Caută
Close this search box.

Realism sau negativism? – Povestea unei muște motivate

realismA fost odată o muscă, care alături de alte câteva muște, zbura și bâzâia într-o cameră de hotel, în timp ce camerista făcea ordine, cu fereastra deschisă pentru a aerisi. 

Ziua era însorită și cum se întâmpla de obicei, din când în când, câte o muscă ieșea, alta intra, în timp ce musca noastră continua să exploreze camera. Odată ce își terminase treaba, camerista închise fereastra și ieși din cameră.

După un timp, musca noastră simți nevoia de a lua un pic de aer. Presimțind atmosfera primăvăratică de afara, se îndreptă cu hotărâre către spațiul albastru și…BONK!

Ceva s-a interpus între ea și obiectivul său.

“Cretino, nu vezi geamul? acum fereastra e închisă”, îi strigă una dintre celelalte muște din cameră.

Musca noastră nu era surdă; pur și simplu frecventase toate cursurile posibile de PTL, QTP, RSC, YYY, avea toate diplomele, certificările aferente și păstra o viziune foarte pozitivă asupra vieții.

În consecință, deși puțin amețită, răspunse cu vocea plină de convingere: ”nu sunteți decât un roi de biete muște ratate, pline de credințe limitative și, așa-zisul vostru geam nu-i decât una dintre acestea. Lasați-mă în pace!”

De aceea făcu o analiză rapidă a situației: știa unde se găsea (în cameră) și avea un obiectiv clar (să iasă afară), bine formulat și exprimat în termeni pozitivi; era cât se poate de SMART (Specific, Măsurabil, Accesibil, Realistic și bazat pe Timp), era puternic motivată (într-atât că nu mai suporta o companie atât de pesimistă), era absolut convinsă că poate trece dincolo de fereastră (oare nu văzuse cu proprii ochi alte muște intrând și ieșind puțin mai înainte?) și a decis să treacă la acțiune masivă, implicându-se total și hotărât.

Prin urmare, pornise cu toată energia și…BONK!

”Cretino, dar nu ai auzit ce ți-am zis?”

“Nu! Terminați cu gândirea voastră negativistă! Fiecare BONK! își creează propria realitate…BONK!”

“Dar nu crezi că-i în avantajul tău să iei în considerare și alte alternative?”

“Glumiți! BONK! A asculta opiniile altora BONK! e sursă sigură de confuzie BONK! dă naștere dubiilor BONK! și îndepărtează convingerile câștigătoare BONK! BONK! BONK!

“Dar ești nebună sau te prefaci?”

“Lăsați-mă în pace BONK! Nu voi permite ca negativismul vostru BONK! sa mă împiedice BONK! să-mi ating obiectivele BONK!

Între timp, una dintre muște și-a dat seama că se poate ieși foarte frumos printr-o fisură a ușii …

”Hei, pe aici!” și una câte una ieșiră la soare!

Din interiorul camerei, bineînțeles, continuă să se audă: BONK! BONK! Bonk! Bonk! Bonk! b…o…n..k!

[divider style=”7″]

Nu cred că pot fi acuzat de gândirea negativistă sau de credințe limitative: întreaga mea activitate, și nu numai în calitate de trainer sau coach, ci de fiecare dată când mi se oferă ocazia, nu este decât un efort costant în a mă impulsiona pe mine și pe ceilalți spre realizările cele mai mari, spre descoperirea posibilităților nebănuite, spre accesarea resurselor interioare de existența cărora suntem inconștienți.

Totuși, când văd că principalul mesaj care-mi caracterizează activitatea este distorsionat, simt nevoia de a mă împotrivi: mentalitatea care insistă cu afirmații de genul “believe & achieve”, “suntem zei care creează lumea”, „totul este posibil”, “limitele există numai în mintea noastră”, “dacă gândesc intens un lucru, legea atracției îl va aduce la mine”, ma face să cred că – în loc de oameni de succes – nu va crea decât persoane dezamăgite și frustrate.

Lucru demonstrat, pe de altă parte, de faptul evident că cea mai mare parte a trainerilor și a motivatorilor care propun aceste idei de atotputernicie, se pare că nu sunt în stare să atingă niște rezultate banale, cum ar fi să slăbească, sa se lase de fumat sau să producă suficienți bani încât să își plătească datoriile.

Ar lua prea mult timp să fac un discurs serios pe tema asta, dar eu cred că în fiecare moment ar trebui să existe un simț al realității. Și ar trebui înțeles că a păstra o viziune deschisă și creativă asupra realității, a găsi o semnificație pozitivă din punct de vedere emoțional, nu înseamnă o negare a acesteia.

Multe dintre lucrurile ce se predau la unele cursuri “motivaționale” foarte la modă, chiar dacă ascunse sub un jargon aparent științific, nu reprezintă altceva decât întoarcerea la gândirea magică a unui copil care trimite scrisori lui Moș Crăciun, urmând să își aștepte cadourile.

Așadar, eu vă invit să vă concentrați asupra posibilităților și nu asupra obstacolelor. Dar asta nu implică negarea existenței lor, ci trebuie găsită o soluție creativă pentru a le depăși.

Și în timp ce posibilitățile sunt mereu nelimitate, asta nu înseamnă deloc că totul este posibil: trăim pe Pământ, nu în filmele lui Walt Disney.

De aceea vă sfătuiesc să folosiți cu încredere deplină toate tehnicile motivaționale, dar nu lăsați niciodată ca dorința de a crede în ceva să vă orbească în fața realității.

Sau, folosind cuvintele unui geniu ca Isaac Asimov, “trebuie să avem mintea deschisă; dar nu așa de deschisă încât creierul să cadă…”

[button_2 color=”red” align=”center” href=”https://www.traininguri.ro/predator-selling/”]Curs predator Selling, trainer Bruno Medicina[/button_2]

[divider style=”7″]

Unii ar vrea să știe ce s-a mai întâmplat cu musca noastră…ei bine, ceva foarte interesant.

Musca noastră, într-un moment de pauză între BONK!-uri, obosită și enervată de atâtea lovituri nu-și dădu seama că, odată întoarsă în cameră, camerista redeschise fereastra.

Atunci când după o nouă încercare se găsi liberă în afară, începu să strige în gura mare:”Funcționează! Funcționează! Eram sigură că voi învinge în cele din urmă!”.

De atunci, de fiecare dată când musca noastră se găsește închisă undeva, continuă să lovească contra geamului până când se va găsi un suflet bun care va deschide fereastra.

Nu știm cu precizie cât a durat perioada cea mai lungă de lovituri, dar știm că musca noastră n-o duce prea rău, în afara unei ușoare intoxicații cu analgezice. Astfel, când nu e ocupată să izbească cu capul contra geamurilor, ține seminarii de KIR-FT – o nouă și revoluționară tehnică – pentru care pretinde sume exorbitante și în care aduce dramatica, dar exaltanta sa experiență drept dovadă a eficacității cursurilor predate.

Și cum nicio muscă nu-i atât de cretină încât să nu găsească cel puțin altele treizeci mai cretine decât ea dispuse să o creadă, face afaceri de aur!

Un salut

Bruno

Articol scris de Bruno Medicina – trainer Extreme Training

[button_2 color=”red” align=”center” href=”https://www.traininguri.ro/predator-selling/”]Curs predator Selling, trainer Bruno Medicina[/button_2]
fire up your power

6 ebookuri extreme training

Descarcă gratuit 6 ebookuri in format PDF

Unde îți trimitem ebookurile?

Ce e-bookuri primesti?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Extreme Training prin click aici!