por post

Una dintre cele mai populare linii de finanțare pentru beneficiarii privați în perioada de programare 2014-2020 este Axa 2 din  Programul Operațional Regional – POR

Care sunt activitățile eligibile pe Axa 2 din POR?

Care sunt potențialii beneficiari?

Promovarea intensă, pe toate canalele media, a acestor variante de accesare a fondurilor europene nu a rămas fără efect și a alimentat entuziasmul potențialilor beneficiari, seduși de atractivitatea informațiilor sumare, transmise constant în cadrul campaniilor. În mod firesc, cei mai hotărâți dintre ei au făcut și pasul următor, căutând singuri sau solicitând firmelor de consultanță detalii referitoare la aceste posibilități de finanțare nerambursabila.

Vedem în continuare ce-au aflat și în ce măsură aceste detalii le consolidează sau nu entuziasmul.

200.000 de euro pentru microintreprinderi, fără bani de acasă!  Acesta a fost sloganul cel mai des folosit pentru mediatizarea Priorității de investiții 2.1. din Programul Operațional Regional – POR: „Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”.

Așadar, microintreprinderile (firme care au până la 9 angajați inclusiv și maximum 2 milioane de euro cifră de afaceri) pot obține finanțări neramburasabile de minimum 25.000, maximum 200.000 de euro pentru dezvoltarea afacerii.

Concret, prin proiect se pot face: construcția / extinderea / modernizarea spațiului de producție sau servicii, retehnologizarea / dotarea cu active corporale și necorporale, crearea de noi locuri de muncă. Adică exact ce le lipsește micilor antreprenori pentru a progresa vizibil și consistent pe piețele în care activează.

Ghidul solicitantului Axa 2 din POR - extras detalii de eligibilitate:

Noutăți martie 2016 POR - Cofinanțare obligatorie de 10%

Poate cel mai important detaliu pentru accesarea fondurilor europene pe această linie de finanțare a fost publicat foarte recent – pe 2 martie 2016 – în urma ședinței Comitetului de Monitorizare pentru POR 2014-2020, și anume: la apelul de proiecte 2.1 A – Microîntreprinderi a fost aprobată:

Ceea ce înseamnă că toți cei care au fost atrași de sintagma magică “fără bani de acasă” trebuie să se replieze rapid, cu câteva zile înainte de preconizata lansare a apelului de proiecte, să-și regândească bugetele și să caute și ceva bani “pe-acasă”.

Cofinanțarea obligatorie de 10% anunțata de curând înseamnă că solicitanții trebuie să facă dovada disponibilității efective a acestor fonduri (de exemplu, 20.000 euro dacă proiectul are valoarea maximă eligibila sau 10.000 euro dacă valoarea proiectului este de 100.000 euro) sau dovada accesului la linii de credit confirmate de bănci, cu valorile precizate.

Printre motivele care au determinat introducerea cofinantarii obligatorii de 10% a fost invocat de catre Comitetul de Monitorizare al POR și următorul: “existența unei contribuții financiare proprii crește nivelul de responsabilitate a beneficiarului pe toată durata proiectului, de la depunerea și evaluarea cererii, până la implementarea și monitorizarea investiției”.

Deci, se prezumă că beneficiarul va fi mai responsabil și mai atent cu proiectul său dacă știe că acolo sunt și banii lui. Rămâne de văzut dacă realitatea va confirma această ipoteză, spre sfârșitul perioadei de programare cu ocazia evaluărilor ex-post. Cert este că acum, la acest moment, cu câteva zile înainte de lansarea apelului de proiecte, detaliul cofinanțării obligatorii cu până la 20.000 euro poate deveni o problemă serioasă pentru mulți potențiali beneficiari.

Concluzie:

Accesarea fondurilor europene nerambursabile ramâne în continuare o soluție ideală de progres, atât la nivel individual, cât și național. Deci, să ne păstrăm entuziasmul, să fim constant informați în legătură cu domeniul în care dorim să obținem finanțarea, să stăm permanent conectați cu autoritățile de management care gestionează programele și să fim foarte atenți la detalii. Pentru ca detaliile contează! De cele mai multe ori chiar fac diferența între un proiect finanțat și unul respins.


costel susanu curs achizitii pubice constantaArticol scris de Costel Susanu

trainer Extreme Training

Expertiză: accesare fonduri europene, achiziții publice


Cursul de Expert Accesare Fonduri Europene, acreditat ANC, se organizează în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Constanța. Clic pe orașul dorit pe butonul corespunzător:

Curs Expert Accesare Fonduri Europene/ acreditat ANCBUCUREȘTI
Curs Expert Accesare Fonduri Europene/ acreditat ANCCLUJ-NAPOCA
Curs Expert Accesare Fonduri Europene/ acreditat ANCIAȘI
Curs Expert Accesare Fonduri Europene/ acreditat ANCTIMIȘOARA
Curs Expert Accesare Fonduri Europene/ acreditat ANCCONSTANȚA

Dacă sunteți interesat/ă de un curs de Manager de proiect, clic aici.

