Caută
Close this search box.

Femeia Negociator

femeia negociatorFemeia Negociator

Circulă o prejudecată conform căreia bărbatul ar fi un mai bun negociator. Acest lucru este valabil mai ales atunci când compari bărbat cu bărbat :)! În acest articol nu vreau să fac vreo comparație între bărbați și femei, voi spune numai că ei sunt diferiți. Și cum sunt un număr infinit de articole care abordează negocierea ca pe o acțiune masculină, mi-am propus să subliniez acele lucruri care fac dintr-o femeie un negociator strălucit. Atât în cursurile de negociere pe care le susțin cât și în afaceri am observat tendința femeilor de a se subestima, dar mai ales tendința bărbaților de a considera că rolul de negociator revine exclusiv bărbaților. Sexul Frumos știe să negocieze, chiar foarte bine și sper ca acest articol o să vă demonstreze acest lucru.

Scris de Marian RUJOIU,
Specialist Negociere, Extreme Training
www.traininguri.ro
www.marian-rujoiu.ro

Dacă ești femeie și citești acești articol vei conștientiza care sunt acele atuuri de care dispui într-o negociere, iar dacă ești bărbat și ai răbdare să citești până la final, cel mai probabil nu vei mai subestima puterea de negociere a unei femei! Voi expune 5 trăsături care fac din femei un negociator redutabil!

femeia negociator - extreme training1.     Construirea de relații! Din punct de vedere genetic femeile pun mai mult preț pe oameni, în timp ce bărbații pun mai mult preț pe obiective sau procese. Femeile se pricep mult mai bine să construiască relații, spre deosebire de bărbați care nu au această abilitate. O femeie știe să lege relații așa cum niciun bărbat nu poate! Poate ajunge la lucruri personale extrem de rapid, spre deosebire de bărbați care merg focusat către a obține un preț mai bun de exemplu. Lucrul cel mai căutat în mediul vânzărilor este construirea de relații. Relațiile sunt cele care fac diferența între companii. Modul cum construiești relații și cum le întreții îți poate asigura succes în viața personală și profesională. Femeia se pricepe mai bine la relații întrucât pune un preț mai mare pe oameni. O femeie vrea să cunoască amănunte despre persoana pe care o are în față, ascultă activ și se implică, spre deosebire de bărbat pentru care a asculta face parte dintr-un proces și de cele mai multe ori este simulat. Așadar, construiește relații, vei avea de câștigat mai mult decât îți imaginezi.

2.     Dezvoltarea de alternative! O negociere este diferită de o vânzare prin aceea că în negociere sunt abordate multe alte aspecte în afară de preț. Se aduc în discuție credibilitatea partenerilor, acorduri posibile, livrare, termen de plată, discounturi, accesorii și noi oportunități. Bărbații au o capacitate extraordinară de a se focusa, spre deosebire de femei care au o capacitate extraordinară de a dezvolta. Când o femeie merge la negociere cu scopul de a obține un anumit acord, este posibil chiar să nu vină cu acordul pentru că în cadrul discuției au fost identificate trei oportunități prețioase, pe care un bărbat nu le-ar fi descoperit niciodată!

3.     Integrare și confort! Încă din cele mai vechi timpuri, bărbatul era preocupat de a învinge și a cuceri. Femeia în schimb, are altă abilitate și anume acceea de a integra. Într-o negociere femeia va fi orientată mult mai mult către abordări câștig – câștig, spre deosebire de bărbați care de cele mai multe ori nu rezistă tentației de a ieși doar ei în câștig și partenerul lor în pierdere. Valoarea pe termen lung a fiecărei strategii, poate fi intuită foarte ușor. Atât în lumea afacerilor cât și în viața personală strategiile câștig – câștig aduc mai multe beneficii decât v-ați putea imagina. Așadar, doamnelor, sunteți pe calea cea bună și faceți exact ceea ce trebuie. Bărbații în general vor să-și lase amprenta asupra mediului, să lase o moștenire să facă lucruri mărețe cu care să se mândrească. Nu-i nimic rău în acest lucru, uitându-ne însă la femei, acestea au în general scopul de a face o lume mai bună, o lume în care este loc pentru fiecare individ, fie bărbat fie femeie. Femeile au puterea extraordinară de a vedea dincolo de interese. Ele văd mai degrabă oamenii! O femeie va umaniza o situație aducând în discuție oamenii și problemele acestora spre deosebire de bărbați care văd mai ușor rapoarte și statistici. Lumea poate fi un loc mai bun și doamnele se pricep să pună în practică această cauză.

