Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale pregătește lansarea celor 2 submăsuri ale PNDR (Programul Național de Dezvoltare Rurală) care vizează înființarea sau dezvoltarea activităților neagricole în zonele rurale.

Ghidurile Solicitantului 2016 pentru:

au fost în consultare publică până pe 7 martie a.c., urmează publicarea versiunilor finale și lansarea apelurilor de proiecte.

Beneficiari eligibili si valoarea finanțării:

Fermierii autorizați cu statut minim de PFA, microintreprinderile și întreprinderile mici din mediul rural pot obține finanțări nerambursabile cu valori fixe de 50.000 sau 70.000  euro pe submăsura 6.2 sau până la 200.000 euro (cu cofinanțare obligatorie de 10%) pe submăsura 6.4.

Spre deosebire de submăsura 6.2, submăsura 6.4 permite finanțări nerambursabile mult mai mari, vizând și activitățile non-agricole existente deja (submăsura 6.2 finanțează exclusiv afaceri neagricole noi). Pensiunile agro-turistice, service-urile auto și croitoriile par a fi cele mai populare idei ale potențialilor beneficiari.

Criterii de eligibilitate referitoare la aceste variante de accesare a fondurilor europene în mediul rural:

Un prim apel de proiecte pe submăsura 6.2 a fost lansat în anul 2015.

Din peste 1200 de proiecte depuse, cu o valoare însumată de aproape 20 milioane euro au fost selectate până în prezent doar 38 de proiecte cu o valoare însumată de 570.000 euro.

Foarte multe cereri de finantare au fost respinse din cauza exclusiva a unui detaliu prezentat ambiguu în Ghidul Solicitantului. Și anume: la momentul depunerii cererii de finantare, solicitantul nu trebuia să aibă înregistrat codul CAEN aferent activității neagricole finanțate prin proiect. Confuzia a fost atât de mare încât unii solicitanți și-au înregistrat special codul CAEN respectiv înainte de depunerea aplicației, determinand astfel respingerea acesteia.

Noutăți PNDR 2016:

Nouă versiune din Ghidul solicitantului pentru submăsura 6.2 - 2016 vine să clarifice ambiguitatea menționată mai sus, astfel: "Este eligibil pentru finanțare solicitantul care propune realizarea de activități aferente unui cod CAEN  înregistrat la Registrul Comerțului, autorizat/ neautorizat în condițiile Legii nr. 359/2004, DOAR DACĂ până la momentul depunerii Cererii de Finanțare nu a desfășurat activitatea aferentă codului CAEN  propus prin proiect.

Pentru a fi eligibili, solicitanții care la data depunerii cererii de finanțare aveau autorizat codul CAEN propus prin proiect, au obligația de a depune o Declarație întocmită și asumată prin semnătura de către un expert contabil, din care să reiasă faptul că întreprinderea nu a desfășurat niciodată activitatea pentru care solicita finanțare".        

Depunerea proiectelor

Transmiterea cererilor de finanțare se face online, pe site-ul www.afir.info. Tot aici sunt disponibile toate informațiile necesare potențialilor beneficiari – Ghidul Solicitantului și anexele care compun dosarul aplicației.

Submăsura 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale

Ghidul Solicitantului si Anexele pot fi descarcate prin clic pe fiecare anexă de mai jos:

Submăsura 6.4 – Sprijin pentru investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole

Ghidul Solicitantului si Anexele pot fi descarcate aici:


Articol scris de Costel Susanucostel susanu curs achizitii pubice constanta

trainer Extreme Training

Expertiză: accesare fonduri europene, achiziții publice


Cursul de Expert Accesare Fonduri Europene, acreditat ANC, se organizează în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Constanța. Clic pe orașul dorit pe butonul corespunzător:

 
Curs Expert Accesare Fonduri Europene/ acreditat ANCBUCUREȘTI
 
Curs Expert Accesare Fonduri Europene/ acreditat ANCCLUJ-NAPOCA
 
Curs Expert Accesare Fonduri Europene/ acreditat ANCIAȘI
 
Curs Expert Accesare Fonduri Europene/ acreditat ANCTIMIȘOARA
 
Curs Expert Accesare Fonduri Europene/ acreditat ANCCONSTANȚA

Dacă sunteți interesat/ă de un curs de Manager de proiect, clic aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 ebookuri extreme training

Descarcă gratuit 6 ebookuri in format PDF

Unde îți trimitem ebookurile?

Ce e-bookuri primesti?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Extreme Training prin click aici!