5 răspunsuri

 1. Din pacate pentru mine acest proiect e o dezamagie, cand a iesit prima documentatie consultativa am tot sarit pe treaba avand in vedere ca initial dintr-un maxim de 100 de puncte in simulare imi iesea 85 lucru care garanta prima transa de finantare. Toate bune pana aici, am semnat un contract cu o firma de consultanta (350 de euro+tva) initial si am inceput, am semnat un contract de inchiriere pe un spatiu paralel cu cel a firmei mele crezand ca in maxim 3 luni o sa se depuna proiectele, termin proiectul in 2 luni si astept 7 sa iasa documentatia finala in care sa constat ca din 85 de puncte am cazut in 46 ……concluzia sperante desarte si o gestionare stangace din partea statului…care cu siguranta a falimentat firme sau a provocat gaurii financiare exact in firmele pe care trebuia sa le ajute !

  1. „Gestionarea stangace din partea statului” despre care vorbiti consta, de fapt, intr-o abordare foarte diferita a aceleiasi probleme, intr-o perioada scurta de timp. Concret, de la lansarea in consultare publica a Ghidului Solicitantului, adica acum aproximativ un an, la Ministerul Dezvoltarii Regionale s-a schimbat ministrul de 3 ori si la Ministerul Fondurilor Europene de 4 ori!

   Aveti dreptate, sunt multe firme care au fost derutate si descurajate, atat de modificarea documentatiei initiale, cat si de introducerea cofinantarii obligatorii de 10%. Pe de alta parte, firma de consultanta cu care ati incheiat acel contract ar fi fost indicat sa va avertizeze asupra riscurilor pe care le implica initierea unui proiect si cheltuierea unor sume de bani, in baza unei documentatii provizorii. Regretam situatia concreta descrisa, speram sa nu va descurajeze in identificarea altor surse de finantare pentru afacerea dumneavoastra si credem ca este util sa aveti in vedere pentru viitor concluzia principala a acestei experiente: este foarte riscant sa incepem sa cheltuim bani pentru un proiect inainte de publicarea versiunii finale a Ghidului Solicitantului.

   Multu succes!
   Costel Susanu

 2. Din păcate nu s-au luat in calcul si alte domenii de activitate – de exemplu noi am fi vrut sa accesam fondurile pentru construcția unei clădiri metalice pentru spălare profesională de covoare. Spațiul in care suntem acum chiriași nu este așa cum ar trebui sa fie, iar închirierea altuia ar însemna costuri enorme. Codul Caen principal este 8121 Activități de Curatenie a clădirilor, iar cel secundar este 9601- spălarea si curățarea articolelor textile.
  Suntem foarte dezamăgiți si nu stim cum am putea sa mergem mai departe ( cumparaseram si un teren pentru construcție) … Pe minimis nu se dau fonduri pentru construcții?
  Se mai pot adauga coduri? Unde ne putem adresa?

  1. Buna ziua!

   Lista domeniilor de activitate eligibile a fost stabilita conform Strategiei Nationale de Competitivitate si a Planurilor de Dezvoltare Regionala.
   Problema cu care va confruntati a fost frecvent semnalata dupa lansarea in consultare publica a Ghidului Solicitantului, motiv pentru care Autoritatea de Management a POR analizeaza oportunitatea revizuirii acestei liste, pana la lansarea apelului de proiecte.

   Pentru informatii detaliate, actualizate si adaptate ideii dvs. de proiect, va puteti adresa direct la sediul Agentiei de Dezvoltare Regionala aferenta regiunii in care se va implementa proiectul sau la datele de contact online ale acesteia.
   Pe prima pagina a site-ului http://www.inforegio.ro gasiti o harta a regiunilor de dezvoltare, cu toate datele de contact ale ADR-urilor.

   Sper sa va fie de folos!
   Zi frumoasa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 ebookuri extreme training

Descarcă gratuit 6 ebookuri in format PDF

Unde îți trimitem ebookurile?

Ce e-bookuri primesti?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Extreme Training prin click aici!