 67 de procente întrunite la bărbați.

1.-satisfactia-relatiei-de-cuplu-femei

Mai jos observați, defalcat, aceste diferențe. Când ne uităm la gradul de satisfacție (pozitiv), vom observa că bărbații sunt mai satisfăcuți. În ceea ce privește starea neutră (potrivit), vedem o diferență de două procente. La fel și în situația foarte nesatisfăcut, diferența cea mai mare înregistrându-se la răspunsul ușor nesatisfăcut unde vedem o diferență de 6 procente.

1.-satisfactia-relatiei-de-cuplu-comparativ-barbati-si-femei

În ansamblu, observăm că nici bărbații, nici femeile, nu se declară, în marea lor majoritate, nesatisfăcuți în relație. Bărbații care au răspuns ușor nesatisfăcut și foarte nesatisfăcut însumează un procent de 14% , spre deosebire de femei care înregistrează un procent de 22%.

Acest fenomen ar putea fi explicat prin prisma modului în care femeile apreciază calitatea relației de cuplu. Dacă bărbații nu solicită, de obicei, să fie înțeleși și ascultați, femeile au această nevoie mult mai pregnantă. Pentru detalii puteți vedea cele două e-book-uri gratuite și minicursul gratuit pe care le primești pe e-mail, oferit in exclusivitate de John Gray. Detalii prin click aici!

Timpul petrecut împreună în relația de cuplu

După cum observați, în graficul de mai jos aproape jumătate dintre români petrec între 2 și 4 ore pe zi cu partenerul de viață (45%). Întrebarea pusă a fost una specifică, referind-se nu doar la timpul petrecut împreună, ci la activitățile în comun:

Câte ore pe zi (exceptând zilele libere) vă petreceți împreună (activități comune)?

Totuși, un sfert dintre români (26%) petrec o oră sau chiar mai puțin timp împreună. Și procentul celor care se află în altă situație este destul de mare (11%). În acest caz au fost menționate relațiile la distanță, faptul că sunt în deplasare tot timpul săptămânii, că lucrează în altă țară etc. În general, respondenții la altă situație au legat timpul petrecut împreună de constrângerile jobului. Dintre răspunsurile primite menționăm: petrecem două luni pe an, lucrez în altă țară, toată săptămâna lucrez în alt oraș și ne vedem doar în weekend, patru zile pe lună etc.).

timp petrecut in relatia de cuplu

Nevoi nesatisfăcute sau satisfăcute insuficient în relația de cuplu

Această întrebare a relevat probabil cele mai interesante date. A fost întrebare cu răspuns multiplu la care respondenții  au ales în medie 3,8 răspunsuri. 13% dintre respondenți au ales o singură variantă: nu am nicio nevoie nesatisfăcută sau satisfăcută insuficient. Acest lucru ne arată că 87% dintre respondenți au cel puțin o nevoie nesatisfăcută sau satisfăcută insuficient.

Detașat, timpul petrecut împreună reprezintă principala nevoie nesatisfăcută sau satisfăcută insuficient. Am putea spune că aproape jumătate dintre români (44%) nu-și petrec timpul împreună atât cât și-ar dori.

Locul doi este interesant, 27% dintre respondenți au menționat că nu sunt apreciați sau sunt apreciați insuficient. Acest procent, destul de mare, ar putea fi explicat din punct de vedere cultural. Acest lucru este confirmat și de experiența, în mediul business, a Extreme Training, care se întâlnește foarte des cu angajați demotivați din simplul motiv că munca nu le este apreciată. Se pare că se întâmplă acest lucru și în viața de cuplu.

Mai departe se pare că românii simt nevoie de ceva mai multă aventură în viața lor (24%), urmat de afecțiune (21%), bani (21%), siguranță (20%), nou (19%), sex (19%), respect 18%, încredere 17%, plăcere 17%, conectare 17%, cunoaștere 16%, protecție 14%, importanță 14%,  învățare 12%, libertate 11%, autocunoaștere 10% și control 7%.

nevoi-nesatisfacute-in-relatia-de-cupluÎn următoarele două săptămâni vor fi oferite noi date care reies din acest studiu.

METODOLOGIA CE CERCETARE – RELATIA DE CUPLU

Satisfacția relației de cuplu este un program major de cercetare care are următoarele obiective:

 • Crearea unei imagini complete tip diagnoză asupra calităţii relației de cuplu, precum şi pe diferitele componente:
  • nivelul general al satisfacției de cuplu;
  • comunicarea în cuplu;
  • comportamente valorizate de parteneri într-un cuplu;
  • nevoi nesatisfăcute sau satisfăcute insuficient în relația de cuplu;
  • calitatea vieții și relația de cuplu;
  • influența calității relației de cuplu în sfera profesională.
 • Explorarea schimbărilor pe care cuplurile și le doresc.
 • Identificarea provocărilor în relația de cuplu.

Metodologia de cercetare s-a bazat pe un eșantion reprezentativ la nivel național și a inclus următorii indicatori prezentați mai jos:

 • statutul pe piața muncii
 • nivelul veniturilor
 • numărul de copii
 • vârsta
 • vechimea în relație
 • natura relației
 • proveniența
 • sexul

Au fost aplicate un număr de 1369 de chestionare, marja de eroare calculată fiind de 2,6% .

[one-half-first]

d.durata-relatiei

e.-varsta

[/one-half-first][one-half]

f.-statut-relatie

i.-sex

[/one-half]

–– Noi rezultate în curând!

John Gray Barbatii sunt de pe marte, femeile de pe Venus

Articole recomandate:

6 ebookuri extreme training

Descarcă gratuit 6 ebookuri in format PDF

Unde îți trimitem ebookurile?

Ce e-bookuri primesti?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Extreme Training prin click aici!