tehnici de vanzare

Tehnici de vanzare – Cum vindem in situatii de criza?

tehnici de vanzareTot am primit in ultima vreme solicitări de la companii de genul: vreau un program în care să-mi învăţaţi agenţii tehnici de vanzare în situaţii de criză. Voi lua un caz specific întâlnit foarte recent, mai exact cu directorul unei companii pe care o voi numi RVT. Până aici toate bune şi frumoase, însă lucrurile s-au complicat când am intrat în detalii.

Întotdeauna suntem atenţi la nevoile clienţilor astfel că-i întrebăm:

În viziunea dumneavoastră cum ar trebui să arate un program de vânzări în perioadă de criză?

Răspunsul directorului RVT a fost ceva de genul: 

Vreau agenţi de vânzări agresivi care să fie mult mai incisivi. Vreau să vândă fără  ezitare şi fără sentimente şi mai vreau ceva, să vândă foarte repede pentru că nu avem timp de pierdut.

Vreau să fac o mică paranteză şi o să vă rog să vă imaginaţi că sunteţi client şi aveţi de-a face un agent de vânzări care încearcă să vă facă să cumpăraţi de la compania pe care o reprezintă. Vreau să vizualizaţi situaţia în care discutaţi cu agentul de vânzări şi aveţi senzaţia că cel din faţa dumneavoastră:

  • este agresiv
  • se grăbeşte să vă bage produsul pe gât
  • nu este interesat de ce anume aveţi nevoie exact
  •  insistă să luaţi o decizie rapid
  • vorbeşte de rău concurenţa

Cum v-aţi simţi? Cel mai probabil nu foarte confortabil. Veţi căuta rapid o cale prin care să amânaţi luarea unei decizii şi să încheiaţi discuţia.

Profilul de mai sus în nici un caz nu este unul care să crească vânzările, in opinia mea. Consumatorul, în această perioadă va fi mult mai atent decât în alte perioade. În situaţii de criză fiecare dintre noi va încerca să-şi dea seama dacă aruncă banii pe fereastră sau nu, iar cel mai important este ca cel din faţa noastră să ne inspire încredere, iar graba sau agresivitatea în nici un caz nu sunt motive pentru a avea încredere. Să fim oneşti cu noi şi să recunoaştem că în această  situaţie vom fi mai suspicioşi ca oricând, asemenea tehnici de vanzare pur si simplu nu funcționează.

Revenind la discuţia cu RVT, am încercat să-i explic că un asemenea program nu va avea randament.

I-am răspuns: Dacă vom creşte agresivitatea agenţilor, clienţii vor deveni mult mai suspicioşi, iar implicit agentii vor provoca decizia de cumpărare din ce în ce mai rar.
Agresivitatea directorului RVT a crescut şi m-a întrebat:  Extreme Training poate să facă acest lucru sau nu?
Răspunsul meu a fost sincer, clar şi la obiect: Poate să facă acest lucru, însă nu o va face.
( mi-amintesc şi acum nedumerirea directorului)
Directorul RVT: Cum adică, sunt client şi-mi spuneţi că eu plătesc şi nu pot primi ceea ce vreau?
Eu: Exact, noi nu vă putem oferi ceea ce spuneti dumneavoastră ină vă putem oferi ce va doriţi dumneavoastra.
Directorul RVT: Cum aşa?
Eu: Dumneavoastră doriţi creşterea vânzărilor, nu-i aşa?
Directorul RVT: Da…
EU: Întrucât noi suntem convinşi că nu aceasta este calea prin care pot fi crescute vânzările , nu vi se pare onest să vă şi spunem acest lucru?
Directorul RVT: Ba da….
EU: Una dintre valorile Extreme Training este Integritatea. Mai exact, când spunem că facem un lucru şi facem acel lucru. Sunt singur că multe companii v-ar oferi fără ezitare un program de creşterea agresivităţii agenţilor. Mai ştiu însă un lucru!
Directorul RVT: Care anume?
EU: Că după o lună de zile, când veţi vedea că vânzările nu au crescut, ba din contră, cu siguranţă aţi renunţa la colaborarea cu respectiva companie de training. Am dreptate?
Directorul RVT: Categoric!

