Personal Branding într-o organizaţie (partea a II–a) – surse externe ale puterii

Branding Personal

 

Branding PersonalÎntr-un articol anterior am abordat sursele interne ale puterii într-o organizaţie. Aceste surse alternative identificate de mine ca fiind esenţiale sunt: Respectul, Expertul din Tine, Aplombul de care dai dovadă, Viziunea pe care o ai, IQ şi EQ, Voinţa, Sinceritatea, Coerenţa şi Aprecierea!

În continuare, această expunere va fi o completare a acestor surse ale puterii pentru a dobândi succesul, pentru a fi mai bun sau pentru a-ţi câştiga buna reputaţie într-o organizaţie, pentru un personal branding desăvârșit.

 • 1

  Putere=Accesul la un grup Puternic!

   O vorbă adânc înrădăcinată în funcţie de care fiecare dintre noi judecăm este: Spune-mi ce prieteni ai ca să-ți spun cine eşti! Astfel alege-ţi prietenii sau oamenii in jurul cărora te desfăşori cu o atenţie sporită! Automat, când stai lângă cineva catalogat drept slab, se va realiza un transfer de imagine și vei fi, prin urmare, catalogat ca un om slab! În schimb dacă oamenii te vor vedea împreună cu oameni puternici, cu oameni ce au o bună reputaţie, chiar şi atunci când nu faci nimic, vei avea de câştigat pentru că în mintea celorlalţi se va declanşa o imagine despre tine asociată oamenilor lângă care stai!

 • 2

  Putere=Controlul Informaţiilor!

  Această sursă a puterii este bine cunoscută de fiecare dintre noi! Se ştie în mod clar că a deţine informaţii mai multe decât cei din jurul tău te va face un om mai puternic. Te vei poziţiona astfel mai bine în orice situaţie, oamenii te vor căuta pentru sfaturi, vei avea o putere mai mare de anticipare, vei avea o viziune mai clară a costurilor şi a beneficiilor atunci când trebuie să iei o decizie. Poţi obţine informaţii din următoarele surse: cărţi şi reviste de specialitate, internet (folosit cu grijă), TV, presă, studii, cercetări, dar mai ales accesul la oameni care au acces la informaţii. Cunoscând informaţii mai multe şi devenind un gestionar al acestor informaţii, cu siguranţă  vei fi un om căutat!

 • 3

  Putere=Ai soluţii!

  Toţi oamenii au probleme, însă nu toţi au şi soluţii! Mai puternici sunt aceia care au soluţii atât pentru ei, cât şi pentru ceilalţi! Înainte de toate trebuie să ai capacitatea de a identifica soluţia potrivită la o anumită problemă. Apoi este vital să poţi oferi un minim suport pentru implementarea soluţiei! Acest lucru înseamnă să ai un cerc de relaţii şi de oameni cu experienţă (în afară de experienţa ta). Trebuie să cunoşti oameni care-ţi răspund prompt, fie că este vorba de un produs sau un serviciu, poate să fie vorba de un tipar urgent, de un serviciu de training, de consultanţă în afaceri, de un psiholog sau de un loc de relaxare! Prin urmare, încetează să mai fii omul problemă, ci să fii omul soluţie! Cu siguranţă vei fi căutat atât timp cât eşti omul care le poate rezolva problemele sau ai un prieten care poate face acest lucru.

 • 4

  Putere=Ajutor!

  Acest punct se leagă de anteriorul! Odată ce ai ajutat pe cineva, apare un sentiment de îndatorare, în sensul că bunul simţ din fiecare îl va îndemna să caute o variantă să se recompenseze! Ajută oamenii de câte ori ai ocazia! Este drept că nu toţi se vor sinchisi să-ţi întoarcă serviciul, însă majoritatea dintre ei vor face acest lucru atunci când le vei cere şi tu ajutorul. Acest ajutor trebuie acordat cu eleganţă şi respect faţă de cel care are nevoie. Nu încerca să-i transmiţi un sentiment de îndatorare foarte agresiv, nici nu-l privi de sus. Priveşte-l de la egal la egal şi nu-l suprataxa doar pentru că este la Strâmtoare. Acest lucru va fi apreciat mai ales de oamenii deosebiţi pe care, după cum spuneam mai sus, trebuie să-i cunoşti şi să-i ai lângă tine!

 • 5

  Putere=Controlul resurselor!