4.     Detaliile cheie! Bărbații se mândresc că au o vedere de ansamblu net superioară femeilor. Până la un anumit punct așa este, mergând însă puțin mai departe într-o negociere, fiecare detaliu contează. Femeile au abilitatea extraordinară de a vedea detalii care scapă celor mai mulți bărbați. Bărbații vor spune că aceste detalii sunt irelevante…pentru că de fapt nu le văd. Abilitatea femeilor nu se oprește la detalii ci merge mai departe și anume: la contextul precis în care se discută. Femeile vor face conexiuni deosebite legate de context, spre deosebire de bărbați care vor prefera să generalizeze și să aibă o viziune de ansamblu. În negocieri, contextul joacă un rol cheie, nicio situație nu este identică cu alta, la fel cum niciun om nu este identic cu altul.  Doamnele vor avea abilitatea de a personaliza negocierea, de a vedea detalii și de a obține cele mai bune rezultate.

5.     Rezonanța maximă! Acesta este un aspect mai delicat și mi-e greu să o spun fără să supăr barbații, care ar putea vedea mai degrabă un semnal de alarmă. Bărbații cad în capacane mai ușor decât femeile. Dacă ei vin cu un scop precis, partenerul de negociere le va servi cu o mână exact ce-și doresc însă cu mâna cealaltă le va lua mai mult decât și-ar putea imagina. Doamnele sunt mult mai sceptice, ele așteaptă acel semnal numit rezonanță maximă. Nu vor pune un preț mare pe anumite lucruri considerate importante în negociere. Ele vor pune accent pe toate detaliile și numai când toate detaliile puse cap la cap vor fi armonioase atunci ele vor avea sentimentul de reozonanță maximă și vor încheia tranzacția. Doamnele vor fi în căutarea acestei rezonanțe și mulți bărbați nu vor înțelege cum doamnele se blochează la detalii minore. Ele nu se blochează stimați domni, ele doar sunt în căutarea unei armonii, iar fiecare lucru contează. Dacă pentru bărbați unele lucruri contează mai mult decât altele, pentru doamne contează toate detaliile în egală măsură!

Curs Tehnici Esentiale de Negociere!
click aici pentru detalii

Mi-aș dori mult ca cele 5 puncte forte să fie privite la modul general, întrucât vor exista și excepții. În plus, este important să se înțeleagă, nu că bărbații nu ar fi buni negociatori ci că și doamnele sunt în egală măsură. Sexul partenerului de negociere contează în negociere, iar fiecare parte vine cu propriile atuuri. Personal consider că femeile merită din plin titulatura de negociator.

Cele 5 elemente ar putea fi dezvoltate mult mai mult sunt convins însă că aceste detalii pe care le-am discutat vor oferi doamnelor puncte de sprijin maxim într-o negociere. Acum dacă te gândești să apelezi la o doamnă pentru o negociere te asigur că poate fi o alegere înțeleaptă. Această abordare naște noi întrebări cum ar fi: ”Dacă ești bărbat cum ar trebui să negociezi cu o femeie?”, ”Dacă ești femeie cum negociezi cu o femeie, sau dacă ești femeie cum negociezi cu un bărbat”. În cursul de negociere pe care-l susțin abordez și aceste teme, însă în viitorul apropiat, în măsura în care considerați oportun aș putea scrie articole și pe aceste teme. Dacă aveți întrebări sau comentarii postatile mai jos și vă voi răspunde cu plăcere!

Reține, în viață nu primești ceea ce meriți ci ceea ce negociezi!

Scris de Marian RUJOIU,
Specialist Negociere, Extreme Training
www.traininguri.ro
www.marian-rujoiu.ro

Recomandare cursuri vânzări

Detalii curs Vânzări Intensiv Sală București (neacreditat) prin click aici
Detalii curs Vânzări sală București (acreditat) prin click aici
Detalii curs Vânzări sală Cluj Napoca (acreditat) prin click aici
Detalii curs Vânzări sală Iași (acreditat) prin click aici
Detalii curs Vânzări sală Timișoara (acreditat) prin click aici
Detalii curs Vânzări Online (înregistrat) cu acces pentru totdeauna (detalii prin click aici)

6 ebookuri extreme training

Descarcă gratuit 6 ebookuri in format PDF

Unde îți trimitem ebookurile?

Ce e-bookuri primesti?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Extreme Training prin click aici!