EU: Vreau să avem de lucru şi peste două luni, motiv pentru care dorim să vă propunem soluţii care întradevăr să vă crească vânzările! Sunt convins că şi dumneavoastră vă doriţi acelaşi lucru.

Directorul RVT: Am înţeles. Prin urmare  ce-mi propuneţi?

……..

Dialogul a continuat, iar discuţia s-a transformat într-una elegantă despre tehnicile de vanzare. L-am convins că profilul agentului, aşa cum îl vedea el anterior, întradevăr nu ar fi condus la creşterea vânzărilor. Scriu acest articol într-un moment în care se dovedeşte că am avut dreptate, iar rezultatele se văd. Acum directorul RVT este fericit că a mers pe mâna mea şi a ales un program diferit de ceea ce a avut iniţial in plan. Este fericit pentru că efectele trainingului se văd în cifre.

Probabil vă întrebaţi: Bine.. bine.. şi ce i-ai propus?

I-am propus un program care să dezvolte un profil total diferit de cel descris mai sus. Am convenit ca prin programul de training să instruim agenţii să dobândească următoarele abilităţi:

– cum să-şi scadă agresivitatea
– cum să câştige încrederea clienţilor
– cum să răspundă obiecţiilor ridicate de clienţi
– cum să construiască relaţii de durată
– cum să convingă mai uşor
– cum să racordeze nevoia clienţilor la oferta lor
– cum să preîntâmpine regretul post achiziţionare
– cum să fidelizeze clienţii

Acesta este profilul în care eu cred. În nici un caz nu cred în profilul agresiv.  Acesta este profilul care generează rezultate. Este drept, în perioadă de criză una dintre etape poate fi disperarea. Astfel că acum, recomand mai mult ca oricând agentul de vânzări profesionist. În nici un caz disperarea, graba sau agresivitatea nu va aduce nimic bun.

În concluzie, creşterea vânzărilor poate fi făcută numai în două feluri:

  1. creşterea numărului de clienţi
  2. păstrarea actualilor clienţi

Aceste două lucruri simple pot fi atinse abordând o strategie asemănătoare celei de mai sus. Creşterea încrederii, construirea de relaţii, atenţie la nevoile lor, putere de convingere, fidelizarea clienţilor reprezintă cai sigure.

Prin urmare, foarte mare atenţie. Fie că eşti agent, fie că eşti director al unei echipe de vânzări cautătehnici de vanzare  câştigătoare pentru creşterea vânzărilor. Disperarea nu este o soluţie, iar agresivitatea nici atât. Adaptat la produsele companiei găseşte acele căi prin care poţi creşte încrederea şi poţi construi  relaţii de durată. În plus, iţi mai poţi pune o serie de întrebări cum ar fi:

1.                   Cunoştinţele tale – Eşti un profesionist?
2.                   Felul tău de a fi – Inspiri încredere?
3.                   Nonverbalul şi paraverbalul – Eşti un maestru al comunicării?
4.                   Ce ai de oferit – Te recomandă sau nu?
5.                   Poziţionarea – Tu vinzi sau el cumpără?
6.                   Orientare în teren – Faci vizite la întâmplare sau eşti în vizită la un potenţial client?
7.                   Timpul – Cât de grăbit eşti să cedezi?
8.                   Imaginea ta – Dacă ar vorbi ce ar spune?
9.                   Starea ta de spirit – Pesimist sau optimist?
10.                Respectul – Cine pe cine respectă?

Testează si oferă-mi feedbackul tău pe manager@traininguri.ro  sau pe blogul personal www.marian-rujoiu.ro Daca ai aplicat o anumita strategie „de criză” şi a funcţionat aş vrea să ştiu. Dacă ai nevoie de sfaturi şi ţi-ai propus să joci un joc şi ai nevoie de mai multe indicatii te voi sprijini. Mi-ar plăcea sa primesc feedbackul tău, fie ca eşti de acord sau nu cu ceea ce spun.