  Este drept că această sursă de putere nu este tocmai uşor de obţinut, nu este însă imposibilă! Astfel, banii pe care-i ai, echipamentele de care dispui sau serviciile pe care le poţi oferi, cu siguranţă  te vor face un om puternic! Aceste lucruri depind de tine, de viziunea pe care o ai, de lucrurile pe care ştii să le faci şi de surse ale puterii pe care le-ai aplicat, atât externe, cât şi interne! Tot în această categorie întră şi puterea de a da o recompensă sau de a da o penalizare.

 • 6

  Putere=Oameni care te sprijină!

  Eşti un om care este sprijinit de ceilalţi? Aceşti ceilalţi sunt chiar familia ta, sunt prietenii tăi, sunt colegii de serviciu sau partenerii de afaceri! Sunt oameni care îţi oferă suportul lor necondiţionat, mai ales atunci când ai nevoie. Dacă răspunsul este NU, cu siguranţă trebuie să încerci să lucrezi la acest aspect! Aceşti oameni te pot sprijini moral sau material, sau pur şi simplu îţi împărtăşesc idealurile! Dacă eşti urmat şi eşti sprijinit, iar ceilalţi se regăsesc în idealurile şi ideile tale, eşti un om puternic! Nu-i un lucru uşor, vestea bună este că ţine doar de tine, de abilităţile tale de comunicare, de „aura” pe care tu o construieşti în jurul tău.

 • 7

  Putere=Putere externă Putere internă !

  Trebuie ca tu, în egală măsură, să te canalizezi atât pe puterea internă, cât şi pe cea externă! Din nefericire, una fără cealaltă nu va însemna mare lucru pentru că vei fi un om puternic doar pe jumătate şi numai pe termen scurt. Aplicate doar separat, aceste surse ale puterii sunt bune, însă doar pe termen scurt! Pentru a fi puternic, acum şi în viitor, trebuie să faci un cumul din sursele interne şi sursele externe ale puterii!

Aceste surse ale puterii sunt surse pe care le poţi folosi cu încredere! Unele dintre ele probabil îţi va fi mai uşor să le asimilezi, altele mai greu, cert este însă că sunt la îndemâna ta pentru construirea unui personal branding puternic. Îndrăzneşte să le foloseşti! Cu această ocazie ţi le voi reaminti: Respectul, Expertul din Tine, Aplombul de care dai dovadă, Viziunea pe care o ai, IQ şi EQ, Voinţa, Sinceritatea, Coerenţa, Aprecierea, Accesul la un grup puternic, Control al informaţiilor, Furnizor de Soluţii, Oferi Ajutor, Control al resurselor, Oameni care te Sprijină şi accesarea tuturor acestor surse la un loc!

Aceste surse te fac mai puternic şi mai bun cu un personal branding de invidiat! Ele sunt acele lucruri care contribuie totodată la felul tău de a fi! Practicându-le, vei avea o putere mai mare de convingere, vei putea influenţa cu integritate, vei avea o poziţie în organizaţie care îţi poate oferi o satisfacţie unică! Aceste surse îţi vor fi utile şi bune de folosit indiferent de poziţia pe care o ocupi, fie ea managerială, fie de conducere!

Scris de Marian RUJOIU – Trainer. Manager. Coach – Extreme Training

Curs Formator
Training Mastery
Curs Dezvoltare Personală
Rate this post
Te-ar putea interesa și:

2 răspunsuri

 1. Articol foarte bun, sintetic, real.Tragedia apare insa dupa 10 – 15 ani de „perfectionare” continua a calitatilor care iti definesc „puterea” cand patronul face o miscare exact pe dos decat te astepti ( iti mai taie din castiguri ) motivand urmatoarele :
  1. Daca firma e medie sau mica iti spune ca mai mult nu poate sa-ti dea.
  2. Daca firma e mare, castiga licitatii mari care oricum sunt „aranjate” si iar n-are nevoie de profesionisti. Ca daca se greseste sau se executa stramb se „face un NCS” si se suplimenteaza bugetul pana la 100 %.

  1. Roberino sa speram ca acestea sunt exceptii, iar daca face asa nu merita sa lucrezi pentru el, daca tu te-ai perfectionat te poti pune in valoare in orice companie mai putin a lui! Perfectionarea iti ramane indiferent ce se intampla cu tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cursuri București

Cursuri online

Cursuri Online/Live

Ultimele articole:
6 ebookuri extreme training

Descarcă gratuit 6 ebookuri in format PDF

Unde îți trimitem ebookurile?

Ce e-bookuri primesti?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Extreme Training prin click aici!