Scris de Marian Rujoiu

Trainer Extreme Training, Imposibilul devine posibil!
www.traininguri.ro

Recomandare cursuri vânzări

Detalii curs Vânzări Intensiv Sală București (neacreditat) prin click aici
Detalii curs Vânzări sală București (acreditat) prin click aici
Detalii curs Vânzări sală Cluj Napoca (acreditat) prin click aici
Detalii curs Vânzări sală Iași (acreditat) prin click aici
Detalii curs Vânzări sală Timișoara (acreditat) prin click aici
Detalii curs Vânzări Online (înregistrat) cu acces pentru totdeauna (detalii prin click aici)

7 thoughts on “Tehnici de vanzare – Cum vindem in situatii de criza?”

  1. Mare dreptate aveti:) Sunt manager comercial…si…sincera sa fiu, am un coleg agresiv, disperat, ba chiar ma dispera pe mine cand vad cum actioneaza…bineinteles, rezultatele sunt slabe sau deloc…rabdare…rabdare…:)

  2. Pacurar Ovidiu-Mircea

    Din pacate este o atitudine tot mai des intilnita astazi in domeniul vinzarilor.Am avut si eu o experienta trista de domeniul acesta.O retea de clienti se construieste cu rabdare,seriozitate si toate celelalte puncte pe care le-ati enuntat.Daca esti agresiv si neserios nu iti mai deschide nimeni usa.Am impresia ca majoritatea managerilor au studiat Arta razboiului si a distrugerii,atitudinea de mai sus este calea cea mai sigura de a falimenta o companie.Chiar nimeni nu ii obliga sa citeasca cartile lui Stephen Covey? Va felicit pentru atitudine si principii,cu care sunt total de acord,acestea ar trebui introduse ca bibliografie obligatorie in studiul managementului. Un produs in care nu crede prima data cel care il vinde nu are cum sa fie impus pe piata.

  3. Extrem de corect ce ai prezentat.

    Imi aduc aminte de o experienta personala de zilele trecute cu un vanzator Vodafone. Efectiv a dorit sa imi bage pe gat un telefon fix la „doar” 16,5 lei lunar. 10 minute a tot incercat cu o agresivitate incredibila si nici macar 10 secunde nu a acordat intrebarii esentiale: EU CE DORESC ?

    Imi aduc aminte acum de celebra carticica How to Win Friends and Influence People a lui Dale Carnegie. Oare cati asa numiti vanzatori „de succes” au auzit macar de ea ?

    Succes in continuare Marian !

    1. E foarte adevarat tot ce ai scris,dar cum sa-ti maresti numarul de clienti cand ei se plang ca nu au bani ca sa achizitioneze produsul oferit?

      1. Rujoiu Marian - Extreme Training

        Buna Cris,
        Intrebarea ta este foarte buna. Cu aceasta problema se confrunta intreaga piata. Clientii se plangeau si inainte, acum ei doar au un motiv in plus sa o faca mai des.

        Realist vorbind, de aceasta obiectie nu vei scapa niciodata, intotdeauna clientii se vor plange. Totusi, daca ei chiar nu au bani, atunci inseamna ca nu esti in vizita la un potential client, ceea ce inseamna ca nu ai facut prospectarea bine. Iti recomand sa citesti tot aceast articol si totodata sa dai atentie sporita punctului 7.

        Apoi, daca esti interesat sa depasesti aceasta obiectie, tehnica ADOR este una din cele mai eficiente pe care o poți folosi, o gasesti prin click aici. Functioneaza, in foarte multe cazuri daca este aplicata bine.

        Pentru a-ti rafina tehnicile de vanzari iti recomanda si cartea scrisa de mine (Biblia Negociatorului). Este o carte buna care se poate citit usor si contine nenumarate exemple (detalii aici). Evident si un curs de vanzari ti-ar fi de folos. De foarte multe ori cine vinde si cum vinde face diferenta daca cumpara de la tine sau din alta parte. Cu cat esti mai bun si mai pregatit cu atat ai sanse mai mari. Detalii despre cursul de vanzari gasesti aici, si daca consideri ca ti se potrivesti inscrie-te cu incredere